Efectul Nocebo, opusul lui Placebo, si forta incredibila a sugestiei Skip to main content
Efectul Nocebo, opusul lui Placebo, si forta incredibila a sugestiei

Este incredibil cat de mult poate fi influentat subconstientul nostru de forta sugestiei! Mintea subconstienta controleaza modul in care functioneaza creierul nostru si are astfel efecte importante asupra starii si a vietii noastre, mult mai mult decat mintea constienta.

CITESTE 10 ABILITĂȚI ALE CREIERULUI CARE DEMONSTREAZĂ CĂ SUNTEM CAPABILI DE ORICE

Efectul Placebo

Multa lume a auzit de Efectul Placebo. In cadrul unui experiment medical, participantilor li s-a administrat un medicament, despre care li s-a spus ca este foarte eficient, de pilda un pansament gastric. Din 100 de voluntari, pe care s-a testat medicamentul, aproximativ 50 au constatat ca nu-i mai durea stomacul. Dar asa-zisul medicament era, de fapt, o bobita de zahar acoperita de un invelis albastru. Nu continea nimic altceva decat zahar.

Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari? Forta sugestiei. Li s-a spus ca se vor face bine, au fost convinsi ca se vor face bine si s-au facut bine. De fapt, subconstientul lor a fost convins de eficienta medicamentului si a dat organismului comenzile necesare pentru insanatosire. Tot ceea ce mintea noastra crede, poate realiza.

placebo

Efectul Nocebo

Mult mai putini oameni au auzit de Efectul Nocebo. In cadrul unui experiment similar, voluntarilor li s-a administrat o pastila despre care erau avertizati ca le va face rau, le va da crampe stomacale. De data aceasta, numarul celor ce s-au plans de dureri la stomac a fost de 90%! Desi primisera aceeasi pastila inofensiva cu zahar.

S-a constatat astfel ca ca forta sugestiei negative este mult mai mare decat a sugestiei pozitive (90% comparativ cu 50%). Aceasta concluzie a fost verificata in cadrul mai multor experimente si rezultatele au fost aproximativ la fel.

CITESTE PSIHOLINGVISTUL TATIANA CHERNIGOVSKAYA DEZVALUIE ADEVARURI UIMITOARE DESPRE CREIER SI NATURA UMANA

Concluzia aceasta stiintifica ar trebui sa dea de gandit. Suntem expusi zilnic unei adevarate avalanse de mesaje negative. Ceea ce are puternica valoare emotionala asupra noastra, actioneaza asupra subconstientului nostru, fara sa ne dam seama. Atunci cand intervine forta sugestiei pozitive, se pot petrece vindecari miraculoase prin efectul placebo. Efectul nocebo este adesea trait sub forma: “de ce ti-e frica, nu scapi.”

Incearca sa faci un exercitiu, macar doua saptamani. Nu te mai plange de nimic, nici in sinea ta, nici in discutie cu altii. Nu mai urmari stirile TV si renunta chiar complet la televizor, daca poti. Cere-le celor din jur sa schimbe subiectul daca incep sa se planga de ceva. Vezi ce se intampla. Aminteste-ti ca forta mintii subconstiente este mult mai mare decat cea a mintii constiente. Tocmai de aceea tehnicile de autosugestie si mai ales meditatia pot reconfigura acest imens necunoscut, care este subconstientul nostru.

 

Comenteaza cu Facebook