De ce si cum sa practici yoga iarna Skip to main content
De ce si cum sa practici yoga iarna

In lunile de iarna, zilele sunt mai scurte, temperaturile foarte joase, iar apetitul pentru miscare si stil de viata sanatos scade simtitor. Iata de ce e important sa practici yoga (si) iarna, dar si cateva ponturi utile.

In zilele geroase de iarna, articulatiile si musculatura pot fi mai rigide, de aceea e foarte important sa nu te abati de la rutina zilnica de yoga. De asemenea, virusurile si bacteriile se raspandesc intr-o veselie pe timp de iarna, insa yoga are abilitatea de a fortifica sistemul imunitar, mentinand bolile la distanta.

Starea de indispozitie specifica zilelor mohorate de iarna este si ea combatuta prin yoga si meditatie, atata timp cat le practici in mod regulat.

Citeste: CE SĂ MĂNÂNCI IARNA PENTRU ÎNTĂRIREA SISTEMULUI IMUNITAR

Perioada sarbatorilor este cea in care tentatiile culinare sunt mai mari decat de obicei, asa ca e important sa facem yoga si pentru a ne mentine in forma.

Pranayama poate combate congestia nazala, insa totodata incalzeste si corpul si este recomandata pe timpul sezonului rece.

Reguli pentru o iarna sanatoasa:

  • Incalzeste-ti mai mult decat de obicei articulatiile inainte de a practica yoga – temperaturile joase reduc mobilitatea acestora
  • Fa-ti masaj cu uleiuri esentiale pentru a iti relaxa musculatura care sta contractata in mod instictiv din cauza frigului
  • Ceaiul de ghimbir poate tine la distanta racelile si alte boli specifice sezonului rece asa ca ar trebui consumat zilnic

Citeste: REȚETĂ AYURVEDICĂ PENTRU IARNĂ: CHAI AROMAT

  • Se recomana consumul de supe, tocanite, ovaz si orez gatit pe timp de iarna. De asemenea, untul, ghee si laptele sunt recomandate in aceasta perioada.
  • Daca practici yoga la un studiu, nu pleca acasa inainte de a ti se raci corpul – in 5-10 minute dupa ce te opresti din practica, poti considera ca e in regula sa iesi in frig, insa numai daca te-ai imbracat foarte bine.

 

 

*Hatha Yoga SEVA iti ofera prilejul de a participa la un retreat de yoga pe timp de iarna. Acesta se va desfasura la Gherdeal, satul din Ardeal in care linistea domneste, acesta neavand mai mult de 7 locuitori. Mai multe informatii despre retreatul din perioada 14-17 februarie gasesti aici.

Comenteaza cu Facebook