Arta de a vedea lucrurile asa cum sunt - pilda maestrului zen Skip to main content
Arta de a vedea lucrurile asa cum sunt -  pilda maestrului zen

Un maestru zen s-a intors acasa, intr-un sat japonez, dupa ce a petrecut mai multi ani intr-o manastire, practicand meditatia sub indrumarea unui maestru renumit.

Imediat ce s-a intors acasa, cineva l-a intrebat ce a invatat din practica sa. Maestrul a raspuns senin: “Am invatat ca sprancenele mele sunt orizontale si nasul este vertical”. Cei care au auzit acest lucru, au fost extrem de surprinsi de raspunsul sau. Cel ce a pus intrebarea a replicat indata, extrem de dezamagit: “Ce este nou in asta? Toata lumea o stie!”.

Citeste: Pilda celor doua pasari care admirau vulturul

Maestrul zen nu a spus nimic neadevarat. El doar a fost capabil sa accepte faptul ca atatia ani de practica l-au invatat sa se intoarca, sa revina la adevarata natura a lucrurilor si sa vada lucrurile exact asa cum sunt. Doar golindu-ti mintea si eliberand-o poti reusi sa vezi lucrurile asa cum sunt cu adevarat. Mintile incarcate de temeri, anxietati, dorinte si asteptari vor intampina greutati in a intelege asta. Acestea nu pot vedea adevarul pentru ca nu sunt pregatite pentru acesta.

Adevarata intelepciune se regaseste in acceptarea adevarurilor simple din viata. Insa amintirile, sentimentele, emotiile, temerile, anxietatea si asteptarile ne impiedica sa vedem lucrurile asa cum sunt. Daca vrem sa reusim sa vedem adevarul, trebuie sa invatam sa traim in prezent, sa ne intoarcem la sursa.

Comenteaza cu Facebook