Retreat 2024 Seva Hatha Yoga contemplare în imagini | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Retreat seva hatha yoga2024

Școala Hatha Yoga Seva și-a încheiat cursurile de primăvară cu un retreat organizat la sfârșitul lunii iunie, în satul Gherdeal, o așezare pitorească, uitată de lume, unde natura și-a reintrat în drepturi năpădind casele părăsite, un loc special, departe de zarva cotidianului urban care induce natural starea meditativă.

Tema retreat-ului a fost mokṣa, (eliberarea de suferință și Samsara - ciclul morții și renașterii).

“Trăire autentică, bucurie sufletească și apropierea de tot ce e mai nobil în ființa noastră. O retragere din lumea vremelnică în adâncul tăcut al lumii interioare.

Retreat-ul acesta a fost o binecuvântare pentru sufletul meu însetat după pace și Viață. Am gustat o bucată din rai, într-un loc aparent uitat de lume, încărcat de firesc, în inima naturii. Dacă iți este sete, nu citești un tratat despre apă, ci bei apă; la fel în cazul în care ești însetat după Viață și cunoașterea Adevărată – nu o cauți în cărți sau metode și tehnici, ci o experimentezi ghidat și inspirat fiind de un trăitor autentic.

Conștientizări care iți transformă profund ființa și iți dau elan să trăiești plenar. Multă blândețe, inspirație și cunoaștere experientială, toate alături de oameni minunați. Aștept cu dor și bucurie următorul retreat.  Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă realizarea sa și îi mulțumesc Lui pentru gratia Sa.” - Mihaela Dumitrascu

Image

Retreat-ul a fost gândit să sedimenteze cunoștințele acumulate în timpul cursurilor de primăvară, să dea impulsul necesar practicii zilnice ulterioare, prin meditație și yoga posturală conștientă, scopul final fiind modificarea mentalului într-o manieră pozitivă, dobândirea încrederii și motivației, esențiale pentru o practică individuală constantă.

„Retreaturile cu Val acoperă un spectru extins al aspirațiilor practicantului: la nivel fizic (prin executarea asanelor), mental (sub aspectul unor exerciții menite să armonizeze condiția mentală), precum și emoțional (prin reglarea tendințelor oscilante și aplecarea către introspecție). Toate aceste elemente benefice, dublate de practica intensă a meditației, sunt de natură să conducă la revelarea unor aspecte profunde ale ființei.” – Alina Bati

Image

Zilnic, cursanții și-au început ziua cu kirtan și au participat la satsang, unde au primit învățături spirituale, care îi vor ajuta să-și mențină concentrarea pe calea yoghină, către moksha.

 

Pentru mine experiența din retreat-ul de yoga de la Gherdeal a fost mai profundă decât m-am așteptat. Deși cunoșteam beneficiile asupra stării de sănătate pe care le aduce practica yoga, liniștea sufletească și bunătatea, starea interioară de prea bine, pacea resimțite au depășit planul fizic, concret. Am simțit mai intens conectarea cu Dumnezeu, credința și speranța în Binele universal au venit în mod firesc, mi-au încălzit inima, ca și când năzuiau de mult să-și afle din nou sălașul aici. Și toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără Val, omul care mijlocește calea spre Divinitate, cel care ne-a transmis într-un fel atât de convingător dorința puternică de a-l simți pe Dumnezeul din fiecare.

Condițiile de la pensiune au fost dincolo de așteptări, un târâm de vis, un loc unde tradiția și modernismul se îmbină în cele mai frumoase contururi. Chiar și fetița mea de 8 ani își dorește să revină cât mai curând, să resimtă toate beneficiile locului, căldura și umanitatea oamenilor întâlniți acolo. Mulțumesc cu recunoștință pentru această experiență spirituală și relaxare fizică și mentală!” - Emanuela Dinu

Image

În decursul celor cinci zile s-au organizat ateliere de creativitate și design pentru copiii participanților, iar adulții au participat la atelierele de pictat scaune pentru meditație și cel de introducere în iconografia bizantină, dar și la sesiunile de relaxare cu boluri tibetane.

Retreat-ul de la Gherdeal din vara aceasta m-a ajutat încă o dată să mă recentrez pe drumul către cunoaștere spirituală, pe care stărui să-l urmez de câțiva ani.

Energia lui Val, tehnicile profunde de conștientizare spre care ne-a îndrumat m-au făcut să întrezăresc frumusețea și armonia perfectă a realității de dincolo de existența superficială de zi-cu-zi. Îmi doresc să nu pierd în obișnuințele vieții, energia transformatoare și impulsul de a aprofunda adevărul pe care l-am întrezărit în aceste câteva zile.

Simt recunoștință pentru energia locului, netulburată de cacofonia vieții citadine, pentru oamenii frumoși pe care i-am cunoscut, pentru lucrurile noi pe care le-am descoperit, fie pictura iconografică bizantină, fie armonia și profunzimea vibrațiilor produse de bolurile tibetane. Aștept cu nerăbdare următorul Gherdeal!” – Gabriela Zablotchi

Școala Hatha Yoga Seva poate fi considerată, de asemenea, o școală de transformare personală, de revenire la valorile umane fundamentale, care își dorește să împărtășească tainele practicii yoga tradiționale, celor cu adevărat interesați de esența acestei științe milenare.

Image

 

Tabăra yoga mi-a oferit o pauză bine meritată de la zgomotul cotidian al  gândurilor, dar și o călătorie profundă a cunoașterii de sine. Tăcerea te vindecă, iar prin meditație și exerciții de conștientizare, am dobândit mai multă liniște interioară și claritate mentală. Locul este mirific și oamenii minunați. Voi reveni cu drag!” – Sorina Cibian

În acest an retreat-ul din Gherdeal a fost diferit, prin faptul că majoritatea participanților au înțeles că scopul a fost mai înalt decât acela de a se relaxa și de a obține o pace interioară relativă, au conștientizat „Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor.” (Matei 18:20)

Image

 

Revenim în luna septembrie, când se redeschide școala de toamnă Hatha Yoga Seva, atât pentru începători, cât și pentru cei aflați la nivel intermediar.

Hari Om Tat Sat

Image
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook