Igiena orala din perspectiva ayurvedica Skip to main content
Igiena orala din perspectiva ayurvedica

Medicina ayurvedica recomanda spalatul dintilor si curatarea limbii in mod regulat, pentru mentinerea sanatatii dentare.

Pe vremuri, indienii foloseau crengutele unor plante sau ai unor arbori pentru curatarea dintilor. Acest obicei inca este pastrat in unele comunitati.

Curatarea dintilor cu ramurele nu implica folosirea niciunei paste, seva acelei crengute fiind suficienta pentru curatarea dintilor si pentru mentinerea sanatatii dentare. Mestecarea ramurelelor unor arbori curata dantura in cele mai greu accesibile locuri si totodata previne placa dentara.

Citeste: JALA NETI: TEHNICA DE PURIFICARE CU NENUMARATE BENEFICII PENTRU SANATATE

Daca vrei sa folosesti aceasta metoda de curatare a danturii ar trebui sa alegi ramurele ale unor plante care au un gust amar, astringent sau usor iute.

Gustul amar tradeaza proprietatile antimicrobiene, ajutand la mentinerea sanatatii la nivelul cavitatii bucale. Totodata, acesta combate respiratia urat mirositoare.

Pe de alta parte, gustul astringent vindeca ulcerele si ranile de la nivelul gingiilor si combate totodata halena.

Lungimea crengutelor folosite nu trebuie sa depaseasca 25 de centimetri iar grosimea acesteia ar trebui sa fie similara grosimii unui deget.

Pe piata exista o serie de paste de dinti naturale, pe baza de plante, care au efecte similare sevei crengilor unor plante.

curatare limba

Ayurveda recomanda, de asemenea, si curatarea limbii in fiecare zi. Dimineata, pe stomacul gol, inainte de a te spala pe dinti, ar trebui sa cureti limba cu un dispozitiv din cupru pentru curatarea toxinelor de la nivelul limbii. Un dispozitiv din argint sau aur este la fel de eficient.

Citeste: APA JEERA, SECRETUL MEDICINEI AYURVEDICE

Pentru a beneficia din plin de curatarea limbii, poti folosi dispozitivul de curatare ideal pentru organismul tau. Daca organismul tau este este pitta, atunci ar trebui sa folosesti un dispozitiv de curatare din metal. Daca vata te caracterizeaza, cel din aur este cel mai potrivit, insa daca organismul este kapha, cel din cupru este ideal pentru tine.

Daca nu ai un asemenea dispozitiv, coada unei linguri din lemn poate fi folosita pe post de inlocuitor.

Curatarea limbii nu are numai rolul de a elimina toxinele si de a combate mirosul neplacut, ci are si capacitatea de a stimula secretia enzimelor digestive.

 

*Vrei sa iti imbunatatesti respiratia? Suferi de rinita sau sinuzita? Vino la workshopul Jala Neti pentru a invata cum sa iti cureti si purifici caile nazale. Mai multe informatii gasesti AICI.

**Vrei sa iti imbunatatesti practica yoga si tehnicile de meditatie? Participa la o Bandhara - o zi intreaga de meditatie intensa si hatha yoga, sub indrumarea unui instructor cu experienta, gata sa iti arate ce sa faci pentru a evolua in practica ta. Mai multe informatii gasesti AICI.

Comenteaza cu Facebook