Interviu Veronica Alexe: “Yoga este iubire, conexiune, acceptare, intelepciune” Skip to main content
Interviu Veronica Alexe: “Yoga este iubire, conexiune, acceptare, intelepciune”

Veronica Alexe a cautat fervent raspunsul marilor intrebari existentiale si cautarile asidue au indrumat-o catre yoga. Astazi, ea este instructor si un om mult mai echilibrat datorita practicii, careia declara ca-i datoreaza dezvoltarea sa personala. Aflati mai multe despre Veronica din interviul pe care l-a oferit exclusiv cititorilor Yogasat.

veronica alexe

Yoga, pentru mine, inseamna viata, pasiune, echilibru si prezenta. In general, e un stil de viata mai degraba decat o practica. Yoga mi-a ascutit simturile si m-a facut sa ma vad asa cum sunt, sa ma accept asa cum sunt sau cel putin sa lucrez in aceasta directie, sa fiu mult mai prezenta si in conexiune cu emotiile mele, gandurile mele, starea mea fizica. Aceasta constientizare m-a facut sa trec dincolo de prejudecatile si preconceptiile pe care le-am strans de-a lungul vietii si sa ma simt mai libera, mai in pace si mai fericita.

Pot afirma cu tarie ca imi place miscarea, ca efectele practicii yoga fizice sunt absolut benefice asupra starii mele mentale si emotionale, ca nu ma deranjeza nici putina transpiratie, insa in aceasi masura ma pasioneaza zona de filosofie yoga, istoria yoga, fenomenul actual de dezvoltare si directiile pe care yoga le ia. In general, sunt foarte deschisa, accept si apreciez orice yogi si orice om care doreste sa creasca si sa fie mai bun.

CITESTE Interviu Ovidiu Atanasiu: “Toata lumea ar trebui sa practice yoga cel putin o data pe saptamana”

Pentru mine, yoga este constienta, orice as face. Fie ca este o practica mai activa, precum Ashtanga sau derivatele ei, Power, Vinyasa Americana sau alte stiluri moderne, fie ca ma focusez pe meditatie sau respiratie. Incerc sa raman prezenta si constienta, astfel incat sa pot transpune asta si in afara practicii mele propriu zise, in viata de zi cu zi.

Pot enumera atat de multe atribute sau descrieri ale practiicii yoga pentru mine, incat as umple pagini de carte, insa, in esenta, pentru mine yoga este iubire, este conexiune, este acceptare si iertare, este energie si forta de viata, este intelepciune si compasiune, modestie si asumare.

veronica alexe 1

Practica yoga mi-a schimbat total gradul de reactie la ceea ce se intampla in jurul meu si in afara zonei de control. M-a ajutat sa accept cu recunostinta orice schimbare din viata mea, sa nu ma mai lupt, sa inteleg cum sa imi dozez energia pe care o dau si cu ce fel de energie sa ma hranesc. Functional, ma ajuta sa fiu mai sanatoasa din toate punctele de vedere, fizic, mental si emotional.

Practica yoga ma ajuta sa depasesc momente dificile sau pe care le percep ca dificile, sa iau distanta si sa nu reactionez impulsiv, asa cum faceam adesea, sa ma tratez cu mai multa compasiune, deoarece sunt profilul clasic al perfectionistului, lucru cu care nu ma mandresc deloc, ci dimpotriva, cu care lucrez constant pentru a avea mai multa liniste sufleteasca si pace mentala.

Datorita faptului ca viata mea profesionala vine cu multe presiuni si ca am o viata de familie cu un sot, doi copii, dintre care unul adolescent si unul de 4 ani, si un catel, Yoga ma ajuta sa fiu mai calma, mai organizata si mai clara, mai detasata si mai deschisa la comunicare reala, profunda.

veronica alexe 2

Profesorul meu de suflet este Beko Kaygee din UK, insa nu este singurul maestru sau profesor pe care il urmez. Port un mare respect pentru Avisek Majumdar, care este chiar la noi in Romania si care face parte din scoala Bihar Yoga, pe linia Satyananda, apreciez perspectiva si practica lor si imi doresc sa ajung  in India, la Sattva Yoga, despre care am auzit doar de bine. Practic si Kundalini Yoga by Yogi Bajan, si ma ajuta de asemenea foarte mult. In rest, partcip la cat mai multe cursuri, seminarii si festivale pentru a ma mentine deschisa si inspirata.

CITESTE Interviu Sorina Fredholm: “O sesiune de 15 minute iti revitalizeaza intreg corpul”

Yoga mi-a schimbat modul de viata total, din multe puncte de vedere. Yoga nu a inceput neaparat cu partea fizica, desi pentru cine ma urmareste in social media si cine vine la clasele mele stie ca este o componenta importanta a practicii mele. Yoga, pentru mine, a inceput ca un proces de dezvoltare personala, o cautare asidua  a raspunsului la intrebarile: “Cine sunt eu? De ce in ciuda tuturor lucrurilor, nu sunt mai fericita, mai implinita sau in pace? De ce nu imi gasesc linistea interioara?”

Astfel a inceput aceasta calatorie interioara minunata, care a adus la lumina atat de mult intuneric si a lamurit aspecte cu care ma luptam de cand eram mica. Aceasta aducere in lumina a lucrurilor dureroase sau a ceea ce incercam sa ascundem este o binecuvantare, de fapt, si oricat de dureros sau anevoios ar fi drumul, merita de fiecare data.

veronica alexe 3

Desigur, din punct de vedere fizic, yoga mi-a a schimbat viata, de asemenea, deoarece inainte faceam foarte mult sport si diverse forme de miscare, insa foarte dinamice, cu extra stres asupra corpului, iar impreuna cu viata mea agitata, activa si cu mult stres nu contribuiau atat de mult la linistea mea mentala. De cand practic aproape exclusiv diferite forme de yoga, corpul este armonios, puternic, starea de sanatate imbunatatita considerabil.

Practic yoga zilnic, cel putin un aspect al practicii. Meditatia si pranayama in fiecare dimineata, iar asane  in fiecare zi, macar o practica de 30 minute, insa in general incerc sa fie peste o ora pentru a ma simti bine si implinita. Cred cu tarie in consecventa si rutina, astfel incat sfatuiesc pe toata lumea sa practice catusi de putin, dar cu o frecventa stabila.

veronica alexe 4

Sunt o mare sustinatoare a practicii yoga in instituriile de invatatamant si la locurile de munca. Noi, ca si companie, oferim abonament gratuit la studioul de yoga, astfel incat sa incurajam participarea angajatilor la clase, cu beneficii atat pentru ei, cat si pentru noi.

Cu cei doi copii ai mei practic yoga frecvent acasa, iar cel mic chiar face yoga la gradinita, ceea ce ma incanta. In viitor, imi doresc pe cat posibil sa ma pot implica in astfel de proiecte cu copiii, in scoli si in gradinite, si sunt sigura ca in cativa ani vom reusi sa facem niste pasi importanti in aceasta directie.

In general, consider ca daca ne ascultam suficient de indeaproape si ne conectam cu noi insine, putem si suntem, fiecare dintre noi, propriul profesor caci, pana la urma, cine poate sti mai bine decat noi ce se intampla in interior?

Comenteaza cu Facebook