Power yoga și puterea interioară Skip to main content
femei-power-yoga

Printre tipurile de yoga modernă dezvoltată pentru nevoile sociale și mentale ale omului modern în ultimii ani, a apărut și conceptul de Power Yoga. Deși este înclinată mai degrabă spre partea posturală a practicii, dacă este făcută corect beneficiile există și la nivel subtil.

Ce este power yoga?

Depinde destul de mult de la un instructor la altul cum vrea să își pregătească ședința de yoga, însă principala caracteristică o reprezintă asanele de putere, orientate preponderent spre energizarea chakrei Manipura.

Manipura este centrul energetic al puterii corpului fizic. Guvernează atât sistemul digestiv cât și metabolismul și implicit sistemul muscular. Din punct de vedere subtil, atunci când Manipura este echilibrată, obții acea stare de claritate mentală. Atunci când trezim puterea (Manipura chakra), experimentăm lipsa fricii şi o fermitate care nu poate fi descurajată de nicio nenorocire. Obstacolele din calea noastră dispar.  Pericolul trezirii puterii îl reprezintă, însă, exacerbarea ego-ului. Începem să credem că suntem singurii autori ai propriului destin şi că putem schimba lumea după placul nostru.

Citește și: Utthita Trikonasana sau postura triunghiului

Probabil că ai observat până acum că persoanele foarte fit, cu musculatura definită au o încredere în sine uriașă. Dacă acea încredere nu este echilibrată, poate duce la un ego supradezvoltat care poate cauza suferință. Chiar dacă sunt susținute doar din punct de vedere postural, în cele din urmă, ședințele de Power Yoga vor avea efecte și această zonă mai subtilă: înțelegerea și acceptarea propriei puteri, a propriilor limite și valori. 

Dacă ora este susținută corect, la finalul ei te vei simți mai energizat, mai încrezător și mai centrat.

Putere Vs. Forță

Este bine să înțelegem diferența subtilă dintre forța fizică/mentală și putere. Poți privi cele două aspecte din punct de vedere sematic. Forța este o acțiune, o constrângere câteodată, care necesită un efort pentru care corpul (sau mintea, după caz) va genera foarte multă energie. Evident, din cauza consumului mare de energie, forța nu poate fi susținută timp îndelungat pentru că va duce la drenarea acesteia. Puterea, în schimb, este de sine stătătoare. Este capacitatea de putea. Nu e nevoie să aplici o forță pentru a avea puterea. Aceasta o ai sau o formezi și nu este influențată de stimuli exteriori.

Cu alte cuvinte, forța drenează energia și presupune mișcare, puterea crește energia și presupune auto-control și disciplină. Forța ține de acțiunile egotice, iar puterea, de anihilarea ego-ului și, mai ales, a menifestărilor lui.

Citește și: Ashtanga yoga autentica este pe cale de disparitie

Cine poate să facă Power Yoga

Dacă încă mai cochetezi cu stilul modern de yoga posturală, este bine ca măcar să alegi în cunoștință de cauză. Dacă ești de felul tău o persoană dinamică, extrem de energică, cu un metabolism rapid, poate că ar fi bine să eviți ședințele de power. Același lucru se recomandă și dacă nu ești nativ așa, dar treci printr-o perioadă de hiperactivitate. Du-te spre Hatha clasică sau Yin yoga pentru a mai calma energia în exces. Este posibil să ți se pară plictisitoare orice altă formă de yoga inițial, dar e bine să înțelegi că este doar mintea care opune rezistență relaxării sistemului nervos.

Pe de altă parte, dacă disciplina nu a fost niciodată  punctul tău forte și îți ieși cu greu din starea de inerție, poți apela la Power Yoga pentru a te scoate din zona de confort. La fel, dacă treci printr-o perioadă în care a metabolismul a încetinit sau te urnești atât de greu în acțiuni încât nu te mai recunoști, ședințele de power îți vor reda încrederea în tine și te vor energiza, astfel încât să treacă sentimentul de copleșire care a pus stăpânire pe tine.

În momentul în care simți că ai atins un echilibru, recomandarea este să îl păstrezi practicând Hatha tradițională și cautând răspunsurile în interiorul tău. 

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook