Obstacolele omului modern în meditație – II Skip to main content
Obstacolele omului modern în meditație – II

Swami Sivanada a vorbit despre nevoia unei practici autentice a meditației și cum poți să recunoști și să eviți obstacolele care pot apărea în calea practicii spirituale.

Primele nouă obstacole descrise de Sivananda le poți citi aici: Obstacolele omului modern în meditație – partea I (yogasat.ro)

10. Inconstanța în practică

La modul ideal, ar trebui să îți iei hrana spiritual la fel cum ți-o iei pe cea alimentară. În fiecare zi, la ore fixe și de calitate. Abaterea și inconstanța în practică reprezintă un obstacol dificil și destul de des întâlnit în practică. Aspirantul are nevoie să se trezească dimineața, la ora 4 și să practice Sadhana pe care o cunoaște. În același timp, acesta are nevoie să mediteze în aceeași încăpere, în aceeași poziție, cu aceeași atitudine mentală și la aceleași ore fixe. Este nevoie să îți stabilești propriul program zilnic și să îl urmezi cu orice preț. Orice compromis pe care îl faci îți poate afecta practica.

11. Corpul fizic

La începutul practicii, pot apărea mișcări necontrolate ale membrelor sau ale întregului corp. Acestea provin din influențe pranice, din noi stimulări nervoase, prin formarea de noi curenți energetici în nadis-uri. Câteodată, acest tremor se poate simți ceva mai puternic, în special în zona pieptului sau a capului. Chiar dacă această senzație fizică apare, nu trebuie să te neliniștești sau să te oprești din meditație. Când simți astfel de senzații, înseamnă că faci progrese.

12. Lipsa de control

Progresul spiritual se atinge prin respectarea Brahmacharya. Actul sexual fără control poate distruge vigoarea corpului, a mentalului și a organelor de simț. Dacă această energie vitală este sublimată și consacrată meditației, progresul spiritual se va observa foarte repede.

Citește și: Esența yoga sau cum se practica yoga la origini (yogasat.ro)

13. Nerespectarea Yamas și Niyama

Dacă nu te simți capabil să intri în Samadhi este pentru că nu te simți capabil să faci meditație, să fixezi mentalul și concentrarea. Nu te poți concentra pe interior pentru că nu practice Pratyahara, retragerea simțurilor de la obiectele lor. Și nu poți să stăpânești complet Pratyahara pentru că nu ai dobândit stăpânirea anaselor și a suflului prin Pranayama și pentru că nu ești consecvent în respectarea Yama și Niyama, fundamentale pentru practica yoga. 

14. Lipsa de control în vorbire

Vorbitul excesiv este unul dintre defectele care reduc puterea spirituală. Un om care vorbește prea mult nu menține controlul asupra acestei energii, care, în mod normal, ar trebui consacrată meditației. Respectă Mauna (legea tăcerii) timp de două ore pe zi și în timpul meselor, iar duminica, Sivananda recomandă Mauna timp de 24 de ore, timp în care se recomandă să faci Laya și meditație.

15. Lipsa ghidului spiritual

Este necesar să ai o ghidare permanentă în drumul tău spiritual. De preferat de la un ghid/guru care l-a parcurs deja. Ghidul este cel care îți va lumina calea și te va ajuta să depășești obstacolele. Nu pica în capcana “nu am nevoie de un guru”. Acest lucru denotă o manieră absurdă a dorinței de individualitate și independență, ca și când ți-ai dori să atingi direct iluminarea, fără să ai ABC-ul unei practice spirituale. De asemenea, este bine să fii atent la falșii guru, la cei care îți promit scurtături și îți garantează mântuirea contra unei sume modice. Nu vei face nici un progress sub îndrumarea acestora.

16. Sănătatea

Un corp nesănătos poate fi un obstacol în practica yoga. Așa că, datoria ta de aspirant, este să ai grijă și de corpul tău fizic, să îl menții sănătos și puternic, prin realizarea asanelor și pranayama și moderație în hrană, muncă și somn. Se poate să existe tendința de a refuza consumul de medicamente sau tratamente atunci când apare o afecțiune fizică. Înțelept este să îți urmezi tratamentul și să ai grijă de corpul tău prin orice mijloace, pentru a putea continua Sadhana. Atunci când afecțiunile se cronicizează și corpul devine slăbit, practicarea Sadhana va fi și ea afectată.

17. Prietenii

Pentru aspirant, singurul prieten este Dumnezeu. Cei din această lume vin pentru a satisfice nevoi materiale sau pentru a obține ceva. Lumea materială este, prin definiție, duală, duplicitară, astfel că vei avea parte în ea și de prieteni care să te tragă în jos, să te devieze de la practica ta spirituală, într-un fel sau altul. Ideal este să înțelegi că toate relațiile tale sunt karmice și că oamenii, oricât de prieteni ți-ar fi, vor exista în viața ta pentru o perioadă finite de timp.

18. Trandra – Alasya – Nidra

Tandra este starea de semi-somnolență, Alasya indică indolența, iar Nidra înseamnă starea de somn.  Acestea sunt trei mari obstacole în calea meditației. Când începi să meditezi și apare starea de somnolență, vei fi tentat să cedezi somnului. Deși este, într-adevăr, o necesitatea biologică, somnul excesiv sau lipsa de control a stării de somnolență va sta în calea Sadhanei tale. Somnul unui yoghin nu este deosebit de cel al omului obișnuit, deoarece yoghinul poate avea un somn conștient, în timpul căruia acesta accesează energii sublime. Ideal este să reduci perioada de somn treptat, până când reușești să te trezești la ora 3 sau ora 4 și să câștigi timp pentru practica ta.

19. Plăcerile inferioare

Cititul cărților proaste, vizionarea filmelor banale sau vulgare, mâncarea grea, toate excite simțurile și conduc la tulburarea mentalului. Excesele de orice fel, de la vorbire, la mâncare sau muncă, pot conduce la agitația mentalului în timpul meditației.  

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

  

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook