Prana - fluxul energiei vitale. Manifestări ale pranei. Partea a 2 Skip to main content
Femeie-pranayama

Studenții de yoga începători și intermediari nu trebuie neapărat să cunoască toate tipurile și manifestările diferite ale pranei, dar studenții mai avansați vor găsi utile aceste cunoștințe. Ceea ce este cel mai important este să știți că prana este de obicei folosită ca termen general al energie primară care poate fi împărțită în diferite tipuri specifice de energie din corp.

Citește prima parte: Prana - fluxul energiei vitale. Înțelegerea fluxului Pranei - Partea 1

  • Prana poate fi împărțită în părți energetice mai mici numite Vayus (vânturi). Acești cinci Vayus au calități energetice foarte subtile, dar distincte, inclusiv funcții specifice și direcții de curgere.
  • Kundalini este energia spirituală latentă care este înfășurată la baza coloanei vertebrale. Kundalini este o sursă de energie potențială care se activează numai cu practici yoghine intense. Kundalini este considerat un tip de energie shakti.
  • Shakti este o formă mai densă de energie universală și are un efect mai puternic asupra corpului și mediului nostru fizic. Forța complementară a lui Shakti este Shiva, energia conștiinței universale.

Cum curge prana prin corp

Prana vine în corp din alimentele pe care le consumăm, din aerul pe care îl respirăm și din absorbția energiilor pământului și ale cerului. Prana călătorește prin mii de canale minuscule numite nadis către fiecare celulă din corp. Cele trei nadis-uri principale din corp sunt Ida, Pingala și Sushumna, care încep de la baza coloanei vertebrale și se deplasează în sus până la cap. Ida și Pingala nadis se încrucișează reciproc pe măsură ce spiralează în sus, în timp ce Sushumna călătorește drept în sus pe coloana vertebrală până la coroana capului. Chakrele sunt situate acolo unde Ida și Pingala se încrucișează și se intersectează cu Sushumna. Chakrele se conectează cu mii de nadis-uri secundari și sunt astfel responsabile de distribuția și circulația pranei în tot corpul.

 

Image
desen-kosha

Experimentarea pranei

Pentru a simți și a experimenta prana, conștientizarea noastră trebuie să fie atrasă în corpul de energie subtilă sau Pranamaya kosha. Cei cinci kosha sunt precum niște învelișuri sau straturi care acoperă lumina Sinelui nostru Adevărat. Pratyahara este cel mai eficient instrument pentru a ne aduce conștientizarea de la învelișul fizic al Annamaya kosha, în Pranamaya kosha.

Citește și: Cele 5 koshas sau unde se afla Sfantul Duh

Mișcarea energiei noastre vitale este legată de poziția și mișcarea corpului. De exemplu, dacă ești ghemuit, canalele de respirație și energie sunt restrânse și fluxul de prana prin corpul tău este diminuat. Astfel, dacă ai o postură deficitară, acest lucru va estompa și va constrânge fluxul pranei. De asemenea, când te ridici în picioare, energia se deplasează în general spre cap. Când te așezi, energia ta curge în jos către picioarele tale.

Creșterea și controlul pranei

Hatha yoga a fost dezvoltată pentru a circula, cultiva și controla prana și pentru a activa și canaliza kundalini în sushumna nadi către chakra coroanei. Asana cultivă și circulă energia din corp și întărește nadis. Pranayama, utilizarea diferitelor tehnici de respirație, controlează și cultivă energia vitală și purifică nadis. Bandhas au rolul de a  redirectiona fluxul de prana în cele trei nadis principale. Mudrele reglează și canalizează prana în chakre și trezesc kundalini shakti. Cultivând, controlând și activând prana și kundalini, hatha yoga își propune să elibereze mintea și să extindă conștiința. Folosirea tehnicilor de respirație sau pranayama este cel mai eficient mod de a crește prana.

Citește: Cele cinci Vânturi – Energia vitală a vieții

Prana și mintea

Calitatea și cantitatea de prana din corpul nostru are un efect puternic asupra capacității noastre de atenție și concentrare. Filozofia yoghină descrie o legătură între fluctuațiile gândurilor (chitta vritti) și fluctuațiile energiei. Când energia noastră mentală este liniștită și calmă, la fel este și experiența noastră a minții noastre. Astfel, dacă cineva a stăpânit controlul asupra pranei, poate stăpâni controlul gândurilor minții și poate deveni abil la meditație.

După cum ne spune Swami Sivananda, „Dacă știi cum să controlezi micile valuri ale Pranei care lucrează prin minte, atunci secretul subjugării Pranei universale îți va fi cunoscut. Yoghinul care devine expert în cunoașterea acestui secret, nu se va teme de nicio putere, deoarece are stăpânire asupra tuturor manifestărilor puterilor din univers. ”

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook