Constantin Mușat: „Kalaipayattu nu este doar un sport, este un proces pentru dezvoltarea conștiinței.” Skip to main content
Constantin Mușat: „Kalaipayattu nu este doar un sport, este un proces pentru dezvoltarea conștiinței și reintegrarea noastră ca ființe în legea armoniei cosmice.”

Constantin Mușat este instructor de arte marțiale vedice Kalaripayattu și terapeut în masajul ayurvedic, cu o experiență practică de peste 9 ani. Kalaripayattu este cea mai veche formă de arte marțiale fiind practicată și cunoscută încă din perioada antică a civilizației vedice.

Constantin practică japa meditația, este membru în cadrul Centrului de Studii Vedice ISKCON București și în același timp urmează procesul de Bhakti Yoga sub îndrumarea lui Radha Govinda Dasa.

Mai multe despre Constantin, Kalaripayattu și această practică în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Salut! Numele meu este Constantin Mușat și sunt instructor de arte marțiale vedice Kalaripayattu și terapeut în masajul ayurvedic cu o experiență practică de peste 9 ani, acumulată în diferite școli și stiluri marțiale – karate, taijiquan și qigong. După mulți ani de practică și studiu am fost acceptat într-o școală tradițională din India de Sud, la Anjaneya Kalari Sangam, Kerala care urmează o succesiune disciplică, parampara ce a păstrat și cultivat secretele acestei arte de peste 12 generații. 

Image
constantin-musat

Kalaripayattu este cea mai veche formă de arte marțiale fiind practicată și cunoscută încă din perioada antică a civilizației vedice, ea este în prezent recunoscută ca izvorul tuturor artelor marțiale. În Vishnu Purana Kalaripayattu este clasificată ca una dintre cele 18 cai tradiționale de obținere a cunoașterii. Formele de kalaripayattu reprezintă o combinație armonioasă între Yoga, Ayurveda și Dhanurveda, practicantul de kalaripayattu având cunoștiințe practice de autoapărare și atac, strategii de război și ale câmpului de lupta, folosirea diferitelor arme, dar și tehnici de meditație și dobândirea cunoașterii despre latura subtilă și energetică a ființei umane, Marma-Vidya prin care sunt aplicate tratamentele Ayurvedice de vindecare. Kalaripayattu pentru mine reprezintă mai mult decât o simplă mișcare fizică sau o practică corporală, este un mod de viață, un instrument de conștientizare, purificare și realizare a sinelui.

Citște și: Istoria asanelor. Între sacru și promiscuitate

Principalul efect este asupra sănătății, aspectului fizic și a disciplinei, dar avansând în practică am reușit să dobândesc și din realizările mai subtile de control a simțurilor și stăpânirea minții, o mult mai bună concentrare în viață de zi cu zi și rezistență mult mai bună în gestionarea stresului. Am dezvoltat mai multă încredere în sine și am dobândit experiență practică în tehnicile de autoapărare și vindecare.

Kalaripayattu a schimbat modul cum privesc și abordez viață, mi-a adus mult mai multă compasiune și dorința contiună de transformare și evoluție dar și de transmitere mai departe a acestor învățături tradiționale și autentice.

Image
constantin-musat

Din punctul meu de vedere kalaripayattu este o practică constantă, atât timp cât întregul proces nu se rezumă doar la practicarea formelor exterioare sau timpul alocat pentru ședința de kalari și începem să aplicăm principiile morale și etice în fiecare zi, care stau la baza întregului proces de Yoga.

Oricât de mult din procesul de kalaripayattu ar fi inclus în instituțiile de învățată sau la locurile de muncă vom avea parte numai de beneficii, chiar dacă vom practica doar din punct de vedere al mișcării fizice și tot vom avem rezultate pozitive.

Kalaipayattu nu este doar un sport, este un proces pentru dezvoltarea conștiinței și reintegrarea noastră ca ființe în legea armoniei cosmice. Chiar dacă la început conștiința noastră este concentrată mai mult pe latura fizică și nu avem o pregătire spirtiuală în spate, prin  practică, această pregătire spirituală se dezvoltă și kalaripayattu se poate dezvălui în ceva mai mult decât o simplă mișcare.

Practic japa meditația (incantarea meditativă a mantrelor) în fiecare zi și urmez ritualul devoțional de meditație și venerare a Divinității. Practica de meditație este inclusă și în timpul mișcărilor de Kalaripayattu, putem spune că este o formă de meditație dinamică creând în acest mod o legătură internă cu fiecare element al practicii; (exemplul practic este în forma de început – Salutul celor cinci elemente – prin care ne conectăm cu ajutorul formelor fizice, a mantrelor și a mudrelor cu cele cinci elemente principale ale creației fizice).

Image
constantin-musat

Sunt membru în cadrul Centrului de Studii Vedice ISKCON București, un centru cultural internațional care promovează filosofia și cultura Vedica. Urmez procesul de Bhakti Yoga sub îndrumarea lui Radha Govinda Dasa, inițiat în tradiția Gaudiya Vaishnava Sampradāya , iar pregătirea în Kalarypayattu o fac sub îndrumarea profesorului Ajayan K.

Namaste!”

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook