Ce cărți despre yoga citim în 2023? | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
yoga books 2023

Pentru cei care doresc să înțeleagă și să practice yoga, există o mulțime de cărți care acoperă o gamă largă de subiecte, de la texte clasice până la literatură modernă, ce reflectă diferite perspective, de la rădăcinile sale străvechi până la formele în care este practicată în prezent, ajutându-vă să vă extindeți cunoștințele.

Este important să reținem că yoga nu se poate practica doar pe baza cunoștințelor dobândite din cărți. Acestea ajută doar la înțelegerea mentală a aspectelor sale. Pentru o practică autentică este nevoie de un profesor valabil, care să ne îndrume să nu cădem în capcanele ego-ului. Acest criteriu este valabil și atunci când alegeți o carte de yoga. Este important să căutați una scrisă de un instructor cu experiență, care are pregătire în tipul de yoga pe care doriți să îl practicați.

Există, desigur, multe de cărți de yoga care merită citite. Iată o mică selecție care abordează o gamă largă de interese.

1.    Cartea de căpătâi a practicantului de yoga este Yoga Sutra lui Patanjali

Yoga Sutra lui Patanjali este o scriptură străveche și profundă a filosofiei și religiei indiene, care detaliază una dintre căile de eliberare a sufletului. Textul pledează pentru practica yoga pentru a obține iluminarea, unirea cu conștiința divină și libertatea spirituală.

In librarii găsiți versiunile comentate de Sri Swami Satchidananda (Editura: Integral Yoga) sau de Swami Vivekananda (Editura: Dinasty Books Proeditura și tipografie) Pentru cei care au posibilitatea, este de preferat să citească versiunea în limba  engleză, așa cum a fost tradusă de învățații hinduși, deoarece, traducerile succesive alterează semnificația textului inițial.

 

Yoga Sutras of Patanjali Pocket Edition - PatanjaliYoga Sutra - Patanjali

 

 

  1. Teaching Yoga Beyond the Poses de Sage Rountree și Alexandra DeSiato

O carte care se adresează instructorilor de yoga începători sau avansați, scrisă de două instructoare de yoga, care prezintă rețete pentru diferite teme ce pot fi abordate la clasa de yoga. Editura: North Atlantic Books – disponibilă în limba engleză.

 

Teaching Yoga Beyond the Poses: A Practical Workbook for Integrating Themes, Ideas, and Inspiration Into Your Class - Sage Rountree

 

  1. Teaching Yoga de Mark Stephens

O carte scrisă de un terapeut yoga, poate fi considerată un manual de bază în programele de formare a profesorilor de yoga. Bazându-se pe un spectru larg de perspective și prezentând peste 150 de fotografii și ilustrații, cartea acoperă subiecte fundamentale ale filosofiei și istoriei yoga, inclusiv o prezentare istorică a literaturii yoga clasice: Vedele, Upanishadele, Bhagavad Gita, Yoga Sutrele lui Pataljali, și principalele surse istorice despre tantra și hatha yoga timpurie.

Autorul descrie fiecare dintre cele unsprezece stiluri majore de yoga contemporană, împreună cu un scurt istoric și cu elementele distinctive ale fiecăruia. Explorând aspectele tradiționale și moderne ale anatomiei și fiziologiei, cartea oferă un sprijin extins și instrumente pentru predarea a 108 posturi de yoga (asane), tehnici de respirație (pranayama) și meditație. Teaching Yoga oferă sfaturi practice pentru amenajarea sălii de clasă, planificarea și succesiunea orelor, procesul prin care practicanții de yoga pot deveni instructori de yoga. Cartea are peste 200 de surse bibliografice, un index cuprinzător și o anexă utilă care listează asociații, instituții, organizații și resurse profesionale pentru profesorii de yoga. Editura: North Atlantic Books –disponibilă în limba engleză.

Teaching Yoga

 

  1. Science of yoga de Ann Swanson

Cu un master în terapia yoga la Universitatea din Maryland, cursuri de yoga în India și de Qi gong în China, scriitoarea aplică în mod unic cercetările științifice de ultimă oră, practicilor străvechi adresate complexului minte-corp.

Autoarea explorează fiziologia a 30 de posturi cheie din yoga, în profunzime, dezvăluind impactul pozitiv al practicii pentru sănătatea corpului fizic, modul în care fluxul sanguin și respirația sunt modificate, acțiunile mușchilor și ale articulațiilor implicate în asane și multe altele. Editura: Dk Publishing (dorling Kindersley) – disponibilă în limba engleză.

1.    Ultimate Guide to Chakras de Athena Perrakis

Acest ghid explică cum și de ce, diferite cristale, uleiuri esențiale și plante sacre ajută la susținerea bunei funcționări a fiecărei chakre.

Cu ilustrații frumoase și explicații clare, autoarea familiarizează cititorii cu elementele de bază ale sistemului energetic format din chakre. De la înțelegerea localizării celor șapte chakre principale, până la descoperirea posturilor de yoga ce pot fi folosite pentru a le deschide, cartea vă va ajuta să descoperiți cum echilibrarea chakrelor poate aduce cu adevărat beneficii sănătății. Editura: Fair Winds Press – disponibilă în limba engleză. 

the ultimate yoga

  1. Yoga: A Manual for Life de Naomi Annand

Această carte contextualizează practica antică a yoga în lumea modernă cu imagini elegante și text autentic, fiind resursa perfectă pentru yoghinii de toate nivelurile, de la începători la practicieni cu experiență. Este un ghid cuprinzător care încearcă să facă yoga mai accesibilă. 

Autoarea este o fostă balerină profesionistă, actual instructor de formare a profesorilor de yoga. Cartea conține o serie de secvențe de asane însoțite de imagini, ce au ținte specifice: pentru a combate stresul și oboseala, pentru împământare, pentru a inspira creativitatea, pentru a dormi mai bine, etc. Aceste secvențe sunt susținute de eseuri despre relația yoga cu diferite aspecte ale vieții, cum ar fi yoga și disciplina, yoga și îngrijirea de sine, yoga și dificultatea. Pe tot parcursul  cărții sunt descrise modalități simple de a aduce beneficiile yoga în viața dezi cu zi. Editura: Bloomsbury Publishing – disponibilă în limba engleză.

yoga best book

 

  1. Yoga: Relaxation, Postures, Daily Routines de David Smith și Charmaine Yabsley

Yoga este o disciplină fizică, mentală și spirituală, care își are originea în India antică. Diferite tradiții de yoga pot fi găsite în hinduism, budism, jainism și sikhism, iar în ultimii ani cultura occidentală a îmbrățișat simplitatea, liniștea și echilibrul mental generate de yoga.

Această carte scrisă de doi jurnaliști, practicanți de yoga, se concentrează pe o serie de exerciții, mișcări ale corpului și autodisciplină. Cu fotografii practice, instrucțiuni pas cu pas și o introducere în întregul domeniu de aplicare al sistemului de yoga, cartea este un ghid folositor pentru orice practicant. Editura, Flame Tree Publishing, 2018 – disponibilă în limba engleză.  

yoga book

 

  1. Yoga for Inflexible People de Max si Liz Lowenstein

Cartea se adresează celor mai rigizi, care au mișcările limitate sau celor care sunt intimidați de flexibilitatea celorlalți în sala de yoga.    

Cartea clasifică posturile de yoga pe 3 niveluri, începător, intermediar și avansat. Fiecare poziție este adnotată cu instrucțiuni clare, iar cititorul va învăța cum să obțină și să progreseze în posturi, ajutându-se de cărămizile de yoga și de curele, precum și de propriul corp, pentru a obține rezultate uimitoare.

Autorul arată că nu trebuie să fii flexibil pentru yoga, dar practicarea yoga te va face flexibil. Beneficiile suplimentare includ îmbunătățirea puterii fizice și mentale, mobilitatea, somnul, productivitatea și scăderea accidentarilor, a stresului și a anxietății. Editura: Eddison Books Ltd – disponibilă în limba engleză.

Yoga for Inflexible People -

  1. 2100 Asanas: The Complete Yoga Poses de Daniel Lacerda

Pentru practicanții de yoga de nivel mediu care doresc să-și extindă practica asanelor, această carte este o resursă fantastică. Acoperă o gamă impresionantă de posturi și are fotografii care arată cum trebuie executată fiecare asană.

Cartea poate fi considerată o operă de artă, care prezintă frumusețea și suplețea formei umane. Fiecare fotografie prezintă un yoghin care execută perfect o asană. Fiecare poză este însoțită de numele posturii în limbile engleză și sanscrită, o descriere a acesteia, modul în care trebuie fixată privirea, impactul poziției asupra diferitelor chakre și beneficiile asanei.  Autorul este un practicant vechi de yoga, profesor și antreprenor care a ajutat mii de oameni, inclusiv celebrități TV și sportivi olimpici, să învețe să practice yoga pentru fitness și relaxare. Editura Black Dog & Leventhal - disponibilă în limba engleză.

how to make money online 

  1. Intelligent Yoga de Peter Blackaby

Această carte nu se concentrează doar pe beneficiile fizice ale practicii yoga, ci explorează auto descoperirea și înțelegerea reacțiilor corpului tău, ajutându-te să previi și să gestionezi durerea cronică. Conține o scurtă introducere în aspectele anatomice ale yoga, reflectând concentrarea tot mai mare a autorului pe sistemul nervos, cartografierea corpului și inteligența înnăscută a corpului de a se vindeca.

yoga book

In concluzie, yoga este o practică, este ceva care trebuie experimentat. Există multe filosofii și cunoaștere străveche, care merită citite.  Există o perspectivă largă asupra diversității subiectelor referitoare la practica yoga, astfel încât să puteți alege unele care să servească progresului vostru.

Cărțile de yoga moderne se potrivesc cu experiențele noastre actuale, dar textele antice sunt cruciale pentru înțelegerea rădăcinilor yoga și a motivului din spatele practicii.

 

 

Surse, prachesta.com, sagerountree.com, ,markstephensyoga.com, annswansonwellness.com, naomiannand.com, intelligentyoga.co.uk

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook