Yoga în lunile de iarnă Skip to main content
yoga-iarna

Cu cât vremea este mai rece, cu atât există mai mult tendința de a renunța la practica yoga și de a rămâne, în schimb, în confortul casei, la căldură. Cu toate acestea, iarna este un moment foarte bun de a intensifica practica de yoga, în special cea posturală. Te va ajuta să menții metabolismul activ, să accesezi acel foc interior care să te țină sănătos și activ.

La fel cum adaptezi dieta în funcție de sezon, la fel se poate adapta și practica yoga. Atunci când este frig afară, este cazul să recurgi la tehnici de încălzire a corpului și de activare a focului interior.

Kapalabhati

“Respirația de foc” este o tehnică de purificare, încadrată de unele stiluri de yoga în practica de Pranayama. Kapalabhati presupune curățarea plămânilor de dioxidul de carbon în exces și, odată cu acest lucru, aducerea de energie în corp.

Vezi aici cum se practică Kapalabhati corect și în siguranță: Kapalbhati – respirația pentru o minte strălucitoare. (yogasat.ro)

Salutul Soarelui

Surya Namaskar este în esență o practică completă, dacă este făcută cu discernământ și conștientizare. Fiind, de fapt, o formă de venerare și conectare la energia Soarelui, practica va menține corpul cald și va activa Agni, acel foc interior care guvernează atât sistemul digestiv, muscular și imunitatea. În funcție de ce beneficii vrei să obții de la practică, tu și corpul tău veți decide ritmul în timpul practicii. Dacă o faci foarte lent, practica va spori flexibilitatea corpului fizic, iar pe măsură ce sporești ritmul aceasta va ajuta la activarea metabolică și chiar în procesele de slăbire.

Ține brațele ridicate

Ca regulă generală în orice fel de activitate posturală, brațele ridicate la nivelul umerilor sau mai sus de atât, activează și tonifiază sistemul nervos, ceea ce va produce o căldură internă plăcută, care să te facă să suporți mai ușor zilele geroase. Mai mult decât atât, tonifierea sistemului nervos duce, în timp, la ridicarea nivelului de toleranță la frustrare, ceea ce te va face mai prietenos și mai puțin reactiv, în general.

Activează chakra Manipura

Locul Agni, al focului interior, este în centrul abdomenului, în chakra Manipura. Din punct de vedere fizic, poți începe încălzirea corpului cu câteva serii de abdomene, iar apoi să abordezi și câteva asane, pentru beneficii în toate planurile. Îți vor fi de mare ajutor torsiunile, aplecările în lateral ale trunchiului, dar și Uddiyana Bandha, care, prin contracția mușchilor abdominali și a diafragmei, te va ajuta să cureți eventualele impurități care nu lasă focul interior să se manifeste. Ai, însă, grijă cum menții asanele și Bandha, încearcă să fii gentil cu practica și atent la mesajele corpului.

Citește și: Bandha: cum se practica si ce beneficii are (yogasat.ro)

Inversiile

Inversiile te vor ajuta oricum în procesele de purificare și de restabilire a fluxului energetic. Deși este nevoie să rămâi prezent și concentrat pe inversii, este bine să le dai o șansă dacă ai suficientă experiență în practică. Statul pe cap, statul pe mâini sau pe antebrațe sunt recunoscute pentru efectele lor de încălzire și regenerare a corpului, astfel că le poți introduce la finalul practicii. Evită-le, însă, dacă simți zona cervicală mai sensibilă, ai probleme cu tensiunea arterială sau ești în primele trei zile ale menstruației.

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook