Skip to main content
schimbari-climatice

“Yoga ne poate ajuta să ne concentrăm și să ducem energia spre a crea un mediu optim în jurul nostru. Iar criza încălzirii globale are nevoie de foarte multă energie.” - Galen Tromble

Pentru a evita impactul încălzirii globale și pentru a lăsa o lume locuibilă viitoarelor generații, este nevoie să oprim creșterea cantității de dioxid de carbon în atmosferă, iar mai apoi să începem să o reducem. În teorie, acest lucru este aproape imposibil, având în vedere că ar trebui să renunțăm la carburanții clasici și să ne orientăm spre surse regenerabile de energie.

În practică, însă, acest lucru poate deveni posibil, chiar dacă vom fi nevoiți să facem alegeri mai dificile la început. Tranziția către energia solară și energia eoliană poate fi posibilă, însă pentru asta este nevoie de un efort de conștientizare și aplicare concretă a Yamas și Niyamas.

Citește și: Yama (yogasat.ro)

Orice acțiune are consecințe

Naomi Klein, celebra activistă canadiană, a declarat în trecut că “soluția pentru încălzirea globală nu este să reparăm lumea, ci să ne reparăm pe noi înșine”

Oamenii sunt cei care au cauzat încălzirea globală și schimbările climatice prin tendința lor de a cădea victime ale consumerismului, de a alege confortul material în detrimentul unei stări naturale firești. Aceiași oameni care se simt îndeptățiți să exploateze resursele pământului de parcă ar fi nelimitate, în loc să înțeleagă interdependența vieții pe pământ. Aceiași oameni care sunt dispuși să facă rău altor vieți și altor oameni, în căutare de mai multă energie, mai mulți bani, mai multă putere.

Când suntem puși în fața realității acțiunilor noastre, fie le găsim justificări, fie privim în altă parte. Opunem rezistență schimbării, chiar dacă o înțelegem ca pe un progres.

Yoga ne oferă atât ghidare, cât și instrumentele necesare pentru a manifesta schimbarea de care avem nevoie. Ni s-au dat principiile etice ale Yamas: non-violența, adevărul, non-furtul, dozarea responsabilă a energiei și a puterii și abținerea de la lăcomie. Yoga ne învață că toate acțiunile noastre au consecințe și că nu putem evita aceste consecințe. Orice yoghin adevărat a învățat cum funcționează Karma și este conștient de încărcarea karmică a acțiunilor sale.

Citește și: KARMA: 10 legi care iti vor schimba perceptia asupra vietii (yogasat.ro) 

Practica yoga se va vedea în alegerile cotidiene

Așa cum probabil ai mai auzit la ședințele de yoga, scopul imediat al practicii este manifestarea principiilor de pe covorașul de yoga în social. La fel cum atenția devine mai ascuțită, conștientizarea mai aplicată, iar tendința de a respecta yamas și niyamas în timpul practicii mai conștientă, ideal este să aducem această stare interioară și în exterior odată cu terminarea ședinței de yoga.

Practica regulată ne ajută să mai eliberăm din confuzie și din diversiunile la care ne supune mintea (și conștiința colectivă) și să găsim claritate și concentrare pentru a putea accepta sau chiar căuta schimbările pe care avem nevoie să le facem. Cu cât reușim să integrăm mai rapid principiile etice din Yamas, cu atât vom înțelege mai clar interdependența vieții pe pământ. A noastră ca oameni, dar și a vieții, în general. Pe măsură ce vom experimenta aceste conștientizări, pe atât vom găsi mai multă putere de a trece la acțiune.

Donna Farhi, autoarea celebrei cărți “Bringing Yoga to Life”, descrie importanța practicii personale ca “un pripon către sursa vieții” și ca o formă de a ne susține energia și angajamentul de a face ce este corect și trebuie făcut.

Angajamentul de a rezolva criza schimbărilor climatice este unul de lungă durată, cel mai probabil și dincolo de finalul vieții. Tocmai de aceea, este nevoie ca aceleași principii și alegeri conștiente ale stilului de viață să fie transmise și generațiilor următoare, pentru a continua efortul de a readuce lumea la o stare naturală și un trai bazat pe valori reale, și nu pe consumerism.

Sursa: How Can Yoga Help Solve Climate Change? — ClimateYogi    

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook