Terapia prin yoga hormonala Skip to main content
Terapia prin yoga hormonala

Yoga hormonala introduce o abordare holistica a diverselor conditii de dezechilibre hormonale (menopauza, andropauza, sindrom premenstrual, ovare polichistice, infertilitate etc). Antreneaza atat corpul fizic, cat si corpurile energetice, printr-o serie de exercitii menite sa restabileasca echilibrul hormonal. Este un tratament complet natural, pe langa alte tipuri de yoga energetice, special creat pentru problemele hormonale.

Practica aceasta consta in asane speciale, care reactiveaza si echilibreaza productia de hormoni. In consecinta, elimina majoritatea simptomelor de menopauza, previne osteoporoza si bolile cardiovasculare. Terapia prin yoga hormonala sau HYT (Hormony Yoga Therapy) a fost creata de profesoara braziliana Dinah Rodriguez. Incepand cu anul 1992, ea a studiat diferitele aspecte ale menopauzei (din punct de vedere fiziologic, psihologic si estetic).

Potrivit studiilor doamnei Rodriguez, se poate constata o crestere medie de aproximativ 254%, la nivel hormonal, in decurs de 4 luni, printr-o practica de doar 30 de minute pe zi. Hormonii se echilibreaza si stari precum iritabilitatea, neurastenia, instabilitatea emotionala, crizele de plans, insomnia, anxietatea, stresul si alte simptome emotionale, precum descurajarea, oboseala si depresia, dispar in doar 2-3 luni de practica.

CITESTE Asemănarea dintre yoga și medicamentele pentru anxietate

100% dintre cazurile de sindrom premenstrual, stres sau panica au fost eliminate complet sau au ajuns la intensitate aproape zero. Nivelul scazut de hormoni este, cu siguranta, o cauza importanta a acestor simptome. Terapia prin yoga hormonala, pe langa faptul ca reactiveaza secretia de hormoni, aduce echilibru emotional, ajutand la eliminarea simptomelor sus mentionate. Chiar si tinerele femei pot suferi de probleme hormonale, iar menopauza prematura poate aparea uneori inainte de 30 de ani, provocand infertilitate si probleme psihologice. Cauzele pot fi diferite, printre ele numarandu-se socul emotional, antrenamentul excesiv, greutatea corporala foarte scazuta etc.

Prin HYT, nivelul hormonal sporeste, ajungand la normal, iar fertilitatea este restabilita. Femeile sub 40 de ani pot suferi, de asemenea, de probleme hormonale, pot avea simptome puternice de sindrom premenstrual sau ovare polichistice, care sunt mai frecvente la femeile mai tinere. Dupa 3-4 luni de pratica a terapiei prin yoga, textura hormonala si menstruatia redevin normale, iar chisturile dispar complet.

CITESTE Yoga: beneficiile sale pentru bolnavii de cancer

In HYT se lucreaza in special cu energia pranica individuala, prin activarea si trimiterea sa in anumite parti ale corpului. Prin exercitii energetice de yoga dinamica, prin tehnici speciale de pranayama si prin metode tibetane de practica energetica, HYT actioneaza in mod direct asupra hipofizei, tiroidei, ovarelor si glandelor adrenale, influentand in acelasi timp toate glandele si organele sistemului endocrin.

Prin tehnicile pranayama practicate in anumite asane, se maseaza direct glandele si organele responsabile de secretia hormonala. Stimularea glandelor este intensificata prin tehnicile tibetane si prin bandhas. HYT este un tip de practica yoga energetica si dinamica.

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Comenteaza cu Facebook