Cele 5 tattva: semnificatie si rol Skip to main content
Cele 5 tattva: semnificatie si rol

Tattva inseamna esenta. Cele 5 tattva din sunt: Pamantul, Apa, Focul, Aerul si Eterul. Acestea sunt completate de cele 3 gunasuri, trasaturi care determina atitudinea pe care o ai fata de viata si nu numai.

Pritvi Tattva - Pamantul

Primul tattva este Pamantul, caruia ii corespund creatia, stabilitatea, contractia si lacomia – Pritvi Tattva. Inlocuieste lacomia trupeasca si lumeasca cu lacomia de a impartasi adevarul, de a detine bogatii spirituale si de a deveni un sfant in viata. Simtul asociat lui Pritvi Tattva este mirosul. Elementul Pamant exprima atasamentul, actiunea instinctuala si lenea. Fundatia structurii fizice a corpului, adica oasele, carnea, dintii si pielea provin din acest element. La fiintele umane, acest element este localizat la baza perineului.

Citeste: RECOMANDĂRI AYURVEDA PENTRU ECHILIBRAREA EMOȚIONALĂ

Simbolistica: forma patrata si culoarea galbena, a argilei

Apas Tattva – Apa

Simtul asociat acestui element este gustul. Apas Tattva reprezinta manifestarea fortei si a dorintei, precum si a atasamentului. Glandele, sangele si fluidele repreoducatoare provin din acest element. El se manifesta la nivelul rinichilor, organelor reproducatoare si a sistemului limfatic. La fiintele umane, Apas Tattva este localizat la nivelul rinichilor, al organelor reproducatoare, al sistemului limfatic si al glandelor suprarenale. 

Simbolistica: forma de semiluna si culoarea alb-argintiu

Agni Tattva – Focul

Agni Tattva este elementul caruia ii corespund determinarea, actiunea fizica, transformarea si chiar si furia.  Simtul care corespunde elementului Angi Tattva este vederea. Agni Tattva este principala sursa de energie a organismului, ocupandu-se cu digestia alimentelor, cu producerea sangelui si a altor fluide dar si cu dezvoltarea organismului. Organele dominate de acest element sunt splina, pancreasul, ficatul si glandele suprarenale. Asa cum soarele face posibila viata pe pamant si agni tattva face posibila viata omului. Acesta este amplasat la fiintele umane in zona ombilicului.

Simbolistica: forma de triunghi cu varful in sus si culoare rosu clasic

 

Vayu Tattva – Aerul

Acestui element ii corespund cunoasterea, miscarea si atasamentul. Ataseaza-te de ideea de a fi sanatos, fericit si voios si de a nu vedea oamenii suferind. Simtul Vayu Tattva este atingerea, simtul tactil. Vayu Tattva reprezinta forta vitala, adica prana, produce celulele si samanta vietii. Acest element mentine organele sanatoase si functionale si stimuleaza totodata circulatia sanguina. Centrul Vayu Tattva este in zona pieptului, incluzand principalele organe si glande: plamanii, inima, glanda timus.

Simbolistica: forma de cerc si culoare albastra

Citeste: PILDA FERMIERULUI EXPLICA FILOZOFIA CARE STA LA BAZA YOGA SI AYURVEDA

Akasha Tattva – Eterul

Acestui element ii corespund intuitia, transcendenta, gratia. In loc de a deveni dominat de ego, mai degraba identifica-te cu infinitul. Simte-te recunoscator ca Dumnezeu te-a facut om. Simtul asociat acestui element este sunetul. Persoanele al caror element predominant este Eterul sunt cele mai fericite si mai lipsite de griji persoane din lume. Zonele din organism care corespund Akasha Tattva sunt: glanda tiroida, paratiroida, glanda salivara si amigdalele. Secretiile acestor glande mentin mintea hranita. Din Akasha Tattva se nasc si celelalte 4 tattve.

Toate aceste 5 elemente din care este alcatuit Universul se regasesc si in corpul uman. Universul este intregul cosmos, iar noi suntem un microcosmos al intregului cosmos.

A nu se confunda elementele fizice (pamant, apa, foc, aer ) cu tattvele, ele sunt doar o emanatie a tattavelor corespondente. La fel si in cazul akasha tattva.

Noi, in calitate de fiinte umane, avem datoria sa ne purificam si sa echilibram aceste tattve in noi pentru a putea accesa nivele de constiinta mai profunde. Modalitatile de purificare si echilibrare a acestor tattve (esente) se predau la cursurile si activitatile Hatha Yoga SEVA.

tattva

 

*Hatha Yoga SEVA organizeaza, in perioada 27 ianuarie 2018 – 11 februarie 2018, un retreat la Marari Beach, o plaja paradisiaca din sudul Indiei. De asemenea, se vor vizita locuri cu o incarcatura spirituala aparte precum comunitatea spiritual-religioasa Auroville, dar si ashramul renumitului Sadhguru. Mai multe informatii aici.

Comenteaza cu Facebook