Reteta de samosa traditionala indiana | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Reteta de samosa traditionala indiana

O reteta traditionala indiana, renumita in gastronomia internationala si apreciata ca delicioasa pentru majoritatea gusturilor. Este hranitoare, savuroasa, se prepara usor si rapid.

CITESTE Reteta vegetariana: Chiftelute de dovlecel cu quinoa

Ingrediente:

Cartofi Samosa:

- 1 lingurita de ulei

- 1/4 lingurita de chimion

- 1/4 lingurita de seminte de coriandru

- 1/2 lingurita ardei Serrano maruntit sau orice alt tip de ardei iute verde

- 1/2 lingurita de turmeric

- 1/2 lingurita de  chimion, preferabil prajit

- 1/2 lingurita de coriandru

- 1/3 lingurita ardei iute rosu

- 1/2 lingurita praf de usturoi

- 1/2 pana la 3/4 lingurita de sare

- 3 cartofi de marime medie, fierti si zdrobiti

- 1/4 cana de boabe de mazare

- 2 lingurite de ghimbir tocat

- 1/2 lingurita de chaat masala sau 1/2 lingurita de amchur (pudra uscata de coaja de mango)

- 2 lingurite de Chutney din coriandru verde si menta (sau tocati fin o mana de coriandru verde si menta si amestecati-le)

- 1/2 lingurita (sau mai mult) de suc de lamaie

Naut condimentat:

- 1 lingurita de ulei

- 400 de grame de naut scurs sau 1/2 cana de naut copt

- 1/2 lingurita chimion, 1/2 lingurita coriandru, 1/2 lingurita praf de usturoi

-1/4 lingurita de scortisoara, 1/4 lingurita de ardei rosu, 1/4 lingurita praf de ghimbir

- 1/3 lingurita aproximativ, depinde daca nautul e sarat sau nu

Lipii:

- rosii si ceapa, tocate

- Chutney cu coriandru verde si menta

- salata verde, optional

- 4 lipii mari

CITESTE 23 de retete vegetariene ideale pentru aceasta perioada

Preparare:

Amestecul Samosa: Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se adauga chimionul si coriandrul si se rumenesc pana ce incep sa se inchida la culoare. Se adauga ardeiul Serrano si se lasa inca un minut.

Se adauga restul de condimente si se amesteca. Apoi, se adauga cartofii zdrobiti, sarea, si se amesteca din nou. Se acopera si se lasa pe foc doua minute.

Se adauga mazarea, ghimbirul si Chutney-ul si se amesteca. Apoi, se adauga chaat masala sau amchur, sau ambele, si se amesteca. Aceste condimente se pot inlocui si cu suc de lamaie. Se mentin pe foc inca doua minute, apoi se lasa doua minute fara foc, pentru savoare.

Naut: Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se adauga nautul, condimentele si sarea si se amesteca bine. Se lasa pe foc doua minute. Se adauga un pic de apa si se amesteca, si se lasa pe foc alte doua - trei minute.

Lipii: Se asterne un strat de salata verde pe lipii (optional). Se adauga amestecul de cartofi, apoi o parte din naut, ceapa si rosiile, tocate, se ruleaza lipiile. Optional, lipiile pot fi rumenite. Se serveste cu chutney de tamarind, meta cilantro sau chutney de mango.

Informatii nutritionale, pentru un wrap/portie, inclusiv lipia tortilla:

Calorii - 413, din grasimi - 72% din DZR (doza zilnica recomandata)*

Grasimi - 8 gr - 12%

Grasimi saturate - 1 g - 6%

Sodiu - 553 mg - 24%

Potasiu - 1132 mg - 32%

Carbohidrati - 68 g - 23%

Fibre - 13 g - 54%

Zahar - 6 g - 7%

Proteine - 17 g - 34%

Vitamina A - 715 IU - 14%

Vitamina C - 30,7 mg - 37%

Calciu - 140 mg - 14%

Fier - 10,3 mg - 57%

*Procentele DZR sunt bazate pe o dieta cu 2000 de calorii.

Timp de preparare - 10 minute

Timp de gatire - 25 de minute

Timp total - 35 de minute

Portii - 4

 

Comenteaza cu Facebook