Cele 5 virtuti cu care putem lucra pentru a deveni mai buni Skip to main content
Cele 5 virtuti cu care putem lucra pentru a deveni mai buni

Joan Halifax, lider spiritual budist de origine americana, a calatorit in jurul lumii prin prisma meseriei sale. Joan a scris o carte – “Pe muchie: descoperirea libertatii in locul in care se intalnesc teama si curajul” – pentru a ii invata si pe altii sa faca fata suferintei si chiar sa o combata, fara insa sa isi piarda din bunatate.

Joan a identificat 5 virtuti care au un rol esential: altruismul, empatia, integritatea, respectul si angajamentul. Toate aceste faze psihologice pot fi prezente atat sub aspectul pozitiv, cat si sub aspectul negativ.

1. Altruismul inseamna sa traiesti pentru altii. Reprezinta o forma lipsita de egoism, dar si etica, de a contribui la mersul lucrurilor. Daca insa apare sub aspectul negativ, acesta este dus la extrem si ne determina sa ne ignoram propriile nevoi, astfel nascandu-se resentimentele.

2. Empatia consta in intuirea realitatii altcuiva, prin identificare cu ea. Empatia devine o problema atunci cand ne identificam atat de mult cu durerile altora incat ne supunem la traume.

3. Integritatea este o virtute morala care isi are radacinile in compasiune. Este un angajament constient pe care ni-l luam fata de moralitate si pricipiile etice. Aceasta capata conotatii negative atunci cand suferim si luam incalcarea principiilor etice a altcuiva ca pe ceva personal, care ne afecteaza propriile valori.

4. Respectul are trei aspecte: respectul pentru altii, respectul fata de principii si respectul fata de sine. Respectul reprezinta o metoda prin care onoram viata. Partea negativa a respectului consta in lipsa acestuia.

Citeste: CERSITUL, DIN PERSPECTIVA HINDUSA

5. Angajamentul presupune implicare. Insa capata un aspect negativ daca ne conduce la oboseala extrema, epuizare sau pierderea sperantei.

Joan sustine ca este esential, in combaterea suferintei, sa lucram cu aceste virtuti si sa nu le lasam sa capate un aspect negativ.

In cartea sa, Joan Halifax explica cum putem lucra cu noi astfel incat sa folosim aceste virtuti in favoarea noastra. Se folosesc practici budiste de antrenare a mintii, precum si de dezvoltare a compasiunii si multumirii.

Lucrand cu noi insine, avem sansa de a ne descoperi minusurile si de a le transforma in plusuri. Astfel, suntem cu un pas mai aproape de iluminarea spirituala.

 

*Vrei sa iti imbunatatesti respiratia? Suferi de rinita sau sinuzita? Vino la workshopul Jala Neti pentru a invata cum sa iti cureti si purifici caile nazale. Mai multe informatii gasesti AICI.

**Vrei sa iti imbunatatesti practica yoga si tehnicile de meditatie? Participa la o Bandhara - o zi intreaga de meditatie intensa si hatha yoga, sub indrumarea unui instructor cu experienta, gata sa iti arate ce sa faci pentru a evolua in practica ta. Mai multe informatii gasesti AICI.

Comenteaza cu Facebook