Scandalul Bikram Hot Yoga sau cum a transformat un fals guru practica in afacere si orgie Skip to main content
Scandalul Bikram Hot Yoga sau cum a transformat un fals guru practica in afacere si orgie

Recent, a aparut pe Netflix un film documentar numit: “Bikram: Yogi, Guru, Predator”, despre imperiul de abuz al lui Bikram Choudhury. Scandalul a devenit viral pe retelele de socializare si in presa internationala. Falsul guru Bikram Choudhury afirma ca este Dumnezeu si ca poate face tot ce doreste. Este acuzat de hartuire, viol si abuzuri sexuale.

Bikram Choudhury a facut din stilul Bikram Hot Yoga un brand mondial, transformand practica intr-o afacere care a reprezentat baza unui imperiu financiar personal. Admiratorii acestui stil de yoga sunt convinsi ca suita de 26 de asane contine o “geometrie sacra”, care provine din antichitate.

CITESTE Adevarata poveste a lui Osho. Sex, droguri si Rolls Royce sau iluminarea ca afacere profitabila.

The Guardian scrie in ce consta o sesiune de Bikram Hot Yoga. La o temperatura de 40°C, oamenii transpira executand suite de cate 26 de asane, insotite de vreo 2 exercitii de respiratie. In urma acestor sesiuni celebre datorita initiatorului lor, Bikram Choudhury, americanii transpira abundent, slabesc si isi modeleaza forma fizica. Incantati de rezultate, oamenii au dus mai departe vestea si l-au transformat pe facilitatorul Hot Yoga intr-o vedeta.

Incepand din 2010, Bikram Choudhury a devenit liderul spiritual al celor care l-au preaslavit. Prea putine se cunosc despre viata si biografia sa personale. S-a nascut in Calcutta (India), in 1946, a pretins ca a fost chemat in America de Richard Nixon si ca a predat yoga membrilor formatiei The Beatles si astronautilor de la NASA. Multe personalitati au contribuit la ascensiunea falsului guru.

The Guardian spune ca Serena Williams si David Beckham, de pilda, sunt mari fani ai stilului Bikram Hot Yoga. Incepand cu 1970, printre clientii lui Choudhury s-au numarat Michael Jackson, Jeff Bridges, Shirley MacLaine, Barbra Streisand si Raquel Welch.

Temperatura de 40°C este o replica a conditiilor atmosferice din locul de bastina al lui Choudhury. “Guru” detesta culoarea verde si le-a interzis elevilor sai sa o poarte. Initial, Choudhury cerea donatii si dormea pe jos, in studioul sau. Pe masura ce i-a sporit celebritatea, au crescut si pretentiile sale materiale.

El a sustinut ca stilul sau de yoga este marca inregistrata si a pornit procese agresive impotriva fostilor sai elevi, care adaptau suita de 26 de asane, printre care se numara Rachel Welch. In 2012, Curtea Federala a Californiei a respins cererea lui Choudhury de a-si inregistra ca marca suita de 26 de asane, pe motiv ca o serie de posturi nu poate reprezenta obiectul unui “copywrite”. Secventele de asane nu ii pot apartine, cu titlu de proprietate, unui singur om.

Principala sursa de venit a lui Choudhury provenea din sesiunile bianuale, in care 400 de cursanti plateau 10.900 de dolari pentru noua saptamani de practica, in urma careia deveneau instructori autorizati de yoga. Astfel, Choudhury a adunat o avere estimata la 75 de milioane de dolari si si-a facut un parc personal auto, care cuprindea 43 de automobile de lux, marca Bentley si Rolls-Royce.

bikram

In cadrul cursurilor de instructori yoga, acreditati pe banda rulanta, se spune ca au avut loc abuzurile sexuale ale lui Choudhury. Cel putin sase procese sunt pe rol la tribunalul din California, de la hartuire si abuz sexual, pana la viol.

Lui Choudhury ii placea sa predea cursurile de seara de pe un tron, in timp ce un individ ii peria parul, iar altul ii masa picioarele. Era venerat de cursantii sai, ca un guru autentic. Adesea, elevii sai vomau, lesinau sau adormeau la cursurile pentru care plateau 10.900 de dolari.

In 2013, Choudhury a fost acuzat, in multiple dosare, de discriminare, de hartuire sexuala si viol. Avocata sa, Jafa-Bodden, a incercat sa-l avertizeze pe falsul guru asupra comportamentului sau, dar a fost ignorata. El se astepta ca ea sa il scoata basma curata si sa reduca martorii la tacere. “Mi-a spus ca el este un Dumnezeu care poate face tot ce vrea si ca eu sunt proasta si prea vestica.”

Jaffa-Boden a declarat ca Choudhury a invitat-o in patul sau, o data. Avocata l-a sfatuit sa nu aduca femei in dormitor. La urmatorul curs, Choudhury a declarat in fata tuturor: “Avocata mea imi spune ca nu pot aduce o fata la mine in camera. Asa ca de acum voi aduce doua!” In cele din urma, guru s-a descotorosit de avocata sa, iar aceasta l-a dat in judecata. In 2016, tribunalul californian l-a obligat pe Bikram sa-i plateasca 6.8 milioane de dolari fostei sale avocate.

In urma scandalului, Choudhury a zburat in India, iar colectia sa de masini de lux a disparut. Abordat de un jurnalist de la HBO Real Sports, la un curs pe care il tinea in Mumbai, Choudhury si-a insultat acuzatorii si a sustinut ca stilul sau de yoga “este mai rau decat cocaina. Poti scapa de cocaina, dar odata ce te-ai obisnuit cu aceasta yoga, nu te mai poti opri.”

bikram choudhury rajashree

In 2016, sotia lui Choudhury, Rajashree, a inaintat cererea de divort. El refuza sa revina in SUA, unde ar fi imediat arestat, dar continua sa predea yoga, sa fie venerat si sa se umple de bani. In ciuda multiplelor acuzatii si desi se stie ca asa-zisul guru rade pe seama cursantilor sai, ii jigneste adesea si ii batjocoreste dupa plac.

CITESTE Ghid complet pentru alegerea unui instructor de yoga si meditatie

La sfarsitul lui 2017, Bikram Choudhury Inc., compania sa, a declarat falimentul. Cu toate acestea, falsul guru continua sa aiba succes si sa scoata pe piata noi instructori de yoga. In urma scandalului, multe studiouri de yoga au scos numele Bikram de pe firmament, ramanand doar cu “Hot Yoga”. Incepand cu 20 noiembrie 2019, filmul documentar despre scandalul Bikram este disponibil pe Netflix.

Nu este nimic spiritual in valorile predicate de Choudhury si in stilul sau de viata, in etica sa de profesor, de formator de instructori yoga. Daca cele 8 ramuri yoga, asa cum sunt descrise de Patanjali in Yoga Sutra, nu sunt respectate, discernamantul sanatos spune ca practica respectiva nu este yoga autentica. Fara o conduita morala, fara principii etice, ca stil de viata, nu putem vorbi despre yoga, ca practica straveche, ca stiinta spirituala.

Yoga nu este si nu a fost niciodata menita doar unor scopuri precum sculptarea corporala, sanatatea fizica sau obtinerea de avantaje sociale sau materiale. Scopul practicii yoga autentice este spiritual, iar practica nu este axata doar pe partea fizica. Aceasta parte este pregatitoare pentru partea de meditatie. Este recomandabil ca orice incepator, orice individ care doreste sa invete sa practice yoga sa isi foloseasca discernamantul si sa caute un ghid bine instruit si experimentat in stiinta yoga autentica.

Comenteaza cu Facebook