Un nou studiu demonstreaza ca inimile se sincronizeaza cu muzica si bat la unison Skip to main content
Un nou studiu demonstreaza ca inimile se sincronizeaza cu muzica si bat la unison

Cercetatorii de la The University College London Division of Psychological and Language Sciences au descoperit, printr-un nou studiu, ca inimile oamenilor aflati in public se sincronizeaza in timp ce asista la un spectacol muzical.

Studiul a fost cerut de Encore Tickets si nu va aparea in publicatii academice. Cercetarile au fost conduse de Dr. Joe Devlin, Dr. Daniel C. Richardson, John Hogan (toti de la Departamentul de Psihologie Experimentala) si Dr. Helen Nuttall, de la Universitatea Lancaster.

Echipa de doctori a monitorizat pulsul si activitatea electro cutanata a 12 membri ai audientei, care au asistat la un spectacol muzical live. Oamenii de stiinta au observat ca atat reactiile emotionale individuale, cat si inimile spectatorilor se sincronizau, reactionau la unison, iar pulsul lor scadea si se intensifica in acelasi timp.

Dr. Devlin a explicat: “De obicei, fiecare individ dintr-un grup va avea propriul ritm al batailor inimii, propriul puls, cu prea putina legatura cu ceilalti. Insa cuplurile de indragostiti sau membrii unei echipe care functioneaza excelent isi vor sincroniza bataile inimii, astfel incat inimile lor vor bate in acelasi timp, ceea ce este uimitor.”

CITESTE Naad yoga – despre esenta tuturor sunetelor

Studiul a mai descoperit ca inimile membrilor audientei, care se cunosteau de dinainte de experiment, continuau sa ramana sincronizate si sa bata la unison chiar in momentele de pauza, in care muzica se intrerupea. Dr. Devlin a opinat: “Ipoteza noastra este ca in acel moment, in acel interval, membrii audientei sunt conectati unul cu celalalt, discutand despre spectacol in cadrul grupurilor lor sociale. In timpul interactiunii sociale, unul cu celalalt, putem observa ca membrii grupului social restrans se sincronizeaza prin entuziasm, unul cu altul, dar nu si cu restul membrilor audientei, ca intreg.”

CITESTE Interviu Ionut Caloian: “Sunetul are influenta directa asupra ADN-ului”

Aceeasi echipa de cercetatori a demonstrat, intr-un studiu anterior, faptul ca a asista la un spectacol muzical live iti poate stimula sistemul cardiovascular intr-un mod similar cu 28 de minute de gimnastica la sala.

Potrivit Encore Tickets, 59% dintre oameni au declarat ca s-au simtit influentati emotional de spectacolele muzicale live la care au participat, iar 46% au spus ca se bucura de o astfel de experienta datorita atmosferei create si a faptului de a se afla in audienta.

Dr. Devlin a declarat: “Sa experimenteze spectacolul muzical live a fost mai mult decat suficient pentru a depasi diferentele de grup si pentru a produce o experienta fiziologica impartasita impreuna, ca membri din public. Aceasta demonstreza, in mod evident, ca sincronizarea fiziologica observata in timpul spectacolului a fost destul de puternica pentru a depasi diferentele de grupari sociale si pentru a conecta audienta, ca pe un intreg.”

Comenteaza cu Facebook