Carmen Lazar: „Prin practica yoga sunt mai atentă la ideea de integritate.” Skip to main content
Carmen-lazar-instructor-yoga

Carmen Lazar practică yoga din 2008 și în 2019 a obținut diploma de instructor yoga la Power Yoga Romania.

Printre beneficiile aduse de practica yoga, Carmen a scapat de durerile de spate cauzate de statul la birou câte 9 - 10 ore și de un sindrom premenstrual. De asemenea, practica i-a oferit curajul de a trăi mai autentic, de a demisiona de la job-ul corporatist și a se putea ocupa de atelierul de recondiționare de mobilier și obiecte vechi pe care îl ținea doar la nivel de hobby. Și de asemenea pentru a avea disponibilitatea și flexibilitatea în program pentru a preda yoga.

Vezi aici Lumânăre naturala cu 12% uleiuri esentiale, Elementul Apa

Mai multe despre Carmen în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Am obținut diploma la Power Yoga Romania in 2019. Practicam la acest studio din 2017 dar nu reușeam să fiu atât de consecventă pe cât mi-aș fi dorit deși beneficiile erau evidente. Era o chestiune de disciplină personală sau mai degrabă de lipsa ei, așa că, în Ianuarie 2019 am intrat într-un program organizat de studio numit ”40 days” ce implică practica asanelor de minim 5 ori pe săptămână, meditație, introspecție și alimentație conștientă. Acest program mi-a transformat corpul și sănătatea și mi-a adus în atenție un vis peste care se așternuse praful, acela de a deveni instructor de yoga la un moment dat în viața asta. Am avut la un moment dat un prieten, fost deținut pentru trafic de droguri care a descoperit Bikram Yoga în închisoare, și care ulterior, eliberat fiind și cu o viziune nouă asupra vieții, a decis să devină el însuși instructor de yoga. El a fost cel care m-a inspirat prin vitalitatea și echilibrul personal pe care le manifesta în tot ceea ce făcea, dar la momentul potrivit motivația personală probabil nu era suficient de puternică.

Image
carmen-lazar-instructor-yoga

 Așadar, revenind la anul 2019, în luna martie m-am înscris la Teacher Training-ul de 200 de ore organizat la același studio de Adriana și Adrian Gheorghiu, care sunt traineri certificați de Baptiste Institute în California. După training a urmat un internship de trei luni iar apoi am activat ca instructor la acest studio pană în iulie 2020 când s-a închis.

Yoga este pentru asigurarea sănătății și pentru viața lungă și fericită pe care vreau să o trăiesc, pentru o viață activă și relații care îmi aduc bucurie și evoluție la nivel personal. Cu întreruperi, practic din 2008.

În primul rând efectele au fost la nivel fizic, am scăpat complet de durerile de spate cauzate de statul la birou câte 9 - 10 ore și de un sindrom premenstrual pentru care medicii îmi spuneau ca este în regulă să iau calmante trei zile pe lună ca să-mi calmeze durerile, lucru ce mă frustra pentru că nimeni nu se uita în profunzime la cauze.

Apoi a apărut nevoia de a trăi mai autentic și în acord cu ceea ce îmi doresc, nu cu ceea ce ar trebui să îmi doresc. Și am început sa fac asta aducând modificări mai ales în plan profesional unde am găsit curajul de a-mi da demisia din corporație pentru a putea crește, împreună cu soțul meu atelierul de recondiționare de mobilier și obiecte vechi pe care îl țineam la nivel de hobby. Și de asemenea pentru a avea disponibilitatea și flexibilitatea în program pentru a preda yoga.

Vezi aici Set carduri cu 53 de asane Yogasat + broșură ghid meditație

Cred că prin practica yoga sunt mai atentă la ideea de integritate. Sunt mai atentă la lucrurile pe care mi le asum, la angajamentele pe care mi le iau, caut să fie în acord cu persoana care am devenit, să fie autentice pentru ca niciuna din părțile implicate sa nu aibă de suferit. Să spun da sau nu din convingere, și nu din obligație, frică sau teamă.

Caut să mențin o practică fizică de 3-4 ori pe săptămână și principiile yamas și nyamas în tot ceea ce fac.

Cu siguranța toată lumea ar putea beneficia de pe urma efectelor de reducere a stresului pe care le are practica yoga și de mai multă prezență în propriul corp și în relațiile cu mediul și cei din jur.  În acest sens, aș vrea sa citez aici misiunea Insitutului Baptiste:

”Noi existăm pentru a perturba viața trăită în voia sorții. Există o problemă urgentă, oamenii fiind blocați în resemnare, cinism, amorțire, și trăind vieți care duc la îmbolnăvire cronică. Trăiesc în voia sorții. De aceea există Institutul Baptiste pentru a perturba acest stil de viață. Noi trezim și dăm putere oamenilor să trăiască viața în deplinătate și la potențial maxim, ca pe o experiența de la o clipă la alta. Susținem masele în a-și descoperi scopul și le oferim structura prin care să-l urmeze. Suntem aici pentru a modifica ceea ce este posibil pentru toți oamenii.”

Practica de power yoga pe care o fac și o predau este una destul de intensă fizic, și fără mijloace de conștientizare cum ar fi respirația ujjay, drishti - atenția focalizată, badhas blocarea anumitor zone pentru mai multă stabilitate, ar fi destul de greu de susținut.

Image
carmen-lazar-instructor-yoga

Practic meditația ca formă de prezența, fie așezată într-un spațiu liniștit și aducându-mi atenția la respirație și la senzațiile corpului, fie în timp ce lucrez, deoarece lucrez mult cu mâinile folosesc asta ca pe o oportunitate de a-mi urmări mintea și de a căuta să rămân cât mai focalizată pe ceea ce fac. Îmi place sa folosesc și meditații ghidate în momente în care mă confrunt cu o intensitate emoțională sau mentală  mai ridicata și îmi este greu să îmi mențin starea de prezență.

În mod constant îi urmăresc pe Baron Baptiste, fondatorul practicii pe care o predau și Abraham Hicks pentru a folosi cât mai eficient principiile legii atracției. De asemenea găsesc inspirație pentru a trăi autentic la Sadhguru, Elio D`Anna, Brene Brown.”

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook