Istoria Yoga. Degradarea practicilor originale - Partea a 3-a - Cum călătoriile unui tânăr călugăr indian au inspirat yoga modernă. Skip to main content
Barbat-yoghin

În mijlocul „Renașterii bengaleze”, un tânăr ambițios, în căutarea răspunsurilor despre identitatea sa, a început o călătorie spirituală care va avea ca rezultat intrarea în istorie drept „creatorul Yoga modernă”.

Narendranath Datta s-a născut în Calcutta, pe atunci capitala coloniei India Britanica, provenit dintr-o familie din clasa de mijloc, educat într-un amestec de tradiții engleze și bengaleze, vorbea ambele limbi și putea înțelege sanscrita. A avut și un interes pentru ideile filozofice și ezoterice occidentale.

În vremea când era student la drept s-a alăturat unei mișcări de reformă religioasă care a căutat să modernizeze hinduismul, sub puternicele influențe ale culturii occidentale. Maestrul sau, Ramakrishna, era un ascet hindus practicant de Kundalini Yoga și explorator al învățăturilor creștine și sufiste. După moartea maestrului sau, a devenit un sannyasin (ascet hindus) și tot aici a primit și numele monahal Vivekananda.

Împreuna cu ceilalți discipoli ai lui Ramakrishna, el a format o comunitate de călugări și a înființat o mică mănăstire pe malurile râului Hooghly, lângă Baranagar. Alături de o viață de meditație și rugăciune, călugării au început să călătorească prin India, predicând și vizitând alte situri religioase și asceți. Dar după cinci ani de rătăciri, Vivekananda a devenit frustrat de viața unui ascet. Poate influențat de râvna pentru reforma socială pe care a întâlnit-o la Calcutta, a vrut să-i ajute pe săraci nu doar spiritual, ci prin bunăstare socială. „Suntem atât de mulți sannyasini rătăcind despre învățarea metafizicii oamenilor - este o nebunie…”, s-a plâns el. „Trebuie să redăm națiunii individualitatea pierdută și să ridicăm masele.”

„Le dau spiritualitate, iar ei îmi dau bani” - mai 1893

Remarcând transmiterea ideilor în ambele sensuri intre occident și orient, Vivekananda organizează o călătorie în America cu scopul de a strânge fonduri pentru noul său proiect social: „țara noastră este săracă în valori sociale, iar țara lor nu are spiritualitate. Le dau spiritualitate și ei îmi dau bani ”, a motivat el.

În călătoria lui către occident, a trecut prin Ceylon (acum Sri Lanka), Singapore, Hong Kong și China și Japonia. Pe parcurs, a descoperit că există manuscrise sanscrite la templele budiste din China și Japonia și a fost uimit de influența spiritualității budiste și hinduse de-a lungul Asiei. Poate că aceste descoperiri au întărit convingerea că exista un interes internațional pentru spiritualitatea indiană.

De la Yokahama, a navigat peste Pacific spre Vancouver și apoi a luat un tren peste Canada, ajungând la Chicago la sfârșitul lui iulie.

Yoga prezentată lumii alături de un parc de distracții

În august 1893, Vivekananda a participat la Târgul Internațional de la Chicago, unde și-au expus proiectele 46 de națiuni. În premiera, Columbia a prezentat un parc de distracții.

Image

Vivekananda a sosit la Chicago în speranța de a participa la Parlamentul Religiilor, un eveniment adițional al Târgului Internațional de la Chicago. Parlamentul a fost organizat de comunitatea ezoterică americană și a inclus reprezentanți din întreaga lume. Cele două organizații invitate să reprezinte hinduismul în Parlament - Brahmo Samaj și Societatea Teozofică - erau ambele simpatizante ale ideilor ezoterice, universaliste ale spiritualității. Vivekananda a solicitat să se alăture Parlamentului, prezentându-se ca un călugăr „al celui mai vechi ordin al sannyasinilor”, iar pe această bază a fost acceptat.

În urma evenimentului, „New York Herald” a menționat: „Vivekananda este, fără îndoială, cea mai mare figură din Parlamentul Religiilor. După ce l-am auzit, simțim cât îndrăzneț este să trimitem misionari în această națiune învățată. "

După Parlamentul Religiilor, comunitatea ezoterică americană l-a luat pe Vivekananda sub aripa sa, găzduindu-l ca un invitat în toată țara. A beneficiat o primire entuziastă, atrăgând mulți adepți în timp ce mergea. Iar acest lucru l-a determinat să-și reevalueze misiunea.

În 1894, a înființat organizatia Vedanta Society, cu sediul central la New York, astfel că a rămas în America mult mai mult decât a fost prevăzut.

Va urma!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook