INTERVIU Adi Moldovan: “Cursanții de acum 20 de ani erau mai...” Skip to main content
INTERVIU Adi Moldovan: “Cursanții de acum 20 de ani erau mai...”

Adrian Lucian Moldovan are o experiență de peste 26 de ani în Hatha yoga, Jnana yoga, Raja yoga, Kriya yoga, Shivaism Kashmiirian, dar și în alte științe ezoterice. Întrucât predă yoga din anul 1991, i-am pus câteva întrebări pentru a afla mai multe despre practica yoga, dar și despre tipologia cursantului român de acum, comparativ cu cea a cursantului de acum 20 de ani.

YogaSat: Ce formă de Yoga practici tu și de când?

Adi Moldovan: Practica mea a inceput în 1990, cu hatha yoga și pranayama în principal. De atunci am aprofundat diverse forme de yoga: Raja Yoga, Tantra Yoga, MahaVidya Yoga, Shivaism Kashmirian, Sidhayoga, Kriya Yoga, Nidra Yoga, Mantra yoga, Nath Yoga si anumite aspecte de Ayurveda.
Ca sa zic așa am trecut și prin latura Budhistă tantrică un pic, fiind inițiat în Mahamudra Budhistă și Powa pe ramura kagyu.
În ultimii ani m-am focalizat pe Shivaismul Kashmirian și pe o anumită formă de Kriya yoga din sudul Indiei numită și Sidhayoga.

Ce formă de yoga predai de obicei? Urmezi o anumita linie?

Adi Moldovan: De obicei predau hatha yoga, pranayama (pe linia lui sri. Gitananda), mantra yoga și anumite tehnici de shivaism kashmirian.

Linia pe care o urmez acuma este cea tantrică din sudul Indiei, care este reprezentată de SidhaYoga.

Cum sunt cursanții yoga de acum față de cei de acum 20 de ani?

Adi Moldovan: Este mult de spus dar pe scurt în viziunea mea cursanții de acum 20 de ani erau mai entuziaști, mai căutători și mai naivi în același timp.
Acum oamenii sunt mai informați, uneori blazati de prea multa informație teoretică, dar mai pregătiți mental, lucrul aceasta poate fi un avantaj dacă cursantul nu se consideră o ceașcă plină.

Care este cartea de yoga cea mai importantă pentru tine? De ce?

Adi Moldovan: Sunt multe cărți importante pentru mine, încep în ordine cronologică cu: Autobiografia unui Yogi, după care Shiva sutra, Spandakarika, Malinivijaya tantra, Tantra loka și Yoga lui Siddha Boganathar.

De ce?Pentru că fiecare îmi completează anumite informații (de natură mentală) și de asemenea îmi transmite o stare specială care este legată de svadhyaya (studiul textelor sacre), una dintre cele 10 porunci ale sistemul yoga.
Acest studiu al textelor sacre îți modifică profund structura mentală, rafinând mult percepțiile.

Ce vei preda la festivalul YogaSat?

Adi Moldovan: La YogaSat Festival voi preda elemente de hatha yoga, pranayama yoga, mantra yoga precum și elemente de relaxare.
Voi prezenta scurte pastile de alchimie legate de elemente, gusturi, mirosuri și cum se combină ele.
De asemenea, voi preda o meditație specială, care este în legătură cu cele trei inimi ale lui Shiva. Acest gen de meditație activează triunghiul mistic al inimii de care vorbesc foarte mulți mistici din toate religiile lumii.

*Mai multe informații despre YogaSat Festival, care se va desfășura în perioada 18-24 iunie la Fundata, Brașov, găsești aici.

Comenteaza cu Facebook