10 reguli ayurvedice pentru o dieta si o viata sanatoase Skip to main content
10 reguli ayurvedice pentru o dieta si o viata sanatoase

Ayurveda considera ca sanatatea porneste de la digestie si de la metabolismul corespunzator al hranei. Cea mai importanta responsabilitate a noastra, in privinta sanatatii, este sa mancam intelept.

In sloka, stravechi scrieri ayuvedice, se spune ca mancarea este medicament daca este consumata asa cum trebuie. Daca mancam alimente potrivite fiziologiei noastre si urmam o rutina sattvica, care faciliteaza digestia, atunci organismul nostru va culege roadele si vom descoperi ca ne vom simti mai fericiti, mai sanatosi si plini de vitalitate, la orice varsta.

Iata zece reguli ayurvedice pentru o dieta si o viata sanatoase:

  1. Consuma alimente natural inteligente

Majoritatea alimentelor contin ingrediente modificate genetic sau sintetice. Multe dintre chimicalele si pesticidele descoperite in alimentele modificate genetic (GMO) au fost corelate cu numeroase probleme de sanatate.

Alimentele procesate, modificate genetic, care contin conservati artificiali sau alte chimicale sintetice nu mai sunt considerate natural inteligente. Nu mai sunt la fel de vii, nu mai contin inteligenta naturii. Potrivit Ayurveda, fiziologia umana este o reflectare a legilor universului si cu cat suntem mai aliniati cu natura, cu atat suntem mai sanatosi.

Corpurile noastre poseda inteligenta naturala de a procesa alimentele cele mai aproapiate de natura, precum cerealele, fructele si legumele proaspete, crescute organic. Am evoluat ca specie, de-a lungul milioanelor de ani, mancand natural. Recent, in ultimele cateva sute de ani, am inceput sa introducem ingrediente artificiale si pesticide toxice in alimente. Nu e de mirare ca a explodat cancerul peste tot, in lume.

  1. Evita capcanele si ispitele alimentare

Mereu suntem ispititi, prin mass media, prin reclame, la tot pasul, de diverse programe culinare. Ni se prezinta noi si noi diete, care includ anumite tipuri de bauturi si de alimente. Ni se spune ca acestea functioneaza garantat. Dar ceea ce functioneaza pentru un milion de oameni, e posibil sa nu fie la fel de bun pentru un singur om. Ayurveda ia in considerare individuatia si porneste de la aceasta baza, potrivit careia fiecare om este unic, cu nevoi personalizate.

  1. Alege cat mai multe fructe si legume

Consuma cat mai multe fructe si legume, nu doar pentru valoarea lor nutritionala, ci si pentru ca sunt excelenti purificatori naturali interni. Recomandarile pentru fiecare tip de dosha (Vata, Pitta, Kapha) ne pot ajuta sa alegem, dintr-o mare varietate de fructe si legume, pe cele potrivite fiziologiei noastre si anotimpului pe care il traversam. Legumele nu trebuie sa reprezinte un fel separat de mancare. Pot fi adaugate la cereale, le putem combina cu paine, merg in tocanite si supe.

Ayurveda prefera mancarurile biodisponibile. Ce inseamna aceasta? Inseamna sa-ti gatesti, sa-ti prepari legumele, in loc sa le mananci crude, astfel acestea devin biodisponibile pentru organism. Chiar daca legumele crude pot contine mai multe vitamine si nutrienti, pot fi mai dificil de metabolizat de catre organism. Gandeste-te la o bucata de broccoli. Daca e cruda, cat le ia enzimelor digestive (focului digestiv) sa patrunda pana la miez si sa-l descompuna? Acum, imagineaza-ti o bucata de broccoli gatita. Cand este fiarta sau prajita, structura sa celulara permite mai usor enzimelor digestive s-o patrunda si s-o digere.

Cu exceptia organismelor in care dosha Kapha este predominanta, cei mai multi oameni nu vor raspunde bine hranei bazate pe alimente crude, nepreparate termic. Daca esti consumator de salate, incearca sa servesti cruditatile la pranz, acordandu-i corpului tau suficient timp sa digere hrana. In timpul orelor de amiaza timpurie, cand soarele este cel mai sus pe cer, focul digestiv (agni) lucreaza la potential maxim. Pe masura ce soarele coboara, la fel descreste si forta agni. Asa ca digestia cea mai puternica este la amiaza si atunci ar trebui sa ne hranim cu alimentele cele mai dificil de digerat.

CITESTE MEDIC SPECIALIST ÎN AYURVEDA, DESPRE RITUALUL MESEI

  1. Fii istet in alegerea si combinarea condimentelor

Condimentele nu doar ca adauga gust si aroma mancarurilor, ele au valoare terapeutica. Ajuta in sustinerea si fortificarea sistemului imunitar. Pot revitaliza digestia, astfel incat corpul sa poata absorbi si asimila mai eficient nutrientii din alimente.

