Chiar trebuie să plătim Yoga Alliance pentru diploma de yoga? Skip to main content
Ganesha_yoga_money

Pe majoritatea diplomelor de yoga precum și pe mai toate fațadele școlilor de yoga (se poate citi și ca homepage) se observă, ca să nu spunem că te izbește de-a dreptul, ”semnătura” Yoga Alliance.

Ce este Yoga Alliance? 

Yoga Alliance este cea mai mare organizație internațională non-profit pentru profesorii și școlile de yoga din Statele Unite. Este o comunitate, un registru al profesorilor și instituțiilor de yoga din întreaga lume care s-au înscris voluntar în asociație.

Yoga Alliance este percepută drept purtătorul standardului în yoga la nivel mondial deși, din 1997 până în prezent, a înregistrat profesori și instituții fără ca acestora să li se verifice riguros și direct de către ei cunoștințele sau standardele de competență.

Yoga Alliance nu certifică profesorii de yoga și nici nu oferă acreditarea instituțiilor sau școlilor de formare! Yoga Alliance nu evaluează și nu certifică direct competențele didactice. Lasă evaluarea instructorilor în grija celor care dau diploma, transformând certificarea într-un proces total subiectiv. Yoga Alliance oferă o înregistrare adică calitatea de membru al unei comunități.

Înregistrarea nu e nici acreditare și nici certificare!

Yoga Alliance în cifre*

”Money makes the world go round!”

7.757.000 $, de-a lungul timpului, din taxele de aplicare (școli & instructori) – fără a lua în calcul taxele de reaplicare, date o dată la 3 ani.

7.775.220 $ / an de la profesorii și școlile înregistrate.

La mijlocul lui mai 2020, Yoga Allinace avea:

8.246 de școli de yoga înregistrate la nivel mondial

89.172 de profesori de yoga înscriși la nivel internațional

3.298.400 $ încasați din taxele de înregistrare (400 $ / școală) – înscrierea trebuie înnoită o dată la 3 ani

1.979.040 $ din taxele anuale (240 $ / an / școală)

4.458.600 $ percepuți din taxele de înscriere (50 $ / profesor) fără a lua în calcul taxele încasate pe trecerea la următorul ”grad” (alți 50 $ / profesor)

5.796.180 $ anual de la profesori (65 $ / instructor / an) 

Aceste cifre nu includ alte posibile modalități prin care organizația face bani din lista profesorilor, formatorilor și instituțiilor sau banii strânși din donațiile pe care le poți face pe site.

Consecințe

”Nu mai jucați yoga pe bani!” (Răzvan  Exarhu)

“Registrul” Yoga Alliance nu are nicio legătură cu competența de predare. Astfel legitimitatea și valoarea de piață oferite de listarea în registru se bazează pe o percepție greșită conform căreia Yoga Alliance „certifică” profesorii și are vreo legătură cu competența sau profesionalismul didactic.

Registrul Yoga Alliance clasifică toți profesorii pe câteva „niveluri” bazate exclusiv pe orele contabilizate birocratic, ”la kg”: 200, 300, 500 ore. Acest model bazat pe ore este o prezentare greșită a unei competențe didactice reale, care nu are legătură cu cerințele birocratice. Ca atare, profesorii cu puține abilități sunt reprezentați în registrul Yoga Alliance ca fiind la egalitate cu profesori mult mai capabili, chiar de elită.

Cunoștințele profesorilor cu înaltă calificare nu sunt recunoscute în cadrul sistemului Yoga Alliance. Acești profesori sunt în schimb împovărați cu o birocrație bazată pe ore și își epuizează timpul și finanțele care ar putea fi utilizate în activități legitime de studiu și predare.

 

CITEȘTE ȘI: Ashtanga yoga autentică este pe cale de dispariție

Perspective și alternative

”Unfold your own myth.” (Rumi)

Trebuie să ne gândim dacă dorim să perpetuăm perspectiva falsă conform căreia registrul Yoga Alliance este în vreun fel legat de competență sau legitimitate. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când o organizație afirmă că ei sau profesorii lor sunt „certificați”, „acreditați” sau „aprobați de” Yoga Alliance, perpetuează un mit fals. Se vinde în esență o ștampilă Yoga Alliance pe o diplomă.

Însă, trebuie să fim conștienți că nu trebuie să fim înregistrați la Yoga Alliance și că există alternative!

- Urmarea unor maeștrii autentici, unanim recunoscuți, precum Ramana Maharshi, Guru Nanak, Swami Lakshmanjoo, Kabir Das, Shams Tabrizi sau Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī

- Îmbunătățirea și întărirea constantă a rădăcinilor cunoașterii și educației, cum ar fi linia Krishnamacharya, Kripalu, Para Yoga, Vijnana Bhairava sau Van Lysebeth

- Crearea propriul proces de certificare. Cu alte cuvinte, dacă înveți Metoda ABC, poți să certifici că profesorii tăi sunt calificați pentru a preda Metoda ABC.

*cifre estimate conform informațiilor publicate de pe site-ul Yoga Allinace

Comenteaza cu Facebook