De ce e necesara detoxifierea, potrivit medicinei ayurvedice Skip to main content
De ce e necesara detoxifierea, potrivit medicinei ayurvedice

In medicina ayurvedica, detoxifierea este o practica des intalnita. Curele de detox au rolul de a oferi organismului ragazul de a se vindeca singur.

Toxinele din organism sunt fie dintr-o sursa extrena (poluarea, alimentele toxice si folosirea unor produse cosmetice bogate in substante chimice daunatoare), fie produse chiar de organism. Potrivit medicinei ayurvedice, toxinele pot fi produse chiar de organism, in timpul procesului de digestie.

Citeste: BENEFICIILE TRUPEȘTI ALE POSTULUI

Din perspectiva ayurvedica, mancarea pe care o consumam este asimilata de sistemul sigestiv si transformata in “saptha dathus”. Saptha dathus constituie cele 7 componente care alcatuiesc organismul: plasma, sangele, masa musculara, grasimea, oasele, maduva osoasa si fluidele reproducatoare. Alimentele consumate ajuta la repararea si cresterea acestor 7 componente de baza, dar si la producerea energiei necesare pentru buna functionare a organismului.

Pe langa aceste lucruri, organismul produce si deseuri, pe care le elimina sub forma de materii fecale. Exista insa si un alt tip de deseuri produse de organism, care poarta denumirea de “ama” in medicina ayurvedica. Ama este o substanta de culoare galbuie, cu o consistenta lipicioasa, produsa de organism atunci cand mancarea nu este digerata bine din cauza unor probleme de stomac ori a obiceiurilor alimentare nesanatoase. Ama apare si atunci cand omul consuma mai multa mancare decat are nevoie, dar si cand mananca alimente nesanatoase. Ama se acumuleaza in intestine si poate cauza o serie de probleme de sanatate, transformandu-se intr-o toxina.

Citeste: 10 PLANTE AYURVEDICE PE CARE ORICE MEDIC AR TREBUI SA LE RECOMANDE

Asadar, pentru a preveni imbolnavirea, curele de detoxifiere sunt necesare, mai ales daca nu avem tocmai cele mai sanatoase obiceiuri alimentare. Pentru detoxifierea organismului se pot folosi atat curele de detoxifiere, cat si postitul, exercitiile si practica yoga.

 

*Hatha Yoga SEVA organizeaza, in perioada 27 ianuarie 2018 – 11 februarie 2018, un retreat la Marari Beach, o plaja paradisiaca din sudul Indiei. De asemenea, se vor vizita locuri cu o incarcatura spirituala aparte precum comunitatea spiritual-religioasa Auroville, dar si ashramul renumitului Sadhguru. Mai multe informatii aici.

Comenteaza cu Facebook