Asane pentru cei care lucrează mult timp la birou Skip to main content
asane pentru  cei care lucrează mult timp la birou

Dacă petreceți ore întregi stând pe un scaun, lucrând la computer, vorbind la telefon în timp ce tastați cu mâinile, ținându-l între gât și umăr sau conduceți toata ziua în mașină, probabil aveți nevoie de yoga mai mult decât oricine altcineva.

Oamenii care petrec multe ore lucrând la birou sunt predispuși la probleme serioase ale coloanei vertebrale, ale circulației periferice și tot ei sunt cei care spun că nu au timp să practice yoga. Tot ce aveți nevoie este o secvență de asane, care durează aproximativ 10 minute, pe care o puteți face oricând, oriunde, chiar și în biroul vostru. Nu aveți nevoie de covoraș de yoga, nu trebuie să stați întinși pe jos, nu este nevoie nici măcar să vă scoateți pantofii din picioare.

Când practicați posturi de yoga la birou, se reduc riscurile de îmbolnăvire fizică , dar și mentală. Iată câteva asane pe care le puteți încerca:

Respirație cu mișcări circulare ale gâtului:

Stați așezați cu spatele drept, umerii relaxați. Acest exercițiu îl puteți face stand pe scaun sau în mașina. Inspirați adânc și rotiți capul de la stânga la dreapta. Când rotiți capul în partea din față, expirați, iar în partea din spate, inspirați. Exercițiu se repetă și de la dreapta la stânga.

Parivrtta Sukhasana (răsucirea coloanei vertebrale)

Stați în sukhasana sau pe un scaun cu picioarele încrucișate și spatele drept. Inspirați și ridicați brațul stâng. Expirați și puneți mâna stângă pe genunchiul drept și sprijiniți-vă în spate cu mana dreapta. Inspirați și reveniți la poziția inițială. Repetați mișcarea și pe partea stângă. Beneficiile acestei posturi sunt: creșterea flexibilității spatelui și a coloanei vertebrale, eliminarea tensiunilor din zona gâtului, a umerilor și a spatelui, destinderea pieptului, masarea organelor interne, stimulând detoxifierea lor.

Image

 

Ardha Uttana Asana

Este o postură foarte bună de relaxare a spatelui, mai precis, a zonelor lombare și sacrale, care în mod uzual sunt afectate de orele petrecute pe scaun. Puteți realiza aceasta postură sprijinind palmele pe masă, pe scaun sau la peretele din biroul vostru.

Image

 Stați în picioare cu picioarele puțin depărtate, inspirați și ridicați brațele în sus. Expirați și vă aplecați în față, cu brațele înainte spre punctul de sprijin și spatele drept, astfel încât corpul să facă un unghi drept. Rămâneți în această postură minim 1 minut și respirați.  Mușchii picioarelor se vor întinde, flexibilitatea coloanei vertebrale se va îmbunătăți, la fel și echilibrul fizic și mental.

Ardha Chakrasana

Aceasta asană denumită jumătate de roată, ajută la reducerea riscului de boli de inimă, la gestionarea obezității, a diabetului etc. Este eficientă în întărirea și întinderea mușchilor coloanei vertebrale, fiind indicată în cazul sedentarismului, fortifică musculatura brațelor și a picioarelor, elimină tensiunile de la nivelul spatelui.

Image

Stați drept, în picioare, cu mâinile pe lângă corp. Inspirați și ridicați mâinile deasupra capului, apoi le aduceți și le sprijiniți pe solduri. Expirați controlat și vă îndoiți ușor spre spate, împingând pelvisul înainte cu mâinile, ridicând pieptul în față. Stați în această postură câteva secunde și respirați. Apoi cu o expirație, reveniți în poziția de început, cu mâinile pe lângă corp.

Gomukh Asana

Image

Postura întinde întregul corp - umerii și brațele, gleznele, șoldurile, coapsele și spatele.

Stați așezați cu spatele drept într-o poziție relaxată, cu picioarele sprijinite ferm pe podea. Inspirați și ridicați mâna dreaptă și îndoiți cotul. Îndoiți și cotul stâng și prindeți degetele mâinii drepte. Stați în această poziție câteva secunde respirând normal. Repetați mișcarea, însă cu mâna stângă ridicată.

Această postură elimină tensiunea de la nivelul umerilor și a gâtului, întărește mușchii care susțin coloana vertebrală.

Nu uitați de conștientizarea de 20-30 secunde după fiecare asană.

O modalitate de a combate efectele nocive ale sedentarismului este practica yoga. Nu numai că posturile de yoga contribuie la creșterea flexibilității corpului și îl fortifică, dar vă și ajuta să vă îndreptați atenția în interior, să realizați că puteți alege modul în care vă simțiți și vă manifestați. Corpul are nevoie de activitate fizică pentru a rămâne în formă. În caz contrar, un stil de viață sedentar poate duce la acumularea kilogramelor în plus, la oboseală cronică și boală. Yoga îmbunătățește postura corpului, iar respirația controlată ajută să vă relaxați în momentele stresante ce pot apărea de-a lungul zilei.

 

Surse: timesofindia.indiatimes.com, everydayyoga.com, yogajournal.com, forbes.com

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook