Prana - fluxul energiei vitale. Înțelegerea fluxului Pranei Skip to main content
femeie-energie-prana

Fundamentul întregii vieți, a întregului univers, este energia subtilă a forței de viață pe care yoghinii o numesc prana. Nu o poți vedea, atinge sau gusta, dar majoritatea yoghinilor au avut o experiență de prana, energia subtilă care curge prin corpurile noastre. Această energie mistică se mișcă prin corpurile noastre și ne animă fiecare acțiune - de la mișcări fizice grosiere la procese biochimice minuscule. Crearea unei înțelegeri și a conștientizării pranei este importantă pentru ca yoghinii să înțeleagă scopul exercițiilor de hatha yoga.

Cuvântul sanscrit prana a fost menționat pentru prima dată în textul Chandogya Upanishad, vechi de 3.000 de ani, și a fost rafinat și ulterior descris în Upanishade (aceste texte afirmă că prana provine de la Atman). Textele tradiționale ale Ayurveda, Tantra Yoga și Hatha Yoga s-au dezvoltat și au dezvoltat în continuare prana și anatomia energetică care o susține.

Ce este prana?

Prana poate fi tradus din sanscrită prin „forță de viață”, „energie vitală”, „suflare de viață”, „energie spirit” sau „principiu vital”. Termenul este folosit în filozofia hindusă și yoghină pentru a se referi la toată energia manifestă din univers, prezentă atât în ființele vii, cât și în obiectele neînsuflețite. Această putere creatoare originală curge constant în jurul nostru și în interiorul nostru. În corpul energetic, se spune că prana curge prin canalele de energie cunoscute sub numele de nadis.

Respirația este considerată a fi cea mai subtilă formă de prana din corpurile noastre, astfel este descrisă cel mai adesea în exercițiile de respirație ale yoga, pranayama. Efectuarea de asane yoga poate ajuta, de asemenea, prana să curgă mai liber.

Citește și: Manual de Pranayama

Prana formează energia conștiinței noastre, dar este, de asemenea, responsabilă pentru reglarea tuturor funcțiilor fizice ale corpului nostru.

Din sanscrită, an, înseamnă „mișcare” și „a respira”, și pra înseamnă „înainte”. Astfel, prana înseamnă „respirație” și se referă la ideea că energia vitală sau forța vieții este întotdeauna dinamică.

Prana este adesea înțeleasă în legătură cu corpul fizic și sănătatea și bunăstarea prin chakre. Se crede că atunci când cineva este bine și echilibrat, prana curge liber prin cele șapte chakre majore. Cu toate acestea, atunci când există blocaje sau dezechilibre, acestea se pot manifesta ca probleme fizice sau emoționale.

 

Image
desen-nadis

În corpul uman, se spune că prana curge prin canale de energie numite nadis. Se spune că există mii de nadis, dar cele trei principale sunt:

Ida - Situat în stânga coloanei vertebrale. Acesta este canalul lunar.

Pingala - Situat în dreapta coloanei vertebrale. Acesta este canalul solar.

Sushumna - Situat de-a lungul centrului coloanei vertebrale. Acesta este canalul central, prin care curge energia trezirii kundalini.

Citește și: Bandhas sau tehnici de trezire Kundalini.

Funcțiile pranei

Prana este sursa tuturor mișcărilor din corp. Reglează toate funcțiile noastre conștiente și inconștiente ale corpului, cum ar fi respirația, digestia, fluxul sanguin, eliminarea și creșterea și vindecarea celulară. Fluxul de prana își distribuie energia prin corp pe baza calității și capacității canalelor de energie nadis și a centrelor energetice ale chakrelor. Prana animă și afectează calitatea gândurilor, emoțiilor și conștiinței noastre. Sănătatea și bunăstarea noastră generală sunt legate direct de cantitatea și circulația pranei din corpul nostru.

Importanța pranei în yoga

Există mai multe motive pentru care un practicant de yoga ar trebui să lucreze la înțelegerea și crearea unei sensibilități la energia vitală. Deoarece multe dintre practicile yoghine creează sau schimbă energia din corpul nostru, este important să avem un sistem de feedback pentru a ști cum și când să ajustăm sau să schimbăm aceste practici. Există multe motive pentru a practica să devenim mai conștienți și mai sensibili la energia noastră pe măsură ce practicăm:

  • Acesta ajută la alinierea fizică și ajustările mai subtile în asane.
  • Creează vitalitate și forță pentru a ne angaja fizic și mental în asane și alte practici de yoga.
  • Oferă feedback cu privire la efectele unei secvențe de asane și poate ghida selecția de posturi de efectuat.
  • Creează abilitatea de vindecare și bunăstare
  • Este fundamentul exercițiilor de respirație pranayama și oferă feedback cu privire la eficacitatea acestor tehnici.
  • Ne poate informa despre succesul nostru în crearea și menținerea unui stil de viață yoghin.
  • Ne ajută să ne înrădăcinăm conștiința în momentul prezent.
  • Influențează calitatea și cantitatea gândurilor noastre și astfel ne stimulează capacitatea de a medita.

Citește a doua parte: Prana - fluxul energiei vitale. Manifestări ale pranei. Partea a 2

Va urma.

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook