Svādhishthāna – centrul energetic al creativității Skip to main content
Svādhishthāna – centrul energetic al creativității

Ființa umană, prin natura sa, are capacitatea de a crea, manifestând această abilitate în diferite feluri, de la activitățile artistice, la cele casnice, precum gătitul sau grădinăritul, de la crearea propriei identități până la crearea urmașilor, ș.a.m.d., iar aceasta energie creatoare este alimentată de Svādhishthāna.

Corpurile noastre comunică în mod constant cu energiile din jurul nostru. Fiecare chakră păstrează și canalizează prana în corpul nostru astral (energetic) și influențează echilibrul în corpul nostru fizic.   

Svādhishthāna, localizată la aproximativ trei centimetri deasupra Mūlādhāra, între coccis și sacrum, marchează a doua etapă a evoluției umane spre cunoașterea Sinelui. În perioadele anterioare de evoluție, era sediul Kundalinī Shakti, dar acum, în Kali Yuga, epoca actuală, energia spirituală s-a scufundat în Mūlādhāra, în adormire totală, din cauza materialismului și a comportamentului nostru egoist. Când ne uităm în interior și ne concentrăm în Svādhishthana, suntem capabili să găsim răspunsurile la multe întrebări legate de destinul nostru.  

Cu toate acestea, Svadisthana este considerată a fi centrul creativității, plăcerii și al bucuriei de a trăi. În cultura occidentală este cunoscută ca chakra sacrală, fiind asociată cu elementul apă, ce se referă la curgere, flexibilitate și libertate de exprimare, atunci când vine vorba de emoții și senzualitate. Energia la acest nivel este feminină, pasivă și lunară. Acest centru energetic, atunci când este echilibrat, ne conectează direct la flux, flexibilitate și stare de bine.

Citește și: swadhisthana-chakra-sacrala-0  

 

Cuvântul Svadisthana, provine din sanscrită, sva, înseamnă „propriu” și adisthana, înseamnă „acasă” sau „loc de locuit”. Rădăcina, svad, se traduce și prin „a gusta cu plăcere” sau „a se bucura.” Această chakră este conectată cu emoțiile, dorința și sexualitatea.

Culoarea asociată cu svadisthana este portocaliul, o combinație de galben, culoarea fericirii și roșu, culoarea energiei. Portocaliul este culoarea răsăritului, simbolică pentru creșterea conștiinței, este culoarea activității și a purității care indică calități pozitive precum, bucuria, credința, încrederea în sine și energia. Simbolul său este o floare de lotus cu șase petale portocalii și o semilună. Mantra asociată este VAM sau VANG.

În mitologia hindusă, Divinitatea asociată acestei chakre este Brahma, Creatorul, și fiica sa, Saraswati, zeița înțelepciunii și a artelor frumoase.

Această chakră este foarte puternică, iar blocajul energiei sale va afecta calitatea minții, a gândurilor și se va manifesta prin dureri de spate, sciatică, probleme ale aparatului genital feminin, dureri pelviene, probleme urinare, dar și probleme emoționale ca învinovățirea altora, lipsa banilor, probleme sexuale, slăbiciune renală, constipație, crampe musculare, lipsă de energie, alergii, represiune și inhibiție, scădere în greutate, dezechilibre ale sistemului endocrin, tensiune musculară, absorbție slabă a vitaminei C, depresie nervoasă. Iar atunci când apendicele creează probleme, înseamnă că există un blocaj major de energie la nivelul acestei chakre.

De fapt, orice problemă în partea inferioară a abdomenului (ovare, intestine) poate fi rezultatul blocajului celei de-a doua chakre.   

Când osul triunghiular de la baza coloanei vertebrale (sacrum) nu este aliniat cu aceasta și există interferențe cu funcția nervului plexului sacral, pot apărea simptome precum: constipație, diaree, hernii, sterilitate, probleme ale vezicii urinare, probleme menstruale, crampe, enurezis nocturn, dureri de genunchi, sciatică, dureri de spate, urinare dificilă sau dureroasă, amorțeală, circulație deficitară la nivelul picioarelor, glezne umflate, crampe la nivelul picioarelor, picioare reci, probleme sacroiliace, hemoroizi și dureri în partea inferioară a coloanei vertebrale. Unele dintre aceste simptome sunt foarte asemănătoare cu cele generate de dezechilibrele celei de a 3-a chakre, Manipura, pentru ca primele 3 chakre sunt conectate la energiile pământului și lucrează împreună.

Svadisthana este guvernată de mintea subconștientă și este asociată cu emoțiile care influențează relațiile - senzualitatea, acceptarea de sine și intimitatea. Această chakră guvernează modul în care ne raportăm la ceilalți și impactul acestor relații asupra noastră.

La acest nivel se ancorează în memorie karma noastră, de aceea, aici se află multe dintre temerile noastre. Deblocarea acestei chakre, pentru ca energia să curgă liber, are ca rezultat eliberarea noastră de frică și o minte echilibrată.

În yoga, meditația și asane precum bhujangasana (postura cobra), natarajasana (postura dansatorului), trikonasana (postura triunghiului) și nu numai., care implică mișcarea șoldurilor și a abdomenului inferior, stimulează și curăță această chakră.

Chiar dacă slăbiciunile și greșelile noastre se află stocate la nivelul acestei chakre, tot aici ne este oferită și oportunitatea de a ne eleva conștiința, de a ne controla instinctele primare, de a le transforma și, în cele din urmă, de a le transcende.

Persoana care contemplă și meditează asupra acestei chakre și asupra energiilor corespunzătoare acesteia, nu se va teme de apă. Ea poate dobândi capacități psihice mari, imaginație creatoare genială, cunoaștere intuitivă și o stăpânire perfectă asupra funcției sexuale și a simțurilor și poate cunoaște cu ușurință lumile astrale. Pasiunile nemanifestate, mânia, atașamentele, vanitatea, gelozia și alte impurități psihice vor fi îndepărtate. O astfel de persoană va avea un aspect tânăr, va avea o mare capacitate de regenerare și va învinge în cele din urmă moartea.” Swami Shivananda

Surse: yogapedia.com, yogahub, The Great Upanishads, yogaindailylife.org, chakras.net.chopra.com, arhantayoga.org

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook