Apa calda - cel mai bun medicament pentru stomac Skip to main content
Apa calda - cel mai bun medicament pentru stomac

Cea mai buna metoda de purificarea a organismului, potrivit medicinei ayurvedice, consta in consumul de apa calda.

Pe cat de simplu suna, pe atat de eficienta este aceasta tehnica ayurvedica, care nu numai ca detoxifica organismul, insa are efecte benefice asupra intregului corp.

Toxinele, denumite in ayurveda “ama”, patrund in organism prin consumul unor alimente nesanatoase, dar si prin intermediul factorilor ce tin de mediu. Apa calda are capacitatea de a dizolva ama din organism.

Citeste: MENIU VEGETARIAN PENTRU REVELION: APERITIV, FEL PRINCIPAL SI DESERT

Potrivit dr. John Douillard, specialist in ayurveda, consumul de apa calda reprezinta o metoda antica de detoxifiere a sistemului limfatic, de curatare si hidratare a tesuturilor corpului, precum si de reparare a sistemului digestiv.

Frecventa consumului apei calde este mai importanta decat cantitatea de apa consumata. Pentru rezultate optime, apa calda trebuie consumata din 30 in 30 de minute, insa se pot consuma si 2-3 inghitituri de apa calda o data pe ora.

Apa poate fi inlocuita si de alte lichide calde precum ceaiul din plante ori apa de cocos, consumate dupa ce au fost incalzite.

In prima faza, organismul va incepe sa elimine toxinele si activitatea renala va fi mai intensa, ceea ce inseamna ca in primele saptamani dupa ce vei folosi aceasta tehnica, nevoia de urinare va fi mai accentuata. Acesta este un semn ca metoda de purificare functioneaza. In mod treptat insa, organismul se va obisnui cu ritmul de eliminare a toxinelor si frecventa urinarii va reveni la normal.

Daca vrei ca dimineata sa elimini toxinele acumulate de organism in ziua precedenta, bea o cana de apa calda pe stomacul gol. Poti potenta eficacitatea acesteia adaugand cateva picaturi de zeama de lamaie sau putin ghimbir ras.

Mancarea gatita in apa calda, prin fierbere, este mai usor de digerat, toxinele din acest tip de mancare fiind mult mai usor de eliminat de catre sistemul gastrointestinal.

Citeste: DE CE E NECESARA DETOXIFIEREA, POTRIVIT MEDICINEI AYURVEDICE

Daca vrei sa adopti acest obicei de a bea apa calda pe parcursul intregii zile, insa nu stii cum sa o faci, iata un truc care va simplifica situatia: tine apa intr-un termos pe care il vei purta dupa tine toata ziua. Astfel, vei avea la indemana in permanenta apa calda.

Apa rece, la fel ca si alte bauturi reci, poate chiar servita cu cuburi de gheata, este contraindicata in ayurveda intrucat “ingheata” enzimele digestive si fluidele din tractul gastrointestinal, ingreunand digestia si procesul de eliminare a toxinelor.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook