Titiksha, Calea către eliberare: Arta percepției totale Skip to main content
Titiksha-eliberare

Calitățile pe care un căutător spiritual este nevoie să le aibă, în afară de kshama, dhama și uparati, sunt titiksha, shraddha și samadhana. Acestea sunt puterile anduranței, credinței și capacității de concentrare a minții.

Din ultimele trei, cea mai importantă este titiksha, puterea anduranței. Archarya Sankara descrie titiksha ca fiind caracterul uman în care căutătorul nu se plânge de condițiile de viață sau ale practicii.  Nu face remarci despre condițiile existente și nici nu este în agonie atunci când acestea nu îi sunt pe plac. Titiksha presupune o retragere și anulare a nevoii de răzbunare sau a nevoii de a se plânge, precum și o anulare a eventualelor emoții negative cu privire la condițiile externe.

Desigur, acestea sunt adevărate încercări pentru cei care locuiesc în lume, printre oameni, deoarece natura firească a omului este să încerce în permanență să schimbe condițiile exterioare. Esența unei vieți pragmatice este aceea de schimba condițiile, de a le îmbunătăți, pentru a avea cumva validarea că viitorul va fi mai bun decât prezentul. Tendința firească a minții umane este de a reorienta lucrurile, de a creea noi posibilități, de a ușura stilul de viață . Iar pentru asta, omul este dispus să depună un efort considerabil.

Citește și: Virtuțile unui Yoghin adevărat. SatYog. (yogasat.ro)

Titiskha pare să fie contrară acestei predispoziții umane. Pentru a putea privi viața din punct de vedere spiritual, căutătorul are nevoie să nu se complacă, să își dorească să își depășească aspectele umane ale existenței. Nu mai poate privi nici un aspect al vieții la fel cum o face majoritatea lumii, deoarece lumea exterioară, socială, își pierde din importanță în practica spirituală.

Înclinația firească oamenilor de a schimba condițiile externe este contrară legilor spirituale. Acestea presupun ca practicantul să fie conștient de energia pe care o consumă în încercarea de a schimba mediul extern, iar astfel să mute atenția și concentrarea pe interior, pe schimbarea opticii, viziunii și elevarea nivelului de conștiință. Cu atât mai mult cu cât orice căutător spiritual care a trecut deja prin primele încercări în practică, va înțelege că fericirea și echilibrul pe care le caută nu stau în factorii externi, ci în stabilizarea în practică și menținerea atenției pe interior.

Totul e deja perfect

Una dintre mantrele din Isavasya Upanishad (Kavir manīṣī, paribhūḥ, svayambhūḥ, yāthātathyato'rthān vyadadhāc chāśvatībhyas samābhyaḥ) spune că totul este deja așa cum trebuie să fie. Creația este deja perfectă, iar tot ceea ce este necesar pentru dezvoltare este deja în viața noastră. Nimeni nu poate modifica acest lucru. Nimeni nu poate interveni. Nimeni nu poate schimba. Nimeni nu poate adăuga sau scoate ceva din acest aranjament.

Isavasyopanishad mai spune că Universul are deja tot ce ne trebuie, și ni se va da atunci când ne trebuie, nu mai devreme, nu mai târziu. Este și motivul pentru care nu ni se permite să știm viitorul: pentru că am putea fi tentați să intervenim în alterarea lui.

Citește și: Savasana sau „a deveni unul cu universul” (yogasat.ro)

Titiksha este o calitate pe mai multe nivele. La început, se va manifesta ca simpla capacitate de a tolera ceva neplăcut, de la vreme, la situații sau oameni. Aceasta este forma mentală și ține mai mult de voință. Forma sa spirituală, însă, presupune o detașare, o capacitate de a privi în ansamblu, fără așteptări de nici un fel. Astfel se creează starea în care nimic nu mai poate suprinde practicantul, pentru că acesta știe că este deja pregătit pentru orice fel de situații exterioare cu care se poate confrunta. Nimic nu este dificil, nimic nu este imposibil.

În plus, căutătorul este conștient de locul pe care îl ocupă în Univers și înțelege că doar Creatorul poate interveni în procesul Creației. Nu îi este permis omului să schimbe ceva ce a fost deja creat. Acest lucru nu este numai imposibil, dar și consumă o cantitate uriașă de energie, iar în final acest lucru aduce nefericire, nemulțumire și suferință.

 

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Surse: Yogapedia.com
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook