Legătura dintre profilul ayurvedic și scăderea în greutate Skip to main content
Legătura dintre profilul ayurvedic și scăderea în greutate

Unii oameni reușesc să slăbească foarte ușor în timp ce alții se străduiesc din răsputeri, având succes doar pe moment. Care este cauza și de ce rezultatele nu se păstrează întotdeauna în timp?

În general, excesul de greutate este abordat doar din punct de vedere estetic, de aceea și măsurile pe care le luăm sunt superficiale, cele care tratează simptomele, nu tratează cauza, de aceea efectele sunt temporare. Mâncăm excesiv, neregulat, alimente lipsite de nutrienti (junk food), ne îngrășăm și apoi fie ținem diete, care pe termen lung ne dau metabolismul peste cap, fie mergem la sală să consumăm surplusul de energie.  Rezultatele pot sa apară, însă durează doar atâta timp cât continuăm dieta sau cât facem mișcare.

În Ayurveda, gestionarea greutății face parte dintr-un obiectiv mult mai amplu, cel al prevenirii și vindecării bolilor, ce folosește o abordare holistică, individualizată.

Ayurveda este o știință revelată, veche de aproximativ 5.000 de ani, apărută în India, care promovează auto-vindecarea corpului, minții și a spiritului, prin dietă, nutriție, stil de viață, meditație, asane, pranayama, plante medicinale, programe de curățare și întinerire. Etimologic, cuvântul ayurveda este format din āyus – viață și veda – știință, fiind tradus ca știința vieții.

Potrivit Ayurveda, macrocosmosul este reflectat și oglindit în microcosmosul ființei umane. Universul fiind compus din cinci elemente: eter, aer, foc, apă și pământ înseamnă că și ființa umană este constituită din aceleași elemente subtile, care se combină în proporții diferite pentru a crea cele trei dosha: Vata, Pitta și Kapha, tipare energetice care asigură funcționarea corpului la nivel fizic și subtil și determină caracteristicile fizice și psihice ale fiecărei persoane.

De asemenea, știm că există cele 3 principii active, atribute, emanate din Prakrti, numite gunas, (sattva, rajas și tamas) care interacționând între ele, creează lumea, deci pot influența în mare măsură calea și progresul vieții unui individ.

Stând la baza întregii creații manifestate, cele 3 gunas se regăsesc și în doshas, de aceea tratamentul ayurvedic constă în identificarea lor prin determinarea caracteristicilor specifice și a elementelor subtile ce apar într-un dezechilibru sau într-o tulburare. După stabilirea cauzelor se indică anumite proceduri pentru stimularea gunas-urilor opuse, astfel încât să se creeze un echilibru.

Ca indicații generale, pentru a reduce tamas, trebuie evitate alimentele tamasice, somnul excesiv, supraalimentarea, inactivitatea, pasivitatea și tot ce provoacă teamă. Alimentele tamasice includ carnea și alimentele procesate, tratate chimic, rafinate. Pentru a reduce rajas, trebuie evitate alimentele rajasice, exercițiile fizice excesive, suprasolicitarea, muzica tare, gândirea excesivă și atașamentul de bunurile materiale. Alimentele rajasice includ prăjeli, mâncare picantă, cafea, ciocolata și orice fel de stimulente. Pentru practica yoga avem nevoie ca sattva guna să predomine, de aceea este indicat consumul de alimente sattvice, de activități care produc bucurie și gânduri pozitive. Alimentele sattvice includ cereale integrale, fructe și legume proaspete. Ele cresc ponderea sattva în corp și minte pregătindu-ne pentru practica yoga, dar și practica în sine creează sattva.

Gunas limitează oarecum expresia conștiinței din cauza tendinței lor de a o condiționa sub diferite forme: tamas o restricționează prin neglijență, erori de percepție, de comportament și inacțiune, suprimând astfel cunoașterea și contribuind la falsul simț al conștiinței independente. Rajas încurajează vanitatea și ambiția egocentrică, dorințele, comportamentele necorespunzătoare, atașamentele și aversiunile. Sattva limitează deoarece, chiar dacă cineva poate fi motivat de idealism, duce o viață morală și este preocupat de sporirea virtuților sale, de cunoaștere, acestea devin la un moment dat un scop al Ego-ului și astfel expresia conștiinței rămâne limitată. 

La fel ca gunas, care de altfel alcătuiesc aceste doshas, fiecare profil ayurvedic are caracteristici specifice care îl definesc. Ele coexistă, alcătuind diverse combinații. Putem avea tridosha, 2 dosha sau una predominantă și a doua secundară, etc.

Vāta doṣa este asociată cu Aerul și Eterul. Oamenii cu acest profil predominant se mișcă ușor, sunt slabi, au pielea uscată, sunt foarte energici și creativi. În dezechilibru,  există adesea probleme nervoase, hiperactivitate, insomnie, dureri de spate și dureri de cap.

Pitta doṣa este asociată cu Focul și Apa. În organism, este asociată cu metabolismul și digestia. Oamenii cu acest profil au corpuri de dimensiuni medii, piele deschisă, digestie puternică și o bună concentrare mentală. Dezechilibrele Pitta se manifestă ca furie, agresivitate și afecțiuni legate de stres, cum ar fi gastrita, ulcerul, problemele hepatice și hipertensiunea arterială.

