Kriya Yoga - calea directă către realizarea de Sine. Partea a doua. Skip to main content
yogin-chakre-kriya-yoga

Kriya Yoga este un instrument prin care evoluția ființei umane poate fi accelerată, le-a explicat elevilor săi Sri Yukteswar. Vechii yoghini au descoperit că secretul conștiinței cosmice este intim legat de stăpânirea respirației. De aceea, Kriya yoga este numita cea mai înaltă formă de tehnică pranayama.

Citește aici prima parte.

Forța vieții, prana, absorbită în corp pentru menținerea funcționării inimii, este folosită pentru activități superioare prin controlul și calmarea respirației. Yoghinul care practică Kriya Yoga își direcționează mental energia vieții să se învârtă, în sus și-n jos, în jurul celor șase centre spinale, chakrele. O jumătate de minut de mișcare a energiei în jurul maduvei spinării are ca rezultat un progres subtil în evoluția acestuia; acea jumătate de minut de Kriya este egal cu un an de practică spirituală naturală.

O mie de Kriyasuri practicate în opt ore și jumătate oferă yoghinului, într-o singură zi, echivalentul a o mie de ani de evoluție naturală: 365.000 de ani de evoluție într-un an. În trei ani, un Kriya Yogi poate realiza prin efort inteligent, același rezultat pe care Natura îl realizează într-un milion de ani. Însă această practică este destinată doar yoghinilor evoluați, care și-au pregătit îndelung corpul și mintea pentru a rezista puterii generate, neapărat sub îndrumarea unui maestru.

Corpul omului obișnuit este ca o lampă de cincizeci de wați, care nu poate găzdui miliardele de wați de putere trezită de o practică intensă a Kriya. Progresul se obține treptat, prin exercițiu regulat al kriasurilor și astfel, la nivel subtil, corpul se transformă zi de zi și se adaptează pentru a exprima potențialul sau infinit de absorbție a energiei cosmice, expresie materială a Spiritului.

Prin practica Kriya yoga, corpul este oxigenat și devine ușor ca o pană. Omul habar n-are cât de multă putere este atrasă în corp atunci când își controlează respirația. Kriya aduce un flux regulat, continuu de oxigen în corp, ai cărui atomi, prin pranayama, sunt transmutați în prana, întărind curenții subtili care circula în și pe lângă coloana vertebrală (Ida, Pingala și Sushumna), care la rândul lor trezesc centrele cefalorahidiene astrale și energizează tot corpul.

După ani de practică Kriya, un yoghin experimentat aflat într-o stare de conștiință superioară, cu greu poate simți că atinge pământul. Aportul de prana devine atât de puternic încât întregul corp își pierde soliditatea înșelătoare și ajunge sa leviteze. Energia grosieră a corpului fizic, material, este diluată, devine mai ușoară, mai subtilă, prin infuzia constantă și îndelungată de prana și astfel yoghinul levitează ca o pană.

Omul modern este obișnuit să obțină rezultate rapid; industria și tehnologia ne ajută să fabricăm produse atât de repede, încât considerăm că ar trebui să existe și un progres spiritual rapid. Acest lucru este puțin probabil având în vedere nenumăratele vieți trecute în care am devenit ființe nespirituale, am nesocotit sufletul și ne-am identificat cu mintea, care a căutat în permanentă plăcerile lumii materiale, legându-ne și mai tare de ea.

Prin Kriya Yoga, rezultatele transformării sunt resimțite treptat încă de la bun început, pentru ca este o cale directă, cea mai scurtă rută, către realizarea divină, care ne  învață drumul folosit de suflet atunci când a coborât inițial în corp, însă în sens invers.  Prin urmare, principiile Kriya Yoga nu sunt formulate de vreo sectă, ci reprezintă o știință prin aplicarea căreia individul își poate da seama cum sufletul său a coborât în ​​corp și s-a identificat cu simțurile și cu mintea, dar învață și modul în care acel suflet poate fi retras din complexul minte-corp și reunit cu Spiritul divin prin meditație. Această cale de coborâre și ascensiune este singura cale, universală, pe care fiecare suflet trebuie să o parcurgă.

Însă pranayama și tehnica meditației nu sunt suficiente. Realizarea de sine depinde în mare măsură de caracterul nostru care trebuie să fie puternic și pur. Viața și comportamentul nostru trebuie să fie în armonie cu legile universale. Patanjali a descris foarte exact în Yoga Sutra cei opt pași ce trebuie urmați pentru realizarea supremă a unui yoghin, starea Samadhi, în care dualitatea dispare și aflăm prin experiență directă comuniunea cu Dumnezeu.

Sursa: yogananda.com.au
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook