Asane și practici pentru purificarea Muladhara chakra – prima parte | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
muladhara

În corpul subtil, chakrele constituie o rețea de centre energetice, iar cunoașterea arhitecturii lor, ne ajută să explorăm interiorul nostru, dezvăluindu-ne diferite stări de conștiință. Un punct de plecare în această călătorie poate fi chakra rădăcină, Muladhara.

Situată la baza coloanei vertebrale, este asociată cu sentimentele de securitate și stabilitate, reprezentând conexiunea noastră cu lumea fizică. Când această chakră este echilibrată, experimentăm un sentiment de siguranță și pace.

În cazul în care apare un blocaj sau dezechilibru, pot apărea o serie de simptome, precum anxietatea, depresia, atacurile de panică și chiar afecțiuni ale organelor din aceasta zonă, inclusiv durerile de spate.

Practica yoga susține sănătatea fizică și mentală în multe moduri, prin menținerea sănătății respiratorii și circulatorii, prin îmbunătățirea puterii musculare și creșterea nivelului de energie. De asemenea, s-a dovedit că yoga reduce stresul, ajută la reducerea și eliminarea anxietății și contribuie la îmbunătățirea stării de spirit a practicantului.

Acest lucru se datorează faptului că posturile yoghine ajută la eliminarea tensiunii fizice din corp, susțin fluxul de energie în jurul corpului și elimină blocajele energetice, fiind benefice în susținerea bunei funcționări a chakrei rădăcină, dar asigură și curgerea liberă prin corp a energiei vitale, prana.

În condițiile în care Muladhara funcționează echilibrat, aceasta influențează pozitiv întreg sistemul energetic al corpului, și astfel, energia Kundalini se poate trezi.

Asane pentru echilibrarea Muladhara

Chakra rădăcină este fundamentul existenței noastre. Dacă ne simțim epuizați, fără vitalitate, ar putea însemna că Muladhara nu funcționează în parametri optimi.

Mai jos, sunt enumerate câteva asane care ajută la corectarea dezechilibrului acestui centru energetic important, pentru a ne reconecta cu energia pământului. Posturile sunt concepute special pentru a promova vindecarea Muladhara, prin activarea fluxului de energie în jurul zonei pelvine, unde se află localizată.

Balasana (postura copilului)

Este o postură excelentă pentru vindecarea chakrei rădăcină, deoarece permite conectarea cu Pământul. Se recomandă mai ales atunci când suntem stresați pentru că ajută la calmarea minții și la relaxare.

Citește și: balasana-postura-copilului

Tadasana, cunoscută și sub numele de postura muntelui, urmată de conștientizare, creează un sentiment de stabilitate și încredere în forțele proprii.

Citește și: tadasana-postura-muntelui

Malasana

Este o asana care întărește și întinde șoldurile, zona inghinală, partea inferioară a spatelui și gleznele, contribuind la o digestie mai bună.

Citește și: malasana-1

Uttanasana

Este o asana care poate fi incredibil de benefică în vindecarea Muladhara. Pe lângă îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale, poate ajuta la calmarea minții și la ameliorarea stresului. Când este executată corect, această postură stimulează ușor chakra rădăcină, permițând gravitației să atragă energia în jos, către picioare. 

Citește și: uttanasana

Padmasana (postura Lotusului)

Este una dintre cele mai populare poziții de yoga pentru vindecarea chakrei rădăcina, care, pe lângă îmbunătățirea stabilității fizice, poate avea și efecte calmante asupra minții și a emoțiilor. O practică regulată a acestei asane poate îmbunătăți concentrarea și poate reduce stresul și anxietatea.

Dacă ne luptăm cu o stimă de sine scăzută sau cu o lipsă de încredere din cauza unei chakre rădăcină cu blocaje, introducerea acestei posturi în rutina zilnică, ar putea fi contribui la obținerea unei stări de echilibru și seninătate.

Citește și: padmasana-0

Trikonasana (postura triunghiului)

Este una dintre cele mai populare posturi de yoga care ajută la susținerea unei chakre rădăcina sănătoase. Această postură ajută la activarea și echilibrarea Muladhara prin împământarea energiei corpului. Întărește picioarele, întinde șoldurile, îmbunătățește digestia, ameliorează stresul și anxietatea. 

Citește și: trikonasana-postura-triunghiului

Setu Bhandasana

Este o asana care tensionează și întărește mușchii coloanei vertebrale, ajutând la eliberarea stresului și la îmbunătățirea circulației în întregul corp, prin activarea tuturor centrilor energetici, (activează toate chakrele).

Image

Utkatasana (postura scaunului)

Este o postură de yoga puternică, care ajută la stabilirea unei conexiuni profunde cu chakra rădăcină. În timp ce executăm asana, ne concentrăm și coborâm bazinul, sprijinindu-ne pe ambele picioare, cu coloana vertebrală dreaptă. Acest lucru va ajuta la eliberarea oricăror tensiuni sau blocaje din Muladhara, care ar putea cauza sentimente de letargie sau stimă de sine scăzută. O practică îndelungată a acestei posturi creează un simț al puterii, manifestare a unei chakra rădăcină echilibrată.  

Citește și: utkatasana-sau-postura-scaunului

Virabhadrasana I (Războinic I)

Este una dintre cele mai cunoscute posturi de yoga, care întărește picioarele și deschide pieptul, îmbunătățind stabilitatea și echilibrul general. Practicând această postură în mod regulat, putem experimenta sentimente sporite de siguranță, prin construirea puterii interioare și a rezistenței.

Citește și: virabhadrasana-1-2-3-asane-ce-aduc-putere-concentrare-incredere-si-curaj

Virabhadrasana II (Războinic II)

Este o postură care activează chakra rădăcină promovând echilibrul și stabilitatea. Ajută la eliberarea tensiunii din șolduri și întărește mușchii picioarelor și ai spatelui. Practicând această asana putem spori sentimentele de curaj și încredere în forțele proprii, în timp ce ne eliberăm de orice anxietate sau stres. 

Practicarea yoga este o modalitate excelentă de a vindeca chakra rădăcină, dar se poate combina și cu alte metode de vindecare, precum:

Nadi Shuddhi

Este o formă de exercițiu de respirație (cunoscut și sub denumirea de respirație alternativă a nărilor), care ajută la echilibrarea energiilor masculine și feminine din corpul nostru. Mulți o practică la începutul sau la sfârșitul unei sesiuni de yoga (sau chiar în timpul unei asane) pentru a energiza și calma corpul și mintea. 

Meditația

Meditația este una dintre cele mai eficiente moduri de a echilibra o Muladhara hiperactivă, ce are beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului și a anxietății, prin liniștirea mentalului și îndreptarea atenției spre interior.

Aromaterapia

Anumite uleiuri esențiale, cum ar fi lemnul de cedru, lemnul de santal și cel de paciuli, au proprietăți de împământare care ajută la echilibrarea fluxului de energie prin chakra rădăcină.

Putem aprinde o lumânare aromată, un difuzor cu ulei esențial sau un bețișor parfumat, în timp ce practicăm yoga, pentru a ajuta la concentrarea minții și pentru a accesa energia de bază a Muladharei, care emana energia mirosului.   

Cristalele

Cristale precum hematitul, obsidianul negru sau jaspul roșu pot ajuta la reechilibrarea chakrei de bază, prin absorbția energiilor negative din jurul nostru. Putem plasa cristale în jurul casei sau chiar să purtăm bijuterii cu pietre benefice diferitelor chakre, în timp ce efectuăm o postură de yoga, pentru a beneficia de energiile vindecătoare ale acestor cristale.

Încorporând aceste instrumente suplimentare în rutina zilnică, vom descoperi că devenim mai puțin afectați de factorii externi care ne influențează viața si mai preocupați de conștientizarea propriului sine.   

 

 

Surse: chakrapractice.com, fitsri.com

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook