Asane și practici pentru purificarea Anahata chakra | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
anahata

 

Chakrele sunt o matrice a creației, centrii de informații care creează energie. Amprenta energetică a fiecărui om este individuală, fiind determinată de acțiunile sale din existențele anterioare, care dau naștere unor particularități, ce se manifestă în existența actuală.

Chakrele pot fi manipulate prin intermediul corpului fizic, pentru a afecta pozitiv corpul energetic sau cel eteric, practica yoga având un rol important.

Anahata este centrul iubirii, al compasiunii, empatiei și iertării, fiind asociată cu iubirea necondiționată, compasiunea și bucuria. Este sursa unor adevăruri profunde care nu pot fi exprimate în cuvinte.

Simbolul sau este o floare de lotus cu 12 petale, care reprezintă 12 cuante energetice, Culoarea asociată este verde, iar elementul specific este aerul (vayu).

Chakra inimii ne guvernează emoțiile, felul în care ne simțim față de ceilalți, modul în care ne vedem pe noi înșine și cum relaționăm cu ceilalți. Este profund interconectată cu sentimentele de pace și iubire. Când acest spațiu energetic este deschis, se poate experimenta iubirea necondiționată.

În lumea energiei vindecătoare, Anahata este adesea văzută că cea mai importantă chakra deoarece este responsabilă pentru energia vitală, prana, care ne dă vitalitate și ne permite să ne conectăm cu universul, conducându-ne către trezirea spirituală.

Uneori poate fi dificil să ne deschidem inima, mai ales dacă am fost răniți în trecut sau trecem printr-o perioadă dificilă a vieții. Cu toate acestea, prin practică regulată, putem experimenta o stare de conștiință superioară.

Anahata sau chakra inimii se află în zona din centrul pieptului, chiar sub stern și reprezintă un spațiu energetic sacru. Centrul inimii spirituale seamănă mult cu inima fizică. Funcționează pentru a pompa energie în corpul fizic și are un efect profund asupra felului în care înaintăm prin viață, precum și asupra modului în care îi tratăm pe ceilalți.

Când această chakra este dezechilibrată, ne simțim deconectați de ceilalți. Este posibil să avem, de asemenea, dificultăți în a oferi sau a primi dragoste.

Anahata este numită și chakra echilibrului, reprezentând puntea dintre chakrele inferioare, asociate cu corpul fizic și chakrele superioare, asociate cu tărâmul spiritual. Ele sunt reprezentate de cele două triunghiuri care se intersectează și formează o stea cu șase colțuri cu un punct în centru. Acesta este un simbol al modului în care cele trei chakre inferioare și cele trei chakre superioare se îmbină într-un anumit fel.

Când Chakra Inimii se activează, experimentăm un sentiment mai profund de iubire pentru sine și pentru ceilalți, devenim mai puțin critici și mai toleranți față de comportamentul celorlalți.

Este posibil să fim atrași de activități în beneficiul oamenilor, precum medicina sau psihologia. Devenim toleranți față de alte culturi și moduri de viață și vom avea mai multă înțelegere pentru religiile, obiceiurile și perspectivele alternative.

Când Chakra Inimii este hiperactivă sau dezechilibrată, putem experimenta un sentiment profund de tristețe sau chiar depresie, accentuat de experiențele de viață, care poate duce la izolare, anxietate și frică. De asemenea, s-ar putea să experimentăm frecvent, schimbări ale dispoziției.

Semnele unei Anahata hiperactive sunt simptomele fizice legate de inimă și circulație, cum ar fi: dureri în piept, tensiune arterială crescută, palpitații, arsuri la stomac, senzație de apăsare în piept, oboseală, dificultăți de respirație, circulație deficitară. 

Există și multe semne emoționale și spirituale ale blocării chakrei inimii, cum ar fi: dificultate în gestionarea emoțiilor, ceea ce poate duce la izbucniri emoționale intense, resentimente, mânie și gelozie, dificultatea de a accepta iubirea celorlalți, stimă de sine și iubire de sine scăzute.

Printre cauzele posibile ale unei Anahata hiperactive, pot fi: alegerile de viață nesănătoase, relații romantice dificile, experiențe traumatice, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, bolile cronice, stresul și anxietatea. De asemenea, ignorarea sentimentelor poate duce la o acumulare de energie negativă și la necesitatea eliberării acestora.

Simptomele comune de deschidere a chakrei inimii pot fi: sentimentul de bucurie, sănătate emoțională îmbunătățită, relații sănătoase, conexiune profundă cu natura, iubire necondiționată pentru toate ființele, pace interioară, conexiune profundă cu divinul, sentiment de unitate cu lumea, putere și forță, încredere în sine, compasiune și empatie.

Anahata este în mod clar o parte foarte importantă a ființei noastre energetice, motiv pentru care este vital să îi acordăm timp pentru a o susține.

O modalitate de a echilibra chakra inimii este să practicăm yoga. Există multe asane care ajută la echilibrarea acesteia.

1. Matsyasana sau Postura peștelui

Citește și: https://www.yogasat.ro/matsyasana-postura-pestelui

2. Bhujangasana sau Postura Cobrei

Citește și: bhujangasana-abilitatea-de-ne-depăși-frica

3. Ushtrasana  sau Postura cămilei

Citește și: ushtrasana-postura-camilei

4. Savasana sau Postura cadavrului

Citește și: savasana-sau-deveni-unul-cu-universul

5. Vrksasana sau Postura copacului

Citește și:  vrksasana-postura-copacului

De asemenea. meditația este o practică benefică pentru echilibrarea întregului organism și liniștirea minții.

Exista mai multe mudre ale chakrei inimii, gesturi care ajută la stimularea fluxului de energie în organism.

 

Anumite uleiuri esențiale au proprietăți de vindecare, fiind deosebit de utile pentru vindecarea centrului inimii. Mirosurile calmante precum levănțica, ylang-ylang și uleiul de trandafir sunt adesea folosite pentru relaxare și pentru a echilibra Anahata.

Vindecarea prin sunet este o altă modalitate puternică de a accesa energia Chakrei Inimii și de a o echilibra. Bija mantra pentru Anahata este YANG, iar frecvența specifică este 594 Hz.

Cuvântul Anahata înseamnă un sunet necreat, prima manifestare a sa fiind sunetul. Când energia noastră este dominantă în Anahata, vom începe să auzim sunetul unui clopoțel, al unei tobe sau al unui instrument de suflat, cum ar fi un flaut, vom începe să percepem limbajul păsărilor, animalelor, pământului și al atmosferei.

Pentru a începe practica in Anahata (sadhana) este necesar sa avem două lucruri: blândețe și stabilitate absolută a intelectului. Intelectul înseamnă discernământ; trebuie să existe un discernământ între ceea ce este real și ceea ce nu este real, intre memorie și imaginație, între experiență și invenții psihologice.   

Si în isihasm, în cea de a doua treaptă a rugăciunii inimii, atenția este direcționată în inimă, uneori se întâmplă spontan, de la sine. Isihastul devine conștient de natura sa, de gândurile, de emoțiile sale pe care le percepe, le analizează, prin introspecție. Apare o stare de calm profund, siguranța începând să crească concentrarea și forța interioară.      

 

Surse: chakrapractice.com, isha.sadhguru.org, academia.edu - Isihasmul si rugăciunea inimii

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook