Ritucharya- Ritualul ayurvedic din perioada primaverii Skip to main content
Ritucharya-ritual

In traditia si practica sistemului milenar Ayurveda, anotimpurile sunt caracterizate de anumite calitati, care confera oamenilor anumite caracteristici in functie de care acestia trebuie sa isi adapteze stilul de viata, alimentatie, modul de gandire,  etc. Acest ritual se numeste Ritucharya, care se repeta ori de cate ori incepe un alt anotimp.

Primavara ( denumita Vasanta), are anumite calitati subtile care se reflecta apoi in viata noastra. Astfel, in acest sezon, cuprins intre lunile martie- iunie ( cand se manifesta predominanta energiei de tip Kapha in Univers si in fiintele noastre), urmatoarele calitati sunt impregnate: rece, greu, umed, stabil, lent, adica exact calitatile subtile ( guna) ce caracterizeaza Kapha dosha. Observam, ca in aceasta perioada oamenii sunt predispusi mai mult la raceli, procese inflamatorii, probleme dermatologice, de digestie, de imunitate, etc.

In acest context, este necesar sa abordam anumite obiceiuri sanatoase, care sa ne permita sa ne bucuram de sezonul care a inceput. Astfel, din punct de vedere al alimentatiei si gusturilor predominante, trebuie sa consumam acele gusturi generale in acest sezon, adica exact acelea acare echilibreaza tipologia Kapha, si anume picant, amar si astringent.

Fiecare dintre ele are un anumit rol precis in organism, ajutand la purificarea noastra subtila si fizica. Gustul picant are rolul de a amplifica energia Focului, ajutand la eliminarea reziduurilor din toate canalele corpului, unde acestea s-au localizat in perioada de amplificare a lui Kapha, sezonul de iarna. Gustul picant, armonios folosit, ajuta de asemenea si la digestie, usurand si transformand in energie alimentele ingerate, imbunatatind astfel focul subtil ( agni), responsabil de digerarea alimentelor dar si experientelor subtile care ni se reveleaza.

Gustul amar are rolul de elimina din fiinta acele stari de complacere, de inertie si stagnare, in care persoanele cu tipologie Kapha predominant se cantoneaza destul de frecvent.  El creeaza acea stare benefica pentru evolutia spirituala, de detasare fata de aspectele iluzorii, conferind prospetime, luciditate si discernament, calitati indispensabile unei reale evolutii spirituale.

Gustul astringent confera o stare de interiorizare atat de necesara si benefica fiecaruia dintre noi, care ne creeaza apoi conditile favorabile progresului global.

Image

Alimentatia este un veritabil “ vehicul vindicator” in price anotimp, daca este adecvsta la tipologie, anotimp, momentului zilei si puterii focului nostru digestiv.  O salata detoxifianta ce poate contine andive, anghinare, condimente ca turmeric, busuioc, oregano, etc, este foarte binevenita in aceasta perioada. Ea curate canalele subtile ( srotas) si confera organelor de simt acea prospetime si puritate care ne permit sa accedem treptat la un nivel de constientizare mai inalt. Trebuie evitate, cu atat mai mult acum, alimentele cu predominanta Kapha ( branzeturi, alimente grele, grase, uleioase), care nu fac altceva decat impregneaza acele canele subtile cu toxine, ingreunand atat de necesarul proces de  detoxifiere fizica si psihomentala atat de necesar, in special acum.

Foarte indicate sunt exercitiile fizice din traditia yoga ( asana-ele), exercitiile tai chi, qi gong, alergarea usoara, tehnicile de respiratie mai dinamice, lucrul in natura cat nai mult timp, etc.

Alte terapii extrem de benefice si recomandate acum sunt acele kriyas-uri ( curatari) de dimineata, automasajul, inhalatiile cu uleiuri volatile ca busuioc, cuisoare, ghimbr, cimbru, rozmarin, scortisoara, ce amplifica energia Focului in fiinta, etc. Acestea pot fi folosite si in masajul ayurvedic cu ulei ( abhyanga), sau in tehnicile de masaj care au rolul de elimina excesul de Kapha din fiinta ( masajul cu pulberi uscate, impachetarile, fumigatia), etc.

Extrem de benefice sunt in aceasta perioada terapiile Panchakarma (cele 5 actiuni), cea mai recomandata fiind Vamana sau terapia emetica, ce are rolul de a elibera structurile fizice si subtile de excesul de Kapha.

Image

Sauna terapeutica, baile calde, sarea de baie si uleiurile esentiale  mai picante sunt indicate de a fi utilizate in mod regulat in aceasta perioada.

De asemenea, activitatile de tip Karma Yoga ( yoga acriunii detasate) confera fiintei noastre acel impuls de a depasi limitarile mentale si dorinta de satisfactii ( materiale sau de alta natura) immediate pentru activitatile pe care le desfasuram.

Orice ritual de purificare, acordat, in acest caz, anotimpului este necesar sa fie consacrate Divinului, Cel care ne creeaza conditiile necesare pentru indeplinirea indatoririlor spirituale, personale si sociale pe care le avem ( Dharma).

Aplicarea acestor invataturi stravechi isi dovedeste utilitatea si valoarea indifferent de timp si loc, revelandu-ne acele adevaruri esentiale la care suntem chemati sa fim receptivi.

Impartasirea acestora contribuie la evolutia personala si globala a lumii in care traim.

Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate.

Vasile Scarpet

Lector, consultant si terapeut ayurveda

Tel. 0725 081061

Image
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook