Un nou studiu demonstreaza efectul practicii yoga, al meditatiei si al rugaciunii asupra corpului si psihicului uman Skip to main content
Un nou studiu demonstreaza efectul practicii yoga, al meditatiei si al rugaciunii asupra corpului si psihicului uman

Beneficiile terapeutice ale practicii yoga si ale meditatiei sunt acum recunoscute, in mod oficial, de catre literatura medicala de specialitate. Unul dintre ultimele studii in domeniu a fost realizat de cercetatorii de la Harvard, in perioada activitatii lor la Spitalul General Massachusetts (MGH). Ei au descoperit ca meditatia efectiv reconfigureaza materia cenusie a creierului in decurs de doar opt saptamani. Este primul studiu care atesta faptul ca meditatia produce transformari, in timp, asupra materiei cenusii.

Un alt studiu promitator a fost publicat recent de Institutul Benson-Henry pentru Medicina Mintii si a Corpului de la Spitalul General Massachusetts si Centrul Medical Israel Deaconess. Oamenii de stiinta au realizat primul studiu in care utilizarea raspunsului (reactiei) prin relaxare a fost examinat la pacienti cu Sindrom Iritabil Bowel (IBS) si cu Boala Inflamatorie Bowel (IBD). De asemenea, este prima cercetare care investigheaza efectele genomice asupra raspunsului prin relaxare la indivizi cu orice afectiune. Rezultatele au fost publicate in revista PLOS-ONE.

In ce priveste rugaciunea sau “vindecarea de la distanta”, constand in atentie umana directionata catre sistemele fizice, rezultate semnificative au fost obtinute. Cercetatorii de la Institutul HeartMath (Matematica Inimii) au demonstrat ca atunci cand o persoana se simte foarte bine si este plina de emotii pozitive, precum iubire, recunostinta si apreciere, bataile inimii acesteia transmit un mesaj criptat in campul sau electromagnetic, care are efecte pozitive asupra sanatatii si asupra corpului, in general. Factorii asociati cu constiinta umana (ganduri, sentimente, emotii, perceptii, intentii) au fost indelung analizati pentru a se observa cum influenteaza si interactioneaza cu lumea fizica.

CITESTE CHANGE YOUR MIND: FOLOSEȘTE MEDITAȚIA PENTRU TRANSFORMAREA POZITIVĂ A MINȚII

Meditatia, yoga si rugaciunea sunt toate grupate in categoria clasificata in termeni medicali sub denumirea de “tehnici de raspuns prin relaxare”. Aceste tehnici au reprezentat subiectul catorva studii care au aratat in mod clar ca practica lor regulata are efecte fiziologice directe, influenteaza bataile inimii, tensiunea arteriala, stresul, anxietatea, consumul de oxigen etc. Prima oara, toate acestea au fost descrise de Herbert Benson, Director Emeritus al Institutului Benson-Henry.

Noul studiu, al afiliatilor Harvard de la Spitalul General Massachusetts si de la Institutul Benson-Henry pentru Medicina Mintii si a Corpului, a descoperit ca oamenii care au participat la “programul de raspuns prin relaxare” au avut nevoie de mult mai putine servicii medicale in anul ce a urmat, comparativ cu anul precedent. Harvard Gazette scrie ca tehnicile de raspuns prin relaxare, precum meditatia, yoga, rugaciunea, pot reduce necesitatea serviciilor medicale in proportie de 43%.

“Principala descoperire a studiului nostru este aceea ca programele care antreneaza pacienti sa produca raspunsul prin relaxare, indeosebi aceia indrumati la BHI, pot reduce in mod drastic utilizarea ingrijirii medicale. Aceste programe promoveaza starea de bine si, in mediul nostru de resurse limitate de ingrijire medicala, ar putea sa usureze povara sistemelor noastre de sanatate, cu minime costuri si fara niciun risc.” (James E. Stahl, principalul autor al studiului)

CITESTE TEHNICA EASY DE CONCENTRARE MENTALA

Cum a analizat echipa de cercetatori impactul interventiilor minte-corp in cadrul tehnicilor medicale moderne? Au adunat date de la oamenii care au participat la Programul de Rezilienta a Raspunsului prin Relaxare BHI, din ultimii opt ani. Dupa ce au studiat peste 4.000 de participanti, comparandu-i cu un grup tinta de aproape 14.000 de oameni, luand si alti factori in calcul, au descoperit ca participantii la proiect au avut cu 43% mai putina nevoie de ingrijiri si servicii medicale, dupa experimentul la care au luat parte.

“Eu gandesc asa: exista multe cai spre starea de bine, dar nu toata lumea este pregatita sa mearga pe o anumita cale, la un anumit moment dat. Din perspectiva sanatatii publice, e mai bine sa fim pregatiti sa oferim aceste instrumente oamenilor, sa le includa in rutina lor, decat sa asteptam ca ei sa aiba nevoie de aceste interventii. Din acest motiv, noi credem ca interventiile minte-corp, care sunt ieftine si mai ales lipsite de riscuri, ar putea fi introduse in ingrijirea preventiva obisnuita.” (Herbert Benson, fondator si Director Emeritus BHI)

Meditatia si tehnicile de meditatie au fost gresit intelese, de-a lungul timpului. Nu exista reguli anume, cum ca trebuie sa stai intr-o anumita pozitie si sa faci cutare exercitiu. Tot ce trebuie este sa dezvolti, sa cultivi o constiinta care observa si nu judeca senzatiile, sentimentele si starea psihica. Permite gandurilor si emotiilor sa vina si sa plece, ramanand cu atentia pe respiratie. Daca vei incerca sa-ti spui, sa te convingi sa nu gandesti, vei obtine exact efectul opus. Poti lucra asupra felului in care simti si asupra reactiei tale la propriile ganduri. Meditatia este similara unei stari psihice, iar omul poate produce frecventele neuronale ale celor care stau nemiscati in meditatie, fara ca macar sa mediteze propriu-zis.

 

Hatha Yoga Seva va invita la Yoga Psychology Seminar, un eveniment unic, sustinut de Swami Abhishek Chaitanya Giri Maharaj. Swami este cel mai tanar din ultima generatie de preoti hindusi Maha Mandaleshwar. Astazi, India mai are doar 80 de calugari care detin acest titlu si care transmit mai departe invatamintele stravechi autentice. Seminarul va avea loc in zilele de 6-7 aprilie 2019, la Ramada Bucharest Convention Center. Detalii pentru inscrieri aici.

Comenteaza cu Facebook