7 sfinti care au urmat calea shivaismului Skip to main content
7 sfinti care au urmat calea shivaismului

Shivaismul este o scoala filozofica care face parte din hinduism si care il considera pe Shiva zeitatea suprema, Constiinta Universala.

Avand in vedere ca shivaismul dateaza de mai bine de 3.000 de ani, exista informatii saracacioase cu privire la adeptii acestei scoli. Exista insa informatii despre cativa sfinti care au urmat calea shivaismului – iata despre ce sfinti este vorba:

Kannappa – Kannappa a trait sud-estul Indiei, in regiunea Kalahasti, care este in zilele noastre cunoscuta sub denumirea de Andra Pradesh. Kannappa se ocupa cu vanatoarea si era devotat zeului Shiva, pe care il cinstea zilnic oferindu-i ofrande precum flori sau carne. Se spune chiar ca acesta a vrut sa ii ofere pe post de ofranda ochii sai zeului Shiva. Kannappa si-a scos un ochi, iar in timp ce intentiona sa si-l scoata si pe al doilea, zeul Shiva a aparut si l-a impiedicat sa o faca.

Tirumular – mistic si scriitor renumit al perioadei sale, Tirumular a fost considerat unul dintre cei mai mari sfinti ai secolului a VI-lea. Se spune despre acesta ca era inzestrat cu puteri supranaturale. Tirumular a scris peste 3.000 de poeme in cinsta lui Shiva.

Manikkavacha – fondatorul a sat maranga, adica a caii adevarului, Manikkavacha este unul dintre cei 4 maestri ai Shivaismului. Inainte de a isi dedica viata lui Shiva, acesta a fost ministru la curtea regelui. El este autorul lucrarii Tiruvachakam, carte de capatai in shivaism.

Appar – Appar a fost considerat al doilea cel mai mare profesor in shivaism si a trait in secolul al VII-lea inainte de Hristos. Acesta a descoperit dasamarga – calea servitorului din shivaism.

Jnana Sambandha – al treailea cel mai mare maestru in shivaism, a descoperit satputra marga – calea fiului. Jnana Sambandha a fost devotat ai lui Shiva si Parvati inca din copilarie, dedicandu-le acestora o serie de poeme. Se spune despre el ca a calatorie in intreaga Indie, savarsind miracole.

Sundaramurthi – al patrulea mare maestru in shivaism, Sundaramurthi a descoperit sahamarga – calea prietenului. Acesta si-a dedicat intreaga viata lui Shiva. La batranete, si-a pierdut complet vederea, insa si-a recapatat-o prin disclipina spirituala si devotiune.

Arunagiri – in tinerete a trait in pacat, dedicandu-se complet placerilor lumesti. Devenind adept al sfantului Murugan, primul copil al lui Shiva, Arunagiri s-a convertit la shivaism.

Comenteaza cu Facebook