Inteligenta emotionala: Efectele pe care yoga si meditatia le au asupra sa Skip to main content
Inteligenta emotionala: Efectele pe care yoga si meditatia le au asupra sa

Yoga indeamna la atenta observare a trupului si mintii in timpul executarii unor asane. Aceasta practica de origine hindusa contribuie la dezvoltarea inteligentei emotionale, invatandu-te sa colectezi, procesezi si interpretezi informtiile primite cu toate simturile.

Inteligenta emotionala sporeste “constientizarea de sine”, ajutandu-te astfel sa capeti mai mult control asupra propriei persoane.

O serie de studii facute recent au confirmat efectele benefice pe care meditatia le are asupra organismului, dovedind ca yoga ne ajuta sa fim mai sanatosi, ne dezvolta capcitatea de concentrare si ne determina sa ne controlam mai bine emotiile.

Meditatia Vipassana (n.r. mindfulness) este o metoda eficienta de sporire a “constientizarii de sine”, dar si de obtinere a controlului asupra gandurilor si emotiilor. Cu cat iti cunosti mai bine gandurile si emotiile, cu atat vei fi mai eficient.

Si incantarea mantrei “Om” sporeste inteligenta emotionala, stimuland activitatea amigdalei, regiunea din creier responsabila cu stresul si reactiile ce apar in consecinta.

Inteligenta emotionala trebuie exersata pentru a fi sporita. Daca nu i se acorda atentie, devine din ce in ce mai estompata pe masura ce trece timpul. Cu cat ii acordam mai multa atentie si facem mai multe lucruri in favoarea ei, cu atat mai puternica va fi.

Cea mai eficienta metoda pentru a spori inteligenta emotionala consta in acceptarea provocarilor si incercarea unor lucruri pe care, de fapt, ai prefera sa nu le faci. Alege o provocare, pentru inceput, apoi fa-ti un plan care sa te ajute sa faci fata problemelor ce se vor ivi. Monitorizeaza-ti cu atentie emotiile si starile si dezvolta strategii pentru a le controla.

 

*Marti, 19 septembrie, se deschide Scoala de Toamna Hatha Yoga SEVA - inscrierile se pot face pe mail la adresa hathayogaseva@gmail.com pana la data de 15 septembrie. Cursul dureaza 3 luni, timp in care se vor desfasura 12 sesiuni saptamanale. Mai multe informatii gasesti aici

Comenteaza cu Facebook