De ce se practica yoga doar dimineata si seara Skip to main content
De ce se practica yoga doar dimineata si seara

Yoga se practica numai dimineata si seara, niciodata in mijlocul zilei. Yoghinii considera ca yoga practicata dimineata, la rasaritul soarelui, previne problemele de sanatate, in timp ce practicata seara are, mai degraba, un efect curativ.

Sadhguru explica de ce nu se practica niciodata in mijlocul zilei: “practica yoga genereaza ushna. Ushna se poate traduce prin “caldura”. Este vorba despre caldura care, alaturi de sheeta si pitta, controleaza unele functii ale organismului. Atunci cand apare ushna in exces, temperatura interioara a organismului creste si se creeaza dezechilibre”. Mai mult decat atat, daca ushna creste foarte tare, celulele intregului organism au de suferit. La limita dintre zi si noapte, adica dimineata devreme si seara tarziu, practica yoga nu genereaza ushna in exces.

In India, spre exemplu, yoga se practica dimineata inainte de 8:30 si seara dupa 16:00 – 16:30.

De asemenea, dimineata si seara exista niste energii care faciliteaza practica yoga, permitand mai usor sesizarea si accesarea unor energii subtile in timpul practicii, dar si in timpul meditatiei.

Daca iti doresti sa iti modelezi mintea prin practica yoga si meditatie, atunci intervalele orare denumite sandhya sunt cele mai potrivite intrucat in acele momente energiile planetei se afla in tranzitie, ceea ce este de mare ajutor pentru practicant. Brahma Sandhya este perioada de la rasarit, in timp ce Mahesha Sandhya este perioada de la apusul soarelui, iar acestea sunt cele mai propice intervale orare pentru practica.

Ultima parte a noptii – intervalul ideal pentru progresul spiritual

Daca tintesti catre un progres spiritual major, atunci ar trebui sa practici chiar inainte de rasarit, in perioada denumita Brahma Muhurta, adica intre 3:30 AM si 5:30-6:00 AM. Acest interval orar faciliteaza o constientizare mai usoara si un progres spiritual mai rapid. Totodata, daca se practica asane in acest interval, “ceasul” intern al organismului se va sincroniza cu “ceasul” energetic al planetei si te vei trezi fara alarma in fiecare dimineata intre orele 3:20 AM si 3:40 AM.

Comenteaza cu Facebook