Călin Virgil: „Yoga înseamnă viață trăită în armonie” Skip to main content
calin-virgil-instructor-yoga

Călin Virgil practică yoga din adolescență, astfel, putând spune că yoga i-a format viața. O perioadă îndelungată a predat în străinătate, atât în instituții de învățământ cât și în corporații și poate spune că s-a constatat o îmbunătățire considerabilă a randamentului cognitiv și comportamental la cei care practicau.

Virgil practică dintotdeauna yoga tradițională, conștientă și apreciază maeștrii a căror muncă a dat rezultate bune, vizibile în viața tuturor acelora care le-au aplicat învățătura, printre aceștia menționându-i pe: Shivananda, Ramakrishna, Abhinavagupta și printre contemporani Swami Lakshman Joo, Henepola Gunaratana și Karmapa.

Mai multe despre Virgil în articolul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Pentru mine yoga reprezintă un stil de viață, trăirea vieții prin perspectiva principiilor yoghine. Din punctul meu de vedere yoga corect practicată este atunci când transpunem practica personală în activitățile de zi cu zi. Realizarea activităților zilnice prin perspectiva tradiției yoga înseamnă ca tot ceea ce faci sa te ducă și să te mențină într-o stare de echilibru, armonie, unitate. De aceea, pentru mine, yoga înseamnă viață trăită în armonie.

Citește și: Somnul din timpul zilei – de ce nu este sanatos si ce consecinte poate avea

Răspunsul la întrebarea „Ce efecte a avut practica yoga asupra ta?” este legat, oarecum, de întrebarea de mai înainte și anume, yoga ne duce întotdeauna la armonie, echilibru, unitate. Prin realizarea acestora am putut să mă bucur de o sănătate înfloritoare, de luciditate mentală, de vitalitate și mai ales de stabilirea în Sine, de trăirea momentului prezent. Acestea mi-au permis ulterior să fiu stăpânul vieții mele.

Image
calin-virgil-instructor-yoga

Yoga mi-a schimbat categoric modul de viață! Menționez că pentru mine este ușor să dau acest răspuns deoarece practic yoga de când eram adolescent, ceea ce înseamnă că am mai mulți ani de viață trăiți în practica yoga de cât cei trăiți în afara practicii yoga. Cred că ar fi mult mai corect să spun că yoga mi-a format viața.

Practic zilnic, dacă ne referim la tehnicile yoga. Dacă, însă, vorbim despre practica esenței yoga, pe aceasta o practic în fiecare clipă a vieții mele.

Cred că yoga ar aduce schimbări semnificative în lume, dacă ar fi inclusă în instituțiile de învățământ și la locurile de muncă. Cred acest lucru nu doar ca o convingere pe care o am, ci mai ales ca rezultat al experienței personale. Eu însămi am predat mult timp, în străinătate, atât în instituții de învățământ cât și în diferite corporații și rezultatele au fost și sunt grăitoare. S-a constatat, în acele cazuri o îmbunătățire considerabilă a randamentului cognitiv și comportamental la cei care practicau.

Image
calin-virgil-instructor-yoga

Citește și: Yoga tradițională versus yoga modernă

Practic dintotdeauna yoga tradițională, conștientă. În viziunea mea, fără să vreau să supăr pe cineva, conceptul de yoga sportivă” este deviant deoarece yoga și sportul sunt bazate pe principii diferite și mă voi referi aici doar la unul, cel mai important: competitivitatea. Sportul se bazează pe competiție, indiferent că este o competiție cu alții sau cu tine. Această idee de competiție poate să existe și să fie susținută doar de către ego. În același timp, prin competiție același ego este alimentat. De partea cealaltă, prin practica yoga corect realizată, se urmărește transcenderea egoului. În plus, în tratatele tradiționale de yoga, nu găsim referiri la așa-zisa yoga sportivă”. Eu merg pe ideea că atunci când vrei să obții un rezultat într-o anumită direcție, trebuie să practici ca la carte, potrivit respectivei tradiții. Inovațiile, adăugirile, modificările în practica sistemului yoga nu fac altceva decât să îl îndepărteze pe practicant de obiectivele propuse de către acel sistem.

Image
calin-virgil-instructor-yoga

Citește și: 9 profesori de meditație pe care ar trebui să îi cunoașteți

Am apreciat întotdeauna acei maeștrii a căror muncă a dat rezultate bune, vizibile în viața tuturor acelora care le-au aplicat învățătura. I-aș menționa pe: Shivananda, Ramakrishna, Abhinavagupta și printre contemporani Swami Lakshman Joo, Henepola Gunaratana și Karmapa.”

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook