Diferența dintre Satguru și Sadhguru | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Satguru și Sadhguru

Diferența dintre Satguru și Sadhguru

Orice Maestru care ne poate ajută să transcendem planurile minții este denumit un Maestru Perfect.

Planurile de conștiință ale minții nu sunt pure. Mintea este cea care cauzează imperfecțiunea, prin urmare, oricine ajunge în regiunile minții nu este un Maestru Perfect, pentru că mintea separă totul și astfel îl face imperfect. Nu poate vedea întregul. Mintea nu poate vedea niciodată imaginea totală, indiferent cât de mult încearcă. Procesul său de cunoaștere se bazează pe analiză, sinteză. Abordarea minții este întotdeauna să separe lucrurile, să vadă cum funcționează. Toate aceste trei lumi ale minții sunt imperfecte (impure). Și aceste regiuni produc maeștri care ne vor duce la un nivel de conștiință mai înaltă, dar ei nu ne pot duce la perfecțiune, dincolo de minte.

Este o diferență uriașă între conștientizarea totalității conștiinței și conștientizarea oricărui alt nivel de conștiință. În totalitate descoperi că ești acolo la toate nivelurile în orice moment, iar spectacolul vieții are loc simultan la toate aceste niveluri.

Acesta este un Maestru Perfect, o ființă umană care are această conștientizare în orice moment, nu unul care a avut aceasta experiență și s-a întors să ne spună — acesta nu este un Maestru Perfect în viață.  

Un Maestru Perfect în viață, prin definiție, este unul care deține conștientizarea totalității și conștientizarea tuturor nivelurilor, chiar în momentul în care el este doar o ființă umană obișnuită ce stă printre noi. Nivelul său de conștiință este chiar totalitatea conștiinței.

Sat, Sadhu, Sant, Satguru sunt termeni folosiți de Kabir Sahib pentru a indica Cunoscătorul Adevărului, cel care a călătorit in Satlok/Sachkhand (planul de conștiință divin, unde sufletul se contopește în totalitate; este un plan de conștiință pur, care nu este supus distrugerii), a avut Darshan din Satya Purush (l-a cunoscut pe Dumnezeu adevărat) și s-a întors cu Satya Naam (sunetul divin, adevărat) pentru a oferi mântuire căutătorilor care doresc să se întoarcă acasă.

Maeștrii perfecți în viață sunt rari, ei apar în diferite zone ale globului, iar misiunea lor nu este de a ne livra un mesaj general, precum învățătorii și filosofii, ci vin în forma umană, special pentru a-i aduna pe căutătorii adevărului absolut care s-au săturat de această lume și care sunt pregătiți pentru a se întoarce acasă.

Un adevărat Satguru nu aparține nici unei religii, dar cunoaște scripturile fiecăreia și vorbește despre un singur Dumnezeu. El îndepărtează discipolului vălul iluziei (avarana shakti) și o face în timpul inițierii (naam diksha); astfel, discipolul realizează la un moment dat, că sufletul și mintea sunt separate, începe sa perceapă mintea ca un instrument, iar atracția lumii se reduce.

Un adevărat Guru luminează inima discipolului său, eliberându-l de mânie, ură, lăcomie, dorințe și ego. Dacă această transformare nu este atinsă, atunci trebuie să căutam în altă parte. Guru ar trebui să aibă acea putere divină/spirituală de a elimina întunericul din inima noastră și de a ne facilita transformarea.

Responsabilitatea unui Satguru este sa scoată discipolul din maya(iluzoriu-impermanent), să îl treacă dincolo de nivelurile de conștiință ale minții, scăpându-l astfel de tendințele malefice. Maestrul va asigura o protecție deplină discipolului său.

Saadhguru este Maestrul care ne dezvăluie Atma, sufletul, ducându-ne la nivelul de conștiință Param Brahma (planul de conștiință în care sufletul se individualizează înainte de a cobori în zonele de conștiință inferioare). Este inferior Sachkhand, însă este deasupra planurilor minții, de aceea și un Saadhguru intră în categoria Maeștrilor Perfecți în viață.

Saadhguru înseamnă cel care prin practica și-a descoperit Sinele, cine este ca suflet, iar Satguru este cel care a descoperit adevărul ultim, pe Dumnezeu.

Prin inițiere, Saadhguru nu poate distruge discipolului în timpul acestei vieți, karma restantă, sancit karma, însă după finalul prezentei vieți, discipolul nu se va mai întoarce în planul material, ci va rămâne o vreme mai îndelungată în Trikuti,- planul cauzal superior, până la distrugerea ei.

Spre deosebire de Saadhguru, un Satguru, în timpul inițierii, distruge discipolului toata karma restantă, sancit karma, dându-i astfel șansa de a se întoarce „acasă”, în Sachkand.

Maeștrii ne spun: „Aceasta este doar o funcție a vălurilor care ne acoperă. Sinele nostru adevărat este sufletul, nu mintea, nici simțurile și nici trupul.”

Ei încearcă să ne ducă dincolo de aceste planuri inferioare și singurul mod prin care putem transcende mintea este prin ceva ce aparține sufletului, iubirea necondiționată și devoțiunea.

Ceea ce numim supremul Sunet creator, Cuvântul, Shabdul, este de fapt iubire și vine dincolo de minte. Când experimentăm acea iubire și suntem devotați acelei iubiri, iar devotamentul (bhakti) devine modul nostru de viață spirituală, putem transcende ușor mintea.

Sfinții și sufletele care au atins un nivel de conștiință înalt (Mahatma) nu aparțin acestei lumi. Ei s-au întrupat pentru a ne arăta Calea de întoarcere acasă, pentru a ne învăța că nu suntem trup sau minte, ci parte integrantă din Dumnezeu. 

 

Surse: Ishwar Puri, truespiritualism.wordpress.com,

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook