Shatkarmas și beneficiile purificării Skip to main content
lumina-statuie

Shatkarmas sau Shatkryas sunt descrise în Hatha Yoga Pradipika, având ca scop purificarea corpului și pregătirea lui pentru o pranayama corectă, care mai departe va lăsa energia Kundalini să se ridice de-a lungul coloanei vertebrale pentru a atinge moksha, eliberarea.    

În plan terapeutic, din punct de vedere ayurvedic, cele 6 Shatkarmas descrise de  Yogi Swatmarama ne ajută să echilibrăm cele 5 elemente ale corpului fizic, atingând astfel echilibrul în cele trei doshe.

Atenție! Este recomandat să nu încerci singur acasă aceste tehnici, mai ales dacă nu ai mai făcut-o până acum. Ai nevoie de aprobarea și îndrumarea unui specialist în medicină ayurvedică. Shatkarmas sunt considerate tehnici secrete și pot fi susținute doar sub îndrumarea personală a maeștrilor.

Image

1. Neti – o tehnică de curățare și purificare a căilor nazale. Există două practici de Neti: Jala Neti și Sutra Neti 

Citește Jala neti: tehnica de purificare cu nenumarate beneficii pentru sanatate 

2.  Dhauti – reprezintă un serie de tehnici de curățare internă la nivelul tractului intestinal, al capului și al stomacului. Tehnicile Antar Dhauti curăță canalul alimentar și sunt formate din patru practici:

  • Shakhaprakshalana și laghoo shankhaprakshalana – curățarea intestinelor
  • Agnisar Kriya – activarea focului digestiv
  • Kunjal – curățarea stomacului
  • Vatsara Dhauti – curățarea intestinelor cu aer

3. Nauli – este o tehnică de masaj și tonifiere a organelor interne.  Presupune izolarea mușchilor abdominali (madhyama) și rotația lor de la stânga la dreapta (dakshina) și de la dreapta la stânga (vama).

4. Basti – spală și tonifiază intestinul gros. Este, de fapt, o clismă considerată tratament pentru dezechilibrele Vata (constipație, anxietate, insomnii, artrite, osteoporoză sau afecțiuni ale sistemului nervos). Fiind o tehnică ceva mai “invazivă”, există mai multe contraindicații, așa că este bine să fii sub supravegherea unui specialist.

5. Kapalbhati – este o tehnică de respirație care purifică lobul frontal al creierului. În Ayurveda, Kapalbhati este folosită pentru pierderea în greutate, pentru eliminarea toxinelor din organele interne sau pentru tratarea afecțiunilor respiratorii.

Citește: Kapalbhati Pranayama, tehnica yoga preventiva impotriva coronavirus

6. Trataka – concentrare la flacăra lumânării. Tehnica este una de purificare a ochilor și de creștere a capacității de concentrare. Trataka începe cu o meditație cu mantra personală (cu ochii închiși) în fața lumânării – așezată la aproximativ un mentru, în dreptul pieptului - după care, cu ochii deschiși, fără să clipești, vei contempla flacăra din fața ta timp de 10-15 secunde. Închide apoi ochii și redă imaginea flăcării mental. Repetă tehnica de 3 ori.

În timp, se poate ajunge la un minut de concentrare la flacără și la o conștientizare de patru minute.   

Când ochii încep să lăcrimeze, este important să nu ștergi lacrimile. Sunt considerate toxine și pot fi îndepărtate cu apă curată, după ce ai terminat toată practica.

 

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook