Hafiz, oracolul persan care ofera cele mai bune sfaturi Skip to main content
Hafiz, oracolul persan care ofera cele mai bune sfaturi

Hafiz, cunoscut si ca Hafez, al carui nume complet era Khwaja Samsu d-Din Mohammad Hafez-e Sirazi, este unul dintre cei mai iubiti poeti persani.

Nascut in anul 1930, Hafiz este considerat de poeti celebri precum Johann Wolfgang von Goethe, ca fiind una dintre cele 7 minuni literare ale lumii. Dupa ce i-a studiat opera ani la rand, Goethe a concluzionat “Hafiz nu are egal”. Nietzsche si Arthur Conan Doyle l-au admirat, de asemenea, pe Hafiz, al doilea dintre acestia folosind chiar replici celebre ale poetului persan atunci cand a creat dialogurile purtate de renumitul personaj Sherlock Holmes in seria romanelor politiste.

Citeste: KABIR SAHIB, MAESTRUL CARE CRITICA HINDUISMUL, DAR SI ISLAMISMUL

In Orientul Mijlociu, oamenii foloseau opera lui Hafiz pe post de oracol. Mai exact, acestia puneau o intrebare sau cereau un sfat, apoi deschideau o carte cu poemele lui Hafiz si citeau versurile de pe pagina respectiva. Traditia spunea ca poetul oferea de fiecare data cele mai potrivite sfaturi. Chiar si Regina Victoria folosea acest mic truc pentru a “primi” sfaturi de la inteleptul Hafiz.

Aceasta traditie a aparut in urma unui incident care s-a petrecut la moartea poetului. Fetele bisericesti ortodoxe nu au fost de acord ca Hafiz sa fie incinerat, conform obiceiului musulman. Insa adeptii acestuia din orasul Shiraz, oras din care misticul provenea, au protestat pentru ca acesta sa fie incinerat conform datinilor. Pentru a rezolva acest conflict, poporul a cerut sa il intrebe direct pe Hafiz ce parere are despre aceasta situatie controversata. Asadar, s-au impartit poemele lui Hafiz in strofe si au fost scrise pe foi. Un tanar baiat, ales la intamplare, a fost rugat sa extraga o strofa. Oamenii s-au pus de acord ca, indiferent de rezultat, sa procedeze pe placul poetului.Hafiz

Versurile alese au fost urmatoarele: 

“Nici cadavrul lui Hafiz, nici intreaga lui viata,

Cu toate nelegiuirile sale, nu il pot impiedica sa ajunga in Rai”

Citeste: NISARGADATTA MAHARAJ, DE LA NEGUSTOR LA GHID SPIRITUAL

O alta poveste celebra despre Hafiz care circula in lumea musulmana este urmatoarea:

“Intr-o zi, o femeie a mers la Hafiz si l-a intrebat direct <Cum recunosti un om care l-a cunoscut pe Dumnezeu, ce semn il tradeaza?>. Hafiz a devenit extrem de tacut, nu a scos niciun sunet pret de 1 minut, iar apoi a spus, privind femeia direct in ochi: <Draga mea, persoana care l-a cunoscut pe Dumnezeu a aruncat cutitul. A aruncat cutitul folosit adesea pentru ranirea sinelui, dar si a celor din jur>”.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook