Lidia Pasztor - „Practica yoga este un moment de întâlnire cu mine” Skip to main content
Lidia-Pasztor

Lavinia Pasztor lucrează în lumea corporației și în același timp practica yoga, practica pe care a ales să o împărtășească și cu ceilalți.Yoga a venit în viața ei într-un moment de rătăcire, ajutând-o să se regăsească.

Citește și: De ce nu pot cei mai destepti oameni ai planetei sa rezolve misterul constiintei?

Mai multe despre Lidia în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat.

 „Practica yoga este un moment de întâlnire cu mine. Din minte cobor înapoi în corp și de acolo începe o întoarcere spre interior, o revenire în prezent, în realitatea corpului. Odată ce devin conștienta de respirație începe și observarea celorlalte parți din mine (mental, emoțional). Yoga reprezintă o unealta care mă ajută să ies din poveștile țesute de minte și să îmi dau seama că există o realitate mai larga, un fundal care este acolo tot timpul, doar așteaptă să fie recunoscut.
Yoga mi-a adus o înțelegere mai profundă a vieții și a ființei mele. A venit în viața mea într-un moment de rătăcire și m-a ajutat să mă regăsesc.

Image
Lidia-Pasztor

La început practica mi-a adus frustrare, insatisfacție. Mă străduiam atât de mult să intru în posturi, voiam să fiu "performantă" ca la clasele de aerobic și nu îmi ieșea deloc. A durat ceva până am înțeles că aici este vorba despre altceva, că nu este nevoie să performez, că nu este nevoie să demonstrez nici profesoarei și mai ales mie, că nu este nimic în neregula cu mine dacă nu reușesc să fac postura complet și că este un drum individual, unic și focusul nu este pe destinație, pe postura perfectă, ci mai degrabă pe ce se întâmplă în mine în timp ce sunt pe drum, în aici si acum.
A fost un proces lung pana am învățat să nu mă mai lupt cu limitările corpului meu si doar sa fiu acolo unde sunt. A fost un prim pas pe drumul acceptării de sine, o călătorie care continua.
O dată ce practica posturilor a devenit constantă am început să observ schimbările: durerile de spate și tensiunea din zona cervicala au dispărut, corpul începea să devină mai flexibil dar cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat a fost descoperirea unei stări de bucurie in timp ce eram în câte o postură și profa mea spunea "Nu te mai lua atât de în serios " . O bucurie pură care parca îmi era familiară din copilărie atunci când eram absorbita de joaca, absorbita de moment.
Am început sa devin mai blânda cu mine și să-mi îmbrățișez limitările. Deodată parca și viața curgea altfel.
M-a inspirat atât de mult profesoara mea, Gergely Edó, și toată schimbarea prin care treceam încât am decis că vreau să învăț și să dau mai departe aceasta practică minunată.

S-a întâmplat sa mă mut din Cluj în București si aici am început sa studiez la centrul Kamala. Parca mi se dezvăluia o noua realitate pe măsură ce înaintam cu lecțiile de filozofie yoga.
Am înțeles altfel comportamentul, emoțiile, gândurile, mintea mea. Am primit o noua perspectiva despre relații, interconectare și divin. A fost momentul în care am recăpătat credința in acel EU, care este dincolo de corp, minte, emoții.
Ca sa onorez tot ce am primit și să-mi reamintesc de acel EU am ales sa practic Salutul Soarelui dimineața și exerciții de respirație. Uneori introduc și alte posturi in funcție de ce simt ca au nevoie diferite le parți ale ființei mele.
După hatha yoga și-a făcut loc în viața mea și yin yoga, care înmoaie noi straturi din mine și mă învață bunătatea, compasiunea. M-a ajutat sa încetinesc ritmul și să o iau mai ușor în toate aspectele vieții.
Aceste practici pot să aducă atât de multa schimbare în bine încât ar trebui introduse încă din grădinița. Dar mai întâi este nevoie ca adulții să experimenteze beneficiile fiindcă ei au puterea să introducă schimbări în instituțiile de învățământ.
Lucrez în lumea corporatistă și am avut ocazia să țin scurte sesiuni pentru colegi. Doar după câteva posturi erau foarte încantați de efecte.
Consider ca yoga ar trebui să facă parte din pachetul de beneficii al oricărui angajator care este preocupat de sănătatea angajaților, fiind conștient că buna stare a acestora are un impact direct asupra bunei funcționari al afacerii.

Image
Lidia-Pasztor

Yoga devine din ce in ce mai populara și avem acces la o multitudine de stiluri si practici. Eu rezonez cu practica tradițională, unde implicam corpul, mintea, emoțiile, pauzele între posturi pentru conștientizare și mantrele. La clase folosesc si diferite tehnici de respirație și meditație.
Te încurajez să experimentezi și să găsești practica potrivita pentru tine. Corpul tău îți v-a mulțumi și te vei bucura de multe alte beneficii.
Sunt foarte recunoscătoare profesorilor mei, Gergely Edó (Cluj) , formata de Bakos Attila, maestru în yoga și în cultura vedica, discipol al B.A. Narajan Swami, B.R. Sridhara Svami și B.S. Govinda Swami, echipei Centrului Kamala (București), Simona Trandafir, Sebastian Teodor, Liviu Gheorghe, Betty Papadopoulou (Atena) discipola lui Biff Mithoefer. Ei m-au ghidat în practică și formare. Mulțumiri și celor care mi-au îmbogățit cunoștințele prin workshopuri offline si online: Mukesh Kothari (Budapesta), Neda Draupadi Honarvar (Atlanta), Bernie Clark (Vancouver).”

Mulțumim Ladia.

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga. Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook