Interviu Diana Balmus: “Inainte de a descoperi yoga, as fi zis ca e aberant ceea ce gandesc acum” Skip to main content
Interviu Diana Balmus: “Inainte de a descoperi yoga, as fi zis ca e aberant ceea ce gandesc acum”

Diana Balmus practica mai multe tipuri de yoga si declara ca se bucura astfel de o stare perfecta de sanatate. Ba mai mult, spune ca a devenit alt om prin practica yoga. Aflati mai multe despre Diana din interviul oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

diana balmus

Practic diverse tipuri de yoga de doi ani, insa cursul intensiv de instructor yoga l-am realizat in perioada 1 septembrie-4 noiembrie 2019 la Thavathiru Nova Yoga (Bucuresti). Am avut ca profesori indrumatori pe Adriana Cruceanu si Vlad Sovarel, oameni extraordinari de calzi si cu adevarat profesionisti.

Diverse tipuri de yoga inseamna: Ashtanga Vinyasa Yoga, pe care am descoperit-o intamplator, chiar din curiozitate, as zice, dar si din nevoia de pace interioara. Eram in cautarea a ceva care sa imi echilibreze nivelul de energie, dar sa imi ofere si liniste in acelasi timp. Incercand diverse clase de yoga mi-am dat seama ca Ashtanga era potrivita pentru mine, mai ales in acel moment.

CITESTE Interviu Eugenia Rød: ”La rand, la supermarket, poti practica yoga”

Cum am realizat faptul ca Ashtanga Yoga e tipul de practica potrivit pentru mine? Pe langa faptul ca am simtit fluturi in stomac dupa primele practici (exact ca atunci cand te indragostesti) si ca obtin liniste si gestionarea energiei, lucram destul mult concentrarea, anduranta si rabdarea, exact ceea ce imi doream sa dezvolt ca abilitati (temperamentul meu fiind coleric-sangvinic, mai mult coleric de fapt, am decis ca e momentul sa renunt la coleric si aleg sa merg treptat spre sangvinic).

 Practicand Ashtanga si vazand ca obtin incet, incet, ceea ce aveam nevoie, am hotarat sa merg mai departe si sa ma dezvolt mai mult, asa am ales cursul de instructor de yoga pentru a aprofunda si invata si a avea ce sa le ofer celor din jurul meu (am completat paharul cu bunatati, ca pana la a-l umple mai e drum lung). La acest curs, pe langa faptul ca am lucrat in detaliu practica Ashtanga, am descoperit echilibrul perfect acestei clase: Yin Yoga practica meditativa unde „ nu se transpira”, nu detoxifici corpul, ci mai degraba mintea.

diana balmus 1

Acum am Yin-ul (Yin Yoga) si Yang-ul meu (Ashtanga Vinyasa Yoga). Ca si practica intermediara, am creat o clasa intermediara, Yoga Core, care este usor in zona de pilates, clientii salilor de fitness fiind adeptii acestei clase. In momentul de fata predau aceste trei tipuri de clase atat in salile din Bucuresti cat si in spatiul meu personal, Ishvara Yoga, care se afla la Universitate. Bineinteles, acest curs m-a ajutat si pe partea spirituala, morala si etica construindu-mi un set intreg de valori si principii; descoperind tainele filosofiei indiene, mi-am inteles propria religie in sfarsit. Acest aspect m-a determinat sa vreau sa devin un om mai bun.

Yoga este totul, este viata, o percep cu toate simturile in tot ce ma inconjoara, in tot ce e miscare ori e static. De asemenea, Yoga pentru mine a devenit un stil de viata cam in procent de 70% si imi doresc in timp sa evoluez la 99% (1% e numai al lui Dumnezeu, doar el e perfect 100%).

diana balmus 3

Efectele rapide au fost: starea de bine in tot corpul si mintea mult mai „cuminte si disciplinata”. Efectele obtinute dupa aproximativ un an de practica: deja incepeam sa imi constientizez trupul si mintea neasteptat de mult (toate simturile mai agile si intuitia mai buna) si autocontrol mult mai bun asupra corpului si starilor emotionale, asta ajutandu-ma sa am putere EU de a decide, NU situatiile conjuncturale. Sistemul meu nervos s-a intarit, cel endocrin s-a echilibrat iar cel imunitar a devenit aproape de neclintit.

CITESTE Interviu Ana Balmez: “Yoga imbunatateste considerabil comportamentul oamenilor”

Sunt un alt om! Mult mai calma, calculata, rabdatoare, intelegatoare, iubitoare, atat fata de mine cat si fata de aproapele meu si lucrez mult la partea de a nu ma judeca pe mine si pe cei din jur. „Detectorul” meu este mai clar, ajung mai usor la raspunsuri atunci cand am intrebari si viata imi pare simpla, asa cum era de fapt si nu vedeam/acceptam. Atat de simpla incat, inainte de a descoperi yoga, as fi zis ca e aberant ceea ce gandesc acum.

Practic de doi ani de zile, uneori zilnic, alteori de 4-5 ori pe saptamana. In functie de perioada in care ma aflu. Chiar daca se intampla sa nu practic asane (posturi) zilnic, nu ma abat de la meditatie si pranayama (respiratie) ori principiile care sunt ca si cele 10 porunci (yama si niyama).

diana balmus 4

Inainte de toate, practica yoga este o metoda benefica de relaxare si avand in vedere faptul ca societatea este in priza la 2.20, focalizata pe orice altceva inafara de evolutia personala ca trup-minte-spirit, raspund cu 100% da, ar trebui sa fie materie obligatorie in scoli ori firmele sa aiba parteneriat cu studiourile yoga.

Practic atat yoga „sportiva” cat si constienta. Consider ca doar impreuna avem acel „all inclusive” si ajungem la rezultate sigure. Important este sa pornim dinspre grosier, corpul nostru, sa il descoperim, constientizam si sa-l ajutam sa evolueze apoi sa facem acelasi lucru si cu subtitlul nostru, mintea sa o calauzim spre intelect iar spiritului sa ii oferim libertatea dupa care tanjeste.

diana balmus 5

Sunt autodidact mai mult decat sa urmez pe cineva anume. Prefer sa am niste repere insa doresc sa invat singura, cred ca e important ca procesul sa fie mai mult al meu, pentru o dezvoltare mai sincera si corecta. Bineinteles, amprenta personala si-au pus-o asupra mea profesorii cursului intensiv de instructor yoga, Adriana Cruceanu si Vlad Sovarel, pe care ii admir foarte tare si, nu in ultimul rand, Marius Constantinescu, cu ajutorul caruia am descoperit Ashtanga Vinyasa Yoga.

Prin intermediul acestui interviu le multumesc din tot sufletul! Imi doresc mult sa calatoresc in India si sa raman acolo cateva luni pentru a patrunde cu adevarat in esenta yoga si daca acolo imi voi gasi maestrul, ma voi supune.

Va multumesc frumos!

Namaste!

https://www.facebook.com/dianabalmus.ishvarayoga/  

Comenteaza cu Facebook