Hatha yoga si ayurveda sunt complementare pentru sanatate fizica si evolutie spirituala Skip to main content
Hatha yoga si ayurveda sunt complementare pentru sanatate fizica si evolutie spirituala

Hatha yoga si ayurveda sunt complementare pentru vindecare, pentru sanatate fizica si pentru evolutie spirituala. Ayurveda poate ajuta practica yoga, cele doua sunt stiinte inrudite. In mod traditional, un medic ayurvedic, numit vaidya, recomanda asanele de hatha yoga ca parte a protocolului de tratament. Ayurveda si asanele yoga au fost folosite impreuna, ca sisteme complementare, pentru vindecare si mentinere a conditiei fizice, cat si pentru ascensiune spirituala.

CITESTE PILDA FERMIERULUI EXPLICA FILOZOFIA CARE STA LA BAZA YOGA SI AYURVEDA

Asanele din hatha yoga sunt si mai eficiente daca sunt combinate cu intelegerea ayurvedica a constitutiei noastre innascute (prakruti), a conditiei noastre actuale de dezechilibru (vikruti) si a anotimpurilor. Ayurveda se adreseaza individului, in fiecare caz, si considera ca nu toate asanele trebuie executate de toata lumea la fel.

Cand se structureaza o practica yoga in functie de vikruti, se ia in considerare daca este important sa se incalzeasca sau sa se raceasca organismul. De asemenea, se evalueaza ce tesuturi si organe au nevoie sa fie intarite.

Ca modalitate de vindecare, asanele din hatha yoga ajuta cele trei doshas sa se alinieze corespunzator, atat la nivel fizic, cat si mental. Asanele dezvolta miscarea, astfel incat toxinele sa nu se depuna in locul fiecarei dosha. Asanele pot fi adaptate astfel incat sa echilibreze dosha care este dezechilibrata. Posturile fortifiante de yoga pot fi de folos la stabilizarea doshei Vata. Vrkasana (postura copacului) ajuta Vata sa atinga concentrarea pe care ii este dificil s-o realizeze.

Pitta se supraincalzeste usor, de aceea secventele de racire, precum salutul lunii (Chandra Namaskar) sau triunghiul extins (Utthita Trikonasana) pot fi foarte utile. Kapha stagneaza si acumuleaza. Executia unor asane precum postura pestelui (Matsyasana) sau cea a barcii sau a arcului (Dhanurasana) poate facilita fluiditatea, flexibilitatea.

CITESTE METODE AYURVEDA PENTRU DETOXIFIEREA DE PRIMĂVARĂ

Oamenilor cu Vata predominanta le place sa faca yoga intr-o sala bine incalzita. Au nevoie de multe paturi pe parcursul practicii si atunci cand executa Savasana (postura mortului). Indivizii cu Pitta si Kapha predominante doresc sa practice yoga intr-o sala mai racoroasa. Pe cei care au Pitta predominanta nu-i vor deranja suprafetele dure. Cei cu Kapha predominanta prefera un mediu in care sa se poata misca incet, confortabil si cu usurinta.

In functie de dezechilibrul sau ayuvedic (vikruti), omul poate practica pranayama care ii este benefica. Celor cu dezechilibre Vata le este recomandata pranayama de calmare si de impamantare, precum Ujjayi (respiratia oceanului). Cei cu dezechilibre Pitta se vor bucura de efectul racoritor al tehnicii de respiratie Sitali pranayama. Cei cu dezechilibre Kapha se vor simti bine practicand Bhastrika pranayama, care le stimuleaza focul digestiv.

Ayurveda ia in considerare beneficiile medicale ale fiecarei asane. Daca stii ca ai anumite probleme de sanatate, iti poate fi de mare folos sa cunosti asanele care te pot ajuta sa te vindeci sau sa-ti imbunatatesti starea, conditia fizica si mentala.

 

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

 

Comenteaza cu Facebook