Conform Ayurveda, fiecare aliment contine toate cele sase gusturi: dulce, sarat, acru, amar, picant si astringent. Gustul predominant va fi in functie de dosha predominanta. De exemplu, o persoana cu Vata predominanta va prefera mancaruri mai grele, cu gust sarat si acru. O persoana cu Kapha predominanta va prefera alimente mai picante, iar una cu Pitta predominanta va alege alimente dulci. Daca toate cele sase gusturi exista in mancare, asta inseamna ca sunt prezente condimentele care le induc, dar nu inseamna si ca vom simti fiecare gust, in parte.

ayurveda condimente
  1. Purifica-te din interior catre exterior

Acumularea de ama (toxine rezultate in urma digestiei necorespunzatoare) in fiziologia organismului, reprezinta, potrivit Ayurveda, sursa majoritatii afectiunilor. Digestia necorespunzatoare poate fi rezultatul catorva obiceiuri:

  • Mancatul seara, tarziu, cand organismul este pregatit de odihna si nu pentru dificila munca a digestiei. Consuma o masa bine gatita cu cel putin trei ore inainte de culcare si incearca sa te culci la ora 10:00 seara sau inainte.
  • Mancatul alimentelor crude sau a carnurilor grele, care sunt mai greu de digerat
  • O digestie slaba, cauzata de un dezechilibru sau de stres
  • Hidratarea insuficienta. Cand corpul nu este hidratat, nu poate indeparta impuritatile din sistemul limfatic asa cum ar trebui. Productia de sange si fluxul sanguin pot fi afectate negativ, putend genera incapacitatea organismului de a circula oxigenul si de a pastra nutrientii.

Pentru o sanatate optima, Ayurveda recomanda detoxifierea completa de ama la fiecare schimbare de anotimp. Mai ales cand vine primavara, deoarece acesta este momentul cand natura isi incepe ciclul anual de regenerare. In timpul detoxificarii, putem consuma alimente usoare, precum supa de fasole mung sau kichari, ceai purificator, band multa apa calduta pe parcursul zilei. Fructele dulci, zemoase si proaspete sunt excelente pentru detoxifiere.

CITESTE METODE AYURVEDA PENTRU DETOXIFIEREA DE PRIMĂVARĂ

  1. Bea pentru sanatatea ta!

Pe cat posibil, evita cafeina, alcoolul si bauturile carbogazoase si alege bauturi vii si vitalizante. Incepe cu apa, bautura de baza, bea cat mai multa apa calduta pe parcursul zilei, pentru hidratarea organismului si indepartarea toxinelor. Evita sa bei apa rece, mai ales inainte, in timpul meselor si dupa mese. Daca ai Pitta foarte dezechilibrata, atunci bea apa rece, in caz contrar, apa la temperatura camerei este cea mai buna. Cand bem apa rece ca gheata, aceasta incetineste fluxul sanguin in zona stomacului si actiunea enzimelor digestive. Fluxul sanguin si enzimele digestive sunt esentiale si direct responsabile de digestie, de “arderi”, si orice le ajuta faciliteaza, totodata, digestia.

Ceaiurile ayuvedice, potrivite propriei fiziologii, pot fi foarte benefice pentru a corecta un dezechilibru sau pentru a mentine echilibrul in organism. Ceaiurile din plante sunt recomandate pe intreg parcursul zilei. Seara,cei cu Vata si Pitta predominante pot consuma lapte fiert, cu o feliuta de ghimbir proaspat, sau lapte vegetal, din nuci, cu nucsoara. Celor cu Kapha predominanta sau celor predispusi la congestie (dezechilibru Kapha) li se recomanda sa bea seara o cana de apa fierbinte cu lamaie.

ayurveda bauturi
  1. Cultiva obiceiuri alimentare sanatoase

Stilul de viata agitat si ocupat poate sa ne determine sa mancam pe fuga, in timp ce muncim, sa sarim peste mese sau sa mancam junk food (hrana nesanatoasa, de genul fast food). Ayurveda considera ca putem adauga ani de zile vietii noastre daca pastram o rutina alimentara sanatoasa. Aceasta inseamna sa consumam trei mese consecvent pe zi, cam la aceleasi ore, pranzul sa reprezinta masa principala a zilei (cina consistenta ne poate afecta digestia si somnul), sa mancam alimente proaspete si gatite. 

Resturile alimentare sunt considerate mai putin sattvice decat alimentele proaspete si de aceea este mai bine sa le evitam. Ayurveda mai recomanda sa fim recunoscatori pentru hrana pe care o consumam, sa ramanem linistiti in timp ce mancam si macar cateva minute dupa mese.

  1. Mananca pentru sufletul tau

O stare de sanatate echilibrata inseamna mai mult decat a te simti bine fizic si implica o stare benefica atat mental si spiritual, inclusiv la nivel emotional si senzorial. Mancarea pe care o consumam ne poate hrani mintea, emotiile, nu doar trupul. Sa gatesti si sa te hranesti intr-un mediu si intr-o atmosfera armonioase pot transforma mancarea in nectar. Sa mananci intr-o stare de bucurie, acompaniat de cei dragi, de familie sau de prieteni, poate ca face mancarea sa devina mai hranitoare, iar corpul sa absoarba mai multi nutrienti.

  1. Experimenteaza ce mananci

Mananci aceleasi alimente de cateva ori pe saptamana? Renunta la aceasta rutina si incearca, experimenteaza noi feluri de mancare, noi gusturi si arome. Incearca macar o reteta noua saptamanal. Sa mananci in compania prietenilor poate fi o modalitate grozava de a iesi din rutina.

Daca iti plac anumite cereale sau legume, incearca sa le gatesti diferit, sa le combini diferit. O data sau de doua ori pe saptamana, incearca o reteta sanatoasa din alta parte a lumii. Sa mananci ar trebui sa fie o aventura, nu o corvoada.

  1. Aminteste-ti ca lumea este masa ta

Stiai ca, potrivit Ayurveda, metabolizam cu toate cele cinci simturi? Nu digeram doar mancarea, ci tot ceea ce auzim, atingem, gustam si mirosim. Toate acestea pot deveni parte din noi, lasa niste impresii asupra noastra. Asa ca alege intelept si traieste o viata sanatoasa.

Comenteaza cu Facebook