Daca transpiri in asane, inseamna ca nu faci yoga Skip to main content
Daca transpiri in asane, inseamna ca nu faci yoga

Una dintre cele mai varstnice yoghine din India sustinea ca practici gresit daca te fortezi pana transpiri. V Nanammal a murit pe 29 octombrie 2019, la varsta de 99 de ani. Ea spunea ca daca esti admirator entuziast al stilurilor power sau hot yoga si esti in stare sa faci 100 de surya namaskar (salutul soarelui) dintr-o data, atunci practici in mod gresit.

V Nanammal era experta in yoga. Ea spunea ca, in forma sa autentica, yoga nu este despre activitate riguroasa sau despre cum sa transpiri leoarca si sa ramai fara suflare. Yoga este despre pace si relaxare, iar ea asta a practicat zilnic, timp de aproape un secol.

nanammal

In ciuda varstei, Nanammal putea sa execute cu usurinta, natural si fara efort, orice asana, abilitate care i-a adus recunoastere si premii. Nu a pasit niciodata intr-un spital si parea mereu mai sanatoasa decat milioane de oameni care tin diete si fac sport. A devenit celebra datorita asanelor complicate pe care le facea, in ciuda varstei inaintate, iar filmarile in care aparea erau virale, acumuland milioane de vizualizari.

CITESTE Yoga tradițională versus yoga modernă

In practica yoga, Nanammal si familia ei, care include copii, nepoti, chiar si stranepoti, urmau toti traditiile transmise din generatie in generatie. Stilul lor de yoga era focusat pe pranayama. La centrul lor nu gasesti colanti de yoga celebri, marca Lululemon sau de firma, nici saltelute speciale. Stilul de viata al lui Nanammal era minimalist: consuma porridge, un fel de terci, facut din mei, la micul dejun, legume cu orez la pranz, lapte si fructe la cina. Isi ruga cursantii sa evite carnea, tigarile si alcoolul.

Toate acestea o desprind complet din peisajul de miliarde de dolari al industriei yoga, care exista atat in India, cat si in intreaga lume. Stilurile power si hot yoga au devenit aproape o moda, atragand din ce in ce mai multi oameni, mai ales in SUA. Insa, pentru Nanammal si familia ei, astfel de practici sunt doar exercitiu fizic sau sport, neavand aproape nimic in comun cu yoga autentica. De exemplu, Nanammal sustinea ca surya namaskar nu ar trebui executata decat de maxim 12 ori, cum se face in mod traditional. Entuziastii o repeta de cate ori pot, ca forma de antrenament fizic.

nanammal v

Celebritatea neasteptata

Pentru Nanammal, sa devina o celebritate yoga nu a fost o alegere constienta. Cu mult inainte ca ea si copiii sai sa transforme yoga intr-o profesie full time, practica reprezenta ceva intim, ce toti faceau acasa, inclusiv mama ei, Ponammal, care a trait 107 ani.

Sotul si tatal ei erau practicieni de medicina indiana autorizati si nu predau yoga nimanui din afara familiei. Practica yoga era o traditie de familie. In acelasi timp, principalele ocupatii erau medicina Siddha traditionala si agricultura in Kerala, unde familia detinea ferme de caju si cocos. Un incident cu soacra lui Nanammal a facut-o sa realizeze ca yoga le-ar putea fi si altora de folos.

Nanammal povestea ca soacra sa isi sucise piciorul, la ferma, si in loc sa o duca la doctor, s-a oferit sa o invete cateva posturi yoga si femeia a inceput sa se simta mai bine si sa se vindece. Apoi, soacra a devenit prima sa eleva. De-a lungul timpului, Nanammal a inceput sa le predea vecinilor si pana prin anii ’70 decisese sa invete si mai multi oameni. Astfel s-a deschis scoala de yoga Ozone.

nanammal ozone

De atunci, Nanammal si familia sa au predat la peste 100.000 de oameni. Dar regulile au fost mereu stricte, de pilda a nu se purtau incaltari in timpul practicii, iar Nanammal nu ezita sa le ceara sa plece studentilor care nu respectau aceste reguli.

CITESTE Cum sa NU faci yoga. Ultima moda: yoga cu capre, iepuri, bere si muzicuta.

In urma cu 20 de ani, familia a decis sa formeze instructori de yoga. Au aderat la o initiativa guvernamentala si peste 1000 de persoane au absolvit cursul de stiinta naturopata yoghina. Multi dintre acestia predau, la randul lor, in cateva tari precum China, Singapore, Malaezia.

Fiul lui Nanammal a declarat ca vremurile s-au schimbat si regulile nu mai sunt chiar la fel de stricte. Sunt primiti la cursuri si fumatorii, iar hainele traditionale nu mai sunt obligatorii. De asemenea, nu se mai practica numai intre orele 3-5 dimineata. Nanammal spunea ca numai in acest interval orar ar trebui practicata yoga. Institutul Ozone s-a deschis in a primi oameni de toate nationalitatile, desi inainte nu accepta decat hindusi.

“Nu mai suntem stricti deoarece vrem sa invete yoga cat mai multi oameni”, a adaugat Balakrihnan, fiul lui Nanammal. Insa singurul lucru care a ramas neschimbat este forma traditionala de yoga, care nu are nimic de-a face cu diverse stiluri nou aparute, precum yoga cu bere sau yoga cu capre. Dorinta lui Nanammal a fost ca stilul traditional sa se pastreze si sa se transmita intact generatiilor urmatoare.

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

 

Comenteaza cu Facebook