Manual de Pranayama. Partea VI. Recomandari si bazele practicii. Skip to main content
Manual de Pranayama. Partea VI. Recomandari si bazele practicii.

In sanscrita, cuvantul “pra” inseamna a umple, iar “na” inseamna a trai. Daca unim aceste doua cuvinte radacina, se vor traduce: a umple cu viata. Ayama inseamna a intinde, a expansiona, a lugi, a prelungi. Asadar, termenul pranayama poate fi tradus astfel: a prelungi si a umple cu viata sau expansiune a fortei vitale.

! NU practicati pranayama fara indrumarea unui instructor autorizat. Pranayama NU se face pana cand nu este mintea linistita si concentrata. Pranayama NU se face decat dupa minim 6 luni de practica a asanelor. Tehnicile de respiratie pot fi FOARTE periculoase fara indrumare si practica sub ghidare CORECTE !

Desi bazele respiratiei yoghine sunt din ce in ce mai cunoscute in cercurile de yoga din Vest, capacitatea tehnicilor pranayama de a duce practicantul in stari de claritate de cristal, care se extind la infinit, sunt necunoscute vesticilor, in proportie covarsitoare. Pranayama este secretul yoghin fundamental, care va purta practicantul in regiunile de profunda liniste si incantare.

CITESTE Manual de Pranayama. Partea I: Prana

CITESTE Manual de Pranayama. Partea II. Cele 3 corpuri.

CITESTE Manual de Pranayama: Beneficii. Partea III

CITESTE Manual de Pranayama. Partea IV. Importanta echilibrului pH-ului.

CITESTE Manual de Pranayama. Partea V. Levitatia si fundamentele practicii.

Recomandari de practica

Este foarte important si recomandabil, in cazul in care ai probleme de sanatate, sa consulti un specialist inainte de a incepe practica pranayama.

Daca suferi de afectiuni cardiace, de tensiune arteriala, daca esti racit sau ai plamanii afectati, daca suferi de nervozitate, anxietate, daca ai atacuri de panica, astm sau probleme asemanatoare, nu trebuie sa-ti tii respiratia dupa inspiratie. In aceste cazuri, exercitiile energetice de respiratie, precum kapalabhati sau bhastrika trebuie evitate. Hipotensivii sau persoanele lipsite de energie, depresivi ar trebuie sa evite sa-si tina respiratia dupa expiratie.

Pranayama nu se practica atunic cand plamanii sunt congestionati. Niciodata nu se forteaza sau retine respiratia in timpul practicii pranayama.

Pranayama este ideal de practicat dimineata, inainte de micul dejun, sau la 4-5 ore dupa ce mananci. Practica asanelor, inainte de pranayama, este benefica, dar imediat dupa pranayama, in general, nu se recomanda asanele. Daca vrei, totusi, sa executi asane dupa pranayama, ideal e sa incepi cu o sesiune de 30 de minute de Savasana sau postura mortului. Daca practici asane inainte de pranayama, asigura-te ca la final executi 10 minute de Savasana, dupa sesiunea de asane, si numai dupa aceea incepi pranayama.

Prana si mintea sunt foarte mult interconectate. Cand respiratia este slaba si necontrolata, mintea zburda aiurea, iar cand mintea este activa, respiratia este neregulata. Extinzand si tinand respiratia, putem instala linistea atat in minte, cat si in corp. Astfel, se va ajunge la dizolvarea modificarilor mentale (chitta-vritti), care reprezinta bazele mintii egotice.

Bazele practicii pranayama

Asaza o perna sau o patura sub fund, pentru a-l ridica, si instaleaza-ti corpul in Padmasana sau Siddhasana. Daca ti se par prea dificile posturile, poti sa te asezi simplu, in orice pozitie confortabila, cu picioarele incrucisate. Ridicarea fundului va imbunatati postura naturala a coloanei, permitand pieptului sa se deschida mai mult si diafragmei sa se miste liber.

Mentine coloana dreapta si perpendiculara pe podea. Relaxeaza toti muschii din zona claviculelor, a umerilor, scalpului, bratelor, pieptului, spatelui si toracelui. Daca esti complet relaxat acand inspiri, pieptul va putea sa se extinda la capacitate maxima. Inclina capul in fata, astfel incat barbia sa atinga gatul, unde se intalnesc claviculele. Aceasta creeaza Jalandhara Bandha (inchidere a unei zone din corp).

Fii constient de faptul ca, in timpul sesiunii de practica pranayama, spatele poate aluneca treptat din pozitia corecta. Postura trebuie ajustata permanent, pentru a asigura ca spatele este drept. Daca spatele este incovoiat, coloana vertebrala va spori presiunea pe diafragma, plamani, creier si inima, ceea ce blocheaza fluxul pranei in corp. Energia Shakti nu poate ajunge astfel la cap, iar cantitatea de prana inspirata va descreste. Energia se poate bloca in chakrele inferioare, chiar producand efecte negative in anumite cazuri. De aceea, este important sa ramai vigilent tot timpul, mentinand postura corecta si totodata relaxata.

Comenteaza cu Facebook