Andre Riehl, despre Nidra Yoga și cele 3 ipostaze ale psihicului | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
INTERVIU Andre Riehl, despre Nidra Yoga

Andre Riehl studiază și practică yoga încă din anul 1972. În primă fază, el a stat la o mănăstire din munții Himalaya, apoi a pribegit prin India, unde a întâlnit o mulțime de maeștri tradiționali,  care i-au dezvăluit tainele practicii yoga clasice, precum și tehnici tantrice. După o cercetare de ani de zile, Andre l-a întâlnit pe Kashmiri Babu, ascet adept al tradiției Shiva, alături de care a început un îndelungată căutare spirituală.

Și întâlnirile cu J. Krishnamurti și cu Sri Ananda Mayee Ma l-au influențat, determinându-l să studieze alte două aspect importante ale naturii umane: discriminarea și relațiile. Odată întors în Franța, Andre Riehl a studiat arta predării yoga din puncte de vedere diferite, urmând cursurile a 4 școli: Swami Shivanand, Lucien Ferrer, Nil Haoutoff și Sri T.K.V. Desikachar. Abia după ce a absolvit aceste școli, Andre a devenit instructor.

Andre Riehl este acum popular în întreaga lume, ținând cursuri și workshop-uri de Nidra Yoga pe toate continentele. Nenumăratele articole, dar și cărți scrise de el au contribuit la câștigarea popularității.

Pentru ca tu să afli mai multe despre Nidra Yoga, yogasat.ro a vorbit cu Andre Riehl – citește interviul mai jos!

Andre Riehl

YogaSat: Ce este Nidra Yoga și de unde provine?

Andre Riehl: Nidra Yoga este o cale spirituală tradițională, bazată pe sithilikarana (relaxare profundă) și dharana (concentrare mentală neclintită), folosite împreună pentru purificarea minții. Nidra Yoga include și exercițiile svadhyaya (întrebări profunde cu privire la aspecte esențiale ale vieții).

YogaSat: Vorbește-ne despre ceea ce predai tu, în esență.

Andre Riehl: Ceea ce predau eu este bazat pe dezvăluirea obstacolelor psihologice și karmice, precum și pe meditație. Tradiția Nidra se dă mai departe pe cale orală, nu există încă texte publicate pe această temă, așa că studierea Nidra Yoga poate dura și 20 de ani.

Noi am organizat un program de 3 ani și unul de 5, în cadrul cărora studenții pot descoperi aspectele cele mai importante ale propriei vieți:

  • Dezvoltarea celor 9 resurse profunde
  • Purificarea celor 5 simțuri și dezvoltarea simțurilor subtile
  • Ascuțirea intuiției și curățarea memoriei
  • Expansiunea energiilor prin intermediul chakrelor
  • Acceptarea morții ca eveniment, dar și ca process ce face parte din metempsihoză (reîncarnare)
  • Practica aplicată a meditației

YogaSat: Care este diferența majoră dintre Hatha Yoga și Nidra Yoga?

Andre Riehl: Hatha Yoga folosește corpul pe post de unealtă spirituală. Nidra Yoga, pe de altă parte, folosește cele 3 ipostaze ale psihicului (conștient, subconștient și inconștient) pe post de unealtă spirituală.

YogaSat: Este Nidra Yoga mai eficientă decât alte tipuri de yoga în atingerea Samadhi?

Andre Riehl: Da, Nidra Yoga pare să acționeze mai rapid decât alte tipuri de yoga, asta dacă este practicată zilnic.

YogaSat: Ce este Vijnana Bhairava? Explică-ne în câteva cuvinte.

Andre Riehl: Este dialogul dintre energie (Shakti) și conștiința (shiva), dialog în timpul căruia energia întreabă conștiința care este natura sa. Conștiința explică cele 112 metode care te ajută să descoperi care este natura sa. Metodele acestea descriu aspecte obișnuite ale vieții, care ne ajută însă să descoperim, prin detalii, natura conștiinței umane. Acestea includ înfățișarea, modul în care percepem, respirația, dragostea, natura relațiilor pe care le avem, actul sexual, somnul și multe altele.

YogaSat: Este aceasta o formă populară de yoga în Franța?

Andre Riehl: Nidra se răspândește, treptat, în întreaga lume, inclusiv în Franța. Vijnana Bhairava captează însă interesul unui grup restrâns de oameni atât în Franța, cât și în alte zone geografice, fiind o abordare ezoterică ce nu este potrivită pentru oricine.

YogaSat: Câți cursanți ai în Franța?

Andre Riehl: Nu am idee. Sute de oameni din întreaga lume (Europa, Africa de Nord, Asia, America de Sud, Orientul Mijlociu) au venit la cursurile mele. Dintre aceștia, 50, poate chiar 60, au studiat intens, între 4 și 20 de ani, iar dintre aceștia, unii predau acum la rândul lor.

* Hatha Yoga SEVA organizează, în luna februarie a anului următor, un workshop de Nidra Yoga ținut de Andre Riehl. Pentru mai multe informații, dar și pentru înscrieri intră aici sau trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com

** Hatha Yoga SEVA organizează, în luna februarie a anului următor, un workshop de Vijnana Bhairava Tantra ținut de Andre Riehl. Pentru mai multe informații, dar și pentru înscrieri intră aici sau trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com

Comenteaza cu Facebook