Kapha doṣa este asociată cu Apa și Pământul. Oamenii cu acest profil sunt, în general, mari, grei, cu tenul mai gras. Tind să fie lenți, calmi, plini de compasiune și pașnici. Kapha dă stabilitate, protecție și o imunitate bună. Tulburările Kapha se pot manifesta emoțional sub forma lăcomiei și a posesivității, iar fizic, creștere în greutate, oboseală, bronșită și probleme ale sinusurilor.

Scopul Ayurveda este de a echilibra această amprentă energetică influențată de orice fel de schimbare apărută în viața noastră, având ca scop menținerea calității și longevității vieții.  Sănătatea optimă nu se găsește într-o pastilă sau într-un compus din plante – își are rădăcina în rutina și în alegerile noastre de zi cu zi – cum mâncăm, respirăm, ne mișcăm, dormim, interacționăm și ne conectăm unul cu celălalt.

Medicina alternativă ayurvedică identifică și abordează cauza principală a creșterii în greutate și a afecțiunilor conexe și recomandă o combinație de schimbări pe termen scurt și pe termen lung în dietă și în stilul de viață, care vor menține în timp pierderea în greutate.

De exemplu, postul de scurtă durată poate fi recomandat unor tipologii de persoane sau poate fi contraindicat altora, chiar dacă ambele sunt supraponderale, pentru că se iau în considerare mai mulți factori precum, starea de sănătate, istoricul genetic și social, bunăstarea emoțională și mentală, dezechilibrele actuale și stilul de viață.  

Potrivit Ayurveda, excesul de greutate corporală este descris ca o boală cauzată de stilul de viață. O dietă cu alimente bogate în grăsimi, produse prăjite etc., împreună cu sedentarismul, duc la acumularea în exces de grăsime corporală. Aportul în exces de alimente dulci, uleioase și reci cauzează vicierea Kapha Dosha, principiul energetic al elementelor de apă și pământ, care duce și la depunerea grăsimilor. Recomandările Ayurveda pentru pierderea în greutate corectează acești factori metabolici, pentru a menține greutatea corporală optimă.

Focul digestiv (agni) guvernează digestia, absorbția și metabolizarea alimentelor în energie, prana, reglează temperatura corpului, având un rol alchimic în hrănirea și buna funcționare a acestuia. Când agni este echilibrat, avem un apetit bun, o senzație de ușurință și sațietate după mese, o energie sporită, claritate. Când agni este scăzut, avem un apetit scăzut, ne simțim greoi și letargici, cu energie scăzută.

Agni scăzut duce la formarea de āma, toxine, care rămân în sistem. Toxinele acumulate în corp perturbă metabolismul țesutului adipos și inflamează până la blocaj canalele corpului (nadis), provocând o dereglare a elementelor de aer și eter. Acest Vata dezechilibrat crește apetitul, iar împreună cu metabolismul deficitar al grăsimilor, conduce la obezitate. Deci un agni care funcționează bine creează vitalitate, iar un foc care nu funcționează bine creează ama (toxine).

Pentru a menține agni activat, deci un metabolism sănătos, trebuie evitate comportamente precum, mâncatul la ore nepotrivite, mâncatul în exces, înfometarea, consumul de alimente reci sau greu digerabile, consumul de alimente lipsite de nutrienti, mesele care se suprapun, somnul prelungit, mânia, durerea, comportamentul imoral, un consum de lichide în exces, schimbări frecvente ale obiceiurilor alimentare.

Pe lângă toxicitate, ama este, de asemenea, considerată a fi consecința unei slabe asimilări a experiențelor trăite, o toxină emoțională și energetică care se acumulează în canalele subtile și împiedică inteligența corpului să se manifeste. Blocajele care apar în canalele energetice (nadis) pot fi și consecința blocajelor noastre în a experimenta iubirea și fericirea, ori experiențe asimilate incorect, neînțelese, care nu sunt utilizate de corpul energetic ca hrană. Ama poate fi și excesul oricărui sentiment sau al unei stări energetice care se acumulează în corpurile noastre.

Practica yoga înlătură ama. Procedeele yoghine de purificare, tapas, kriyas, pranayama, practica regulată a asanelor, în special cele cu răsucire și cele inversate, reglează metabolismul și constituie terapii puternice de reducere a toxicității în corpurile noastre.

Citește si: hatha-yoga-si-ayurveda-sunt-complementare-pentru-sanatate-fizica-si-evolutie-spirituala

În consecință, surplusul de greutate este rezultatul mai multor dezechilibre subtile, care se manifestă ulterior și în corpul fizic generând diverse afecțiuni, care apar din cauza unui stil de viață nesănătos.

Conform Ayurveda, creșterea greutății corporale  este generată și de dezechilibrele dintre agni și Vata, atunci când digestia este neregulată, dintre agni și Pitta, când metabolismul este hiperactiv, dintre agni și Kapha când metabolismul este lent.

Atunci când dorim să slăbim ar fi bine să luăm în considerare toate aspectele vieții noastre care au condus la acest rezultat, să conștientizăm că nu numai forma corpului nostru a avut de suferit, să apelăm la un specialist care ne poate ajuta, să nu copiem rețetele altora, pentru că fiecare dintre noi are o constituție unică.

 

Surse: keralaayurveda.us, ayurveda.com, rhythmofhealing.com, organicindiausa.com, yogabasics.com

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook