Asane și practici pentru purificarea Muladhara chakra – a doua parte | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
muladhara

Apana vayu și Muladhara

 

citeste prima parte din practici pt Muladhara aici 

Apana vayu este legat de elementul pământ, iar chakra pe care o stimulează este Muladhara. Datorită acestor caracteristici, apana vayu se găsește predominant în regiunile inferioare ale corpului, în esență, zona pelvină, în abdomenul inferior, pelvisul, intestinul gros și regiunile inferioare ale corpului.

Apana Vayu se traduce prin „aerul care se îndepărtează”, care mișcă energia în jos și în afara corpului nostru prin respirație, sistemul digestiv și menstruație. Pe lângă procesul de eliminare fizică, susține și eliminarea mentală sau emoțională.

Deoarece acest vayu se ocupa de eliminarea deșeurilor, organele genitale, colonul, rectul, intestinele, rinichii, vezica urinară sunt organele în care circulă cel mai mult.

Funcțiile Apana Vayu

Ori de câte ori simțim nevoia de a urina sau de a defeca, suntem la menstruație sau suntem în timpul nașterii, apana vayu este cel care determină fluxul energetic spre exterior.

Funcția de bază a apana vayu este eliminarea, inclusiv cea a gândurilor distructive sau negative. 

Apana vayu încurajează absorbția adecvată a nutrienților și a apei din alimentele pe care le consumăm. Când sistemul digestiv funcționează corect, formarea fecalelor și a urinei nu este alterată. Excreția în timp util ajută la menținerea intestinelor curate și sănătoase. De asemenea, eliberarea gazelor, reduce presiunea în abdomen și piept, și ajută la evitarea problemelor cu aciditatea, arsurile la stomac sau ulcerul stomacal.

Funcționarea optimă a sistemului reproducător este guvernată de apana vayu. Apana vayu ajută și la naștere și la ducerea sarcinii la termen, prin contracția mușchilor și împingerea copilului. În sfârșit, acest vayu controlează, ejacularea, excitarea sexuală și un libido sănătos, toate acestea fiind responsabile de reproducere și concepție.

Simptome de dezechilibru Apana Vayu

Se spune că apana vayu este dezechilibrat atunci când oricare dintre funcțiile de mai sus este necorespunzătoare. Fiind conectat la Muladhara, orice dezechilibru al acesteia poate duce, la o perturbare în apana vayu.

Când există un exces de energie negativă și toxine în corp., acestea pot duce la diferite boli. Câteva semne comune ale unui apana vayu viciat sunt:

•           Durere în partea inferioară a spatelui, a coapselor și a genunchilor

•           Urinare frecventă sau dificilă

•           Constipație, diaree, sindrom de colon iritabil

•           Infertilitate, probleme cu menstruația

•           Disfuncție erectilă, pierderea libidoului

•           Lene, lenevie

•           Oboseală

•           Îndoială de sine, nesiguranță

•           Slăbiciune

•           Anxietate

•           Confuzie, deconectare

•           Indecizie

Apana Vayu poate să fie în exces sau să fie deficitar, ceea ce poate duce la experimentarea simptomelor menționate mai sus. Cu toate acestea, nu este dificil să se mențină un echilibru în fluxul apana vayu.

Citește și: cele-cinci-vanturi-vayus

Practicarea yoga, pranayama, meditația, mudrele, dietele și anumite schimbări ale stilului de viață pot aduce efectele dorite. Dacă există simptome de apana vayu în exces, trebuie intensificate practicile care stimulează prana vayu. Prana vayu se mișcă în sus și interior, în comparație cu apana vayu care se mișcă în jos și în exterior.

În timpul execuției asanelor în postura șezând, se poate practica Mula Bandha, închidem prin contracția mușchilor chakra rădăcină. Acest lucru ajută la reglarea mișcării apana vayu într-un mod eficient.

Pentru deficit de apana vayu (atunci când apare constipația și nu există mișcare intestinală), este indicat contactul direct cu pământul. Mersul desculț  pe pământ, grădinăritul, asane specifice, precum cele cu aplecare înainte, în picioare sau care implică răsuciri, vor întări fluxul Apana vayu.

Kapalbhati Pranayama este una dintre cele mai recomandate practici care poate crește apana vayu. Expirația puternică favorizează eliminarea toxinelor prin respirație, favorizând detoxifierea fizică și mentală.

De asemenea, se poate practica Apana Mudra pentru a promova mișcările intestinale care ar putea fi perturbate din cauza dezechilibrului apana vayu. Se unesc vârfurile degetelor mijlociu și inelar, cu degetul mare, la ambele mâini. Hasta mudra poate fi practicată timp de 15 minute de 3 ori pe zi. După ce se remarcă reducerea simptomelor, nu se mai exersează această mudra.

Aceste practici pot fi, de asemenea, completate cu alte metode, cum ar fi o dietă sănătoasă cu alimente proaspete și organice, legătura cu pământul etc. pentru a menține apana vayu în echilibru.

Apana vayu este unul dintre cele mai importante vayus din organism. Procesul de eliminare este esențial pentru a menține organismul sănătos. Putem observa că multe probleme ale corpului pot fi rezolvate dacă sistemul digestiv și procesul de eliminare funcționează în condiții optime.

Practicarea asanelor de yoga care masează organele interne ale sistemului digestiv și deschid pelvisul vor face minuni. De asemenea, deoarece vayu este vânt, pranayama joacă, de asemenea, un rol important în menținerea echilibrului apana vayu.

 

 

Surse: chakrapractice.com, fitsri.com

